White Jade River      
juli 2019      


Met de foto bij een artikel in Newsclick is iets heel eigenaardigs aan de hand. Ofwel de foto past niet bij het artikel — en dat komt heel veel voor —, danwel de op de foto staande groep inwoners van de deelstaat Karnátaka zijn wel heel vernieuwend bezig.

Een dalitjongen in de plaats Sjāndra-hālli (schrijf: Syandrahalli) had iets gedaan waar de "hogere" kaste van ondersteboven raakten. Ze rosten hem af en joegen hem naakt door de straten. "Honderden protesterenden onder wie boeddhistische monniken", zo staat er, kwamen op 20 juni bij de Sjaani-mahātma tempel, een hinduīstische, en meer bepaald een saivistische vestiging bijeen (schrijf: Shanimahatma) en trokken in protest door de straten. Wie het nog niet was zou boeddhist worden, zo schreef de krantenman.

Wanneer we naar de foto kijken dan zien we op de voorste rijen geen boeddhistische monniken maar hindu-priesters die de doorsnee tempelrituelen uitvoeren. We kunnen hier te maken hebben met priesters uit kleine buurt-tempels die moeten toekijken hoe de meerderheid van de tempelbezoekers naar de grote instelling gaan, en niet naar de kleine.
En de vlag en sjaals die de burgers meedragen zijn ook niet de boeddhistische vlag, maar iets dat er op lijkt.
Mocht de foto wel bij de genoemde demonstratie horen dan zien we dat hier hindus (brahmins) kennelijk toetreden tot het boeddhisme, iets dat tijdens Boeddha's leven schering en inslag was: de meerderheid van de manschappen met wie hij door India stapte waren brahmin.
Zouden de demonstranten de vlag als boeddhistische vlag willen beschouwen, dan hebben we hier te maken met een sub-sectie van het navayāna die dan ook een eigen interpretatie van het boeddhisme zal aanhouden, of gewoon met burgers die nog van alles moeten leren.
toetreding dalit

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.