White Jade River      
oktober 2019      


In de westerse media werd onmiddelijk weer alarm geslagen; het discours ging niet over illegale inwijkelingen, maar over moslims. Dat hier ook sprake zal zijn van (re-)migrerende hindus, jaïns, sikhs, en boeddhisten was kennelijk geen voorwerp van overweging. De meeste van deze laatstgenoemde bevolkingsgroepen, zo bleek diezelfde dag weer eens bij de ontmoeting met een generatie van 20-ers/30-ers in Nederland, zijn totaal onbekend ... "de wat!?" Die generatie is, met de meeste van hun ouders en grootouders, zo onnozel als een pasgeboren kind.

Zoals hier eerder werd gemeld zijn in de afgelopen jaren ontelbare boeddhisten en hindus uit met name de bangladeshi Chittagong Hills naar India getrokken. Het kwam in de regionale pers, maar de westerse media hebben er geen letter of gesproken woord aan gewijd, "so what!"

In november 2018 nog kwamen met name de studenten in Assam in opstand tegen een voorgenomen "Citizenship (Amendment) Bill" die de status van niet-moslim immigranten vanuit Bangladesh, Pakistan, en Afghanistan zou regelen. Deze studenten, maar ook overige burgers dreigden ermee hun hindu-zijn te verruilen voor het boeddhist worden; ook zij vreesden "ondergesneeuwd" te raken door "vreemdelingen". Onder een minderheden-regeling krijgen grensvolkeren en religieuze minderheden in India extra steun vanuit de federale overheid, dit in tegenstelling tot de hindus die tot de indigenen en de meerderheid worden gerekend, ongeacht hun sociale en economische status.
Boeddhist worden is dus duur voor de federale regering; 't kost geld.

In 2011 werd de laatste volkstelling gehouden. Het aantal boeddhisten in Assam is heel klein, hoewel hier opvallend is dat het aantal theravādin groter lijkt dan de naar de staat in meerderheid gemigreerde "Tibetanen", dus mahāyānisten.

De 31ste augustus 2019 verscheen de Eerste Minister van Assam voor de cameras en maande de bevolking tot kalmte. De afgewezen inwijkelingen krijgen 120 dagen de tijd om beroep in te stellen bij het Foreigners' Tribunal (FT). De regerende partij de BJP liet een dag later weten dat "hindus nooit als vreemdelingen beschouwd kunnen/mogen worden." Met andere woorden, ook al zijn ze zonder papieren de grens overgestoken, indachtig een uitspraak van de federale Premier zullen hindus altijd terug kunnen keren naar India. De deelstaat-BJP kwam tot die uitspraak omdat de voorlopige lijst van de bovengenoemde NRC een kolom heeft waar "Hindustani" boven staat, en er dus formeel rekening mee gehouden wordt dat hindus die de grens zijn overgestoken geen verblijfsstatus zouden krijgen.

Vorige maand werd er aan herinnerd dat, naar schatting, want harde cijfers heb je niet over "illegalen", sinds 1971 zo'n 37 miljoen Bangladeshi de grens met India hebben overgestoken. Die oversteek lijkt de afgelopen jaren in een stroomversnelling te zijn geraakt: in 2016 waren het er naar schatting nog 24 miljoen.
Waar de nu, in 2019, afgewezenen na behandeling door het FT naar toe moeten, zal een kwestie worden. We moeten er van uitgaan dat Bangladesh dwars op de weg gaat liggen.

Assam geeft leuke informatie over de thee-plantages, maar de werkelijkheid gebiedt te zeggen dat het daar niet goed mee gaat, en dat er amper andere manieren zijn om aan de kost te komen. Een vooruitgeschoven post, om haar zo te noemen, ging tijdens een treinreis opzichtig tekeer over de geringe toeristische mogelijkheden in Assam. Ze keek schuin naar ondergetekende, kennelijk in de verwachting dat hier een soort navelstreng tussen boeddhisten en Assam bestaat.
■ Assam, vervolg

Terug naar pagina 21

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.