White Jade River      
juli 2019      


■ De thaise monnik, die in de plaatselijke pers van Cleveland, Ohio Sutham Nateetong wordt genoemd, lijkt pas op latere leeftijd te zijn ingetreden, nadat hij in Bangkok was afgestudeerd aan de ThammasŠt-universiteit, en senator was geweest in de thaise regering. Na zijn intrede als monnik besteedt hij een flink deel van zijn tijd aan voettochten die bedoeld zijn om de boodschap van vrede te verspreiden.
Phra Soetŗm Natiitůng begon zijn leven van thuisloze — de oorspronkelijke levenswijze van Boeddha en zijn medemonniken — met voettochten door Thailand, Vietnam, MaleisiŽ, India, en Japan.
Op 1 maart begon hij een nieuwe tocht in Santa Monica, CaliforniŽ, en hoopt te eindigen bij het Vrijheidsbeeld in New York. De Cleveland-verslaggever trof hem op 16 juni aan langs de weg in Ohio, in vriendelijke ontmoeting met twee agenten.

Eind mei begon de jaarlijkse vredesmars door Amerika die telkens wordt georganiseerd door de Nipponzan Mjo-ho-dji (schrijf: Nippozan Myohoji). Waar vorige jaren deze tocht in het teken stond van de atoombom-aanslagen op Hiroshima en Nagasaki, hebben ze er dit jaar voor gekozen "het verlies van het leven van indigene Amerikanen", in het begin van de 17de eeuw, in het licht te zetten. Vanaf het begin is het een multi-religieuze tocht geworden waarbij de deelnemers de plaatsen van Great Dying aandoen, een fenomeen dat plaatsvond een aantal jaren nadat het schip de Mayflower afmeerde. In die jaren verloren vele indigenen het leven, naar aangenomen wordt, overgedragen door aan land gekomen schepelingen. Ze brachten de bacteriŽn mee die pokken en andere besmettelijke ziekten veroorzaakten. We kennen het verhaal ook uit Nieuw-Guinea nadat nederlandse vestelingen de inlanders een broek hadden aangetrokken, zonder er waspoeder bij te leveren.
Voettochten voor de vrede

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.