White Jade River      
september 2019      


Die streken dienden het doel van het gewenste scheiden tussen de zuivere ziel en het onzuivere omhulsel, een praktijk die Boeddha in zijn eerste leerrede zelfkwelling noemde en afwees. We moeten even weten waar hij het precies over had, zelfkwelling, maar hij sprak die woorden heel kort nadat hij zelf afscheid hag genomen van het leven van een sadhu dat hij omschreef als pijnlijk ..., niet nobel, en niet naar het doel leidend. Om precieser te zijn, het zijn vooral de "naga-sadhus" die zelfkwelling, en exhibitionisme, als praktijk hanteren, niet de anderen. Maar het hele gezelschapje, of dan toch de meerderheid, komt een in principe onleefbaar leven door zwevend op wolken van ganja, zo lang het duurt, uiteraard.

India verkeerde in die 70-er/80-er jaren nog in eerbiedige vrees jegens de sadhus die overigens met hun praktijken de naam en faam van het land geen goed deden. De bovenlaag van de maatschappij mompelde er tegen buitenlanders over, maar men durfde hen niet aan te pakken uit angst voor negatief gebruik van "powers" van de kant van deze heren. Men vreesde bijvoorbeeld voor "marák shákti" (de geestkracht of macht om te doden), een concept dat in augustus 2019 opnieuw naar boven kwam toen een politica als Pragya Singh Thakur het in de mond nam, nu als een verwijt naar de minderheid in de huidige landspolitiek die de snel opeenvolgende dood van een drietal grote namen in het land op hun geweten zou hebben, een vreselijk verwijt dat elders op de wereld waarschijnlijk tot een rechtszaak zou leiden.

Die vrees voor "powers" hebbende sadhus is inmiddels verdwenen, men beseft dat dit voor veel jongens uit de alleronderste laag van de samenleving een manier van in leven blijven is, en dat deze jongens weinig of geen scholing hebben genoten, of zelfs maar weten wat de essentie van hun lijn van het hinduďsme inhoudt. Men wil geen sadhus meer zien die zo lang ze leven op één been staan, om maar eens wat te noemen. En dus wordt er nu jacht gemaakt op ganja-trafikanten, onderandere rond 26 augustus toen in Assam 7 van deze jongens in de kraag gevat werden. Ganja is uit; de hippies zijn dood, en de sadhus houden zich een beetje in. The times they are a changing. Nu het "vrije westen" nog.
ganja

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.