White Jade River      
augustus 2021      


■ Bangladesh heeft jaarlijks een officiële gedenkdag voor Rabindranath Tagore, d.w.z. zijn sterfdag wordt dan herdacht, de 22ste srabon op de bengaalse kalender. De Dhaka Tribune van 6 augustus kondigde aan dat het dit jaar een online-event zou zijn. De viering is inmiddels achter de rug. De Gitānjali — Bengalen vertaalt het met "songs of offering" leverde de "polymath" een Nobelprijs op. Het werk werd ook in het nederlands vertaald en heeft een diep-religieuze lading.
Het woord Gitānjali valt in twee delen uiteen: Gīta: zang, en ānjali: eerbetoon, door sommigen vertaald met "offeren".

■ Bangladesh, dat toch een islamitisch land is — waar niet de overheid (althans officieel), maar wel het populus minderheden wegpest, of althans een poging doet — maakt zich zorgen over de toename van extremistische groepen of personen. Dat lazen we in de Dhaka Tribune van 16 augustus.
De DT heeft het over een zekere Ibne Muhash (niet de echte naam), en Mohammed Bin Kasim. Er wordt gewezen naar een organisatie als Gazwatul Hind en naar een blog als Muwahdidun.
Als toevoeging: Een zekere Zakir Naik (die op officiële overheidslijsten als extremist te boek staat) en die ofwel een (Bengali) Indiër is, danwel een Bangladeshi heeft geruime tijd een videokanaal als Vimeo onveilig gemaakt onder het steekwoord "Buddhism". Ofwel Zakir heeft ingezien dat geen hond in zijn praatjes geïntereseerd is, of hij is, in ieder geval op mijn aandringen, van verder uploaden van toespraakjes geweerd.

■ Bangladesh

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.