White Jade River      
juli 2019      


■ De Chengte Charity Foundation (spreek ongev.: tsjčng-te) die in 2018 het plan opvatte om naast een aantal palliatieve inrichtingen een ziekenhuis te bouwen, specifiek voor de behandeling van kanker, heeft op 16 juni een bazar georganiseerd met als doel geld in te zamelen voor dit initiatief, en ook voor een eetzaal voor de kleinste inkomens.
Taiwan News deed verslag van het evenement, en van de noodzaak en het doel van de nieuwbouw. Het bericht dat de organisatie maandelijks NT$150,000 tekort komt voor de eetzalen zal mede aanleiding zijn geweest om een extra inspanning te leveren tot geldinzameling. Het laat ook doorschemeren dat er op het eiland nog te veel mensen zijn die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.

■ Een paar maanden geleden werd ook hier melding gemaakt van een taiwanese tempel die in handen was geraakt van een aanbidder van de chinese communistische partij. Het verhaal was toen dat aan de tempel een annex was gebouwd waarvoor, naar later bleek, geen vergunning was aangevraagd. De annex moest afgebroken worden en er werd een boete opgelegd. De tachtigjarige abdis en haar medestanders konden of wilden de bedragen niet ophoesten en er zou een gerechtelijke uitspraak zijn geweest waarbij de bouwondernemer eigenaar werd van de opstallen.
De vent veranderde de tempel in een aanbiddingsoord voor de bovengenoemde partij, compleet met vlaggen en een portret van Mao op het altaar.
Groot protest brak los, en, de Taipei Times van 6 juni volgend, er werd een zaak aangespannen. Resultaat daarvan is dat de eigendomsrechten nu weer bij de abdis en haar medestanders liggen. In een gesprek met Chen Kuan-pei en Sherry Hsiao liet ze weten dat de standbeelden van Quan-yin en Di-dzang weer teruggeplaatst gaan worden, en dat aangebrachte schade zal worden hersteld.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.