januari 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Het Dharma Drum, de chan (zen) lijn uit Taiwan die opgericht werd door meester Sheng Yen, heeft januari 2022 een volle agenda.
Op 3 januari begint een sessie "Silent Illumination", ofwel "in stilte schouwen", en op 13 januari begint een huatou meditatie-sessie. Huatou (noot 1; spreek: hwaa tow) zijnde de bron van het japanse koan, een woord dat u beter kent.

■ (Taipei Times is overwegend christelijk van samenstelling, Manik Mehta is van indiase origine). In een artikel over het onafhankelijksvraagstuk rond Taiwan schreef Manik Mehta van de Taipei Times een weinig over de in het land geldende cultuur, en gaat daarbij uit van de aanname dat boeddhisme in Taiwan de grootste stroming is. De laatstbekende cijfers uit 2005 geven het boeddhisme 35,3% en het daoïsme 33,4%. Christenen waren er 3,9%. Maar we moeten bedenken dat deze laatstgenoemde stroming in dat land min of meer op een hoge plaats terechtgekomen is omdat ze bijna noodzakelijkerwijs zijn begeleid door uit het westen komende zendelingen en missionarissen. Dat geeft hen vanwege die taalvoorsprong in internationale betrekkingen een voosprong.

Dat gezien bovenstaande percentages het boeddhisme te lande door het confucianisme vorm is gegeven, mag wel wat bijgesteld worden.
Zeker is de bijna extreme vormelijkheid van het georganiseerde confucianisme van China ook binnengetreden in Taiwan, onderandere dankzij de recente migratie van bekende en leidende monniken die in het zog van de Kuomintang vanuit China uitweken naar het eiland.

We moeten echter ook wijzen op het boeddhistische concept, d.w.z. op een te volgen praktijk, van aandachtigheid op alles wat je doet dat zijn invloed heeft op alle ceremoniële bijeenkomsten van alle onder leiding van daartoe opgeleide monialen staande boeddhistische stromingen. Je eigen persoonlijkheid in eigengereid gedrag tonen aan een menigte, die daar dan van onder de indruk moet zijn — zo vrij! heerlijk! — is geen gebruik dat aan de andere kant van de wereldbol bekend is. Ze staan met open mond te kijken: wat een zooitje.
Ik herinner me een muziekfestival in Taiwan waar een duitse groep drummers eens even liet horen wat ze konden, en hoe 't moest: eerst flink ruzie maken, en vervolgens zo hard mogelijk op de drum rammen in een poging om anderen jouw individuele spoor te laten volgen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.