White Jade River      
januari 2020      


■ Op 28 november 2019 voerden politie-agenten tijdens een feest dat de dienst had georganiseerd een dansje uit. Dat zou prima zijn geweest, zo meldde een van de engelstalige kranten, indien ze zich in burgertenu hadden getoond.
In tegenstelling daarmee toonden ze in uniform hun kunsten op de klanken van een van die de laatste tientallen jaren gecomponeerde boeddhistische liedjes die ten behoeve van een burgeraanhang op de markt verschijnen.
De voorstelling was in feite bedoeld om sympathie en aanhang te genereren voor de Tzu Chi-welzijnsorganisatie.
Dat, zo vond de schrijver van het artikel, kon absoluut niet. Op de video zien we dat nagenoeg alle aanwezigen, op stoeltjes gezeten, meebewegen op de klanken, dus zij vonden het prima. Het zou best zo kunnen zijn dat het feest er een voor "members only" was, niet voor de hele politiedienst te lande, en leden van het Tzu Chi zaten op de eerste rangen en tussen de rest van het publiek. Dus was er nu zo veel reden voor verontwaardiging en ophef?

Het is inderdaad de vraag of agenten elders op de wereld in tenu mee zingen, en zonodig meebewegen op de klanken van psalmen of soeras. In ieder geval in het Verenigd Koninkrijk zingt de geuniformeerde dienst mee wanneer eens per jaar bij de Cenotaph niet alleen het volkslied wordt gezongen, maar ook een of meer religieuze liederen.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.