oktober 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ Over de eerste grote mahāyāna-tempel op het maleisische eiland Penang, en de eerste abt er over bevindt zich inmiddels een pagina in het archief.

■ In Reading, het VK, hebben gepensioneerde Gurkas, een aparte divisie in het britse leger, een tempel voor zichzelf en elkaar ingericht in een voormalig woonhuis.
verder

Japan. Vietnamese tempel in Tokyo

Singapore. Golf van tempel- en kerkinbraken

Korea. Toespraak aan eind zomerretraite; lichtshow bij Mireuk-tempel

Bharat / India. Dorp in Himalaya-foothills is beste toeristendestinatie; "Love Jihad" in Ladakh

■ Parlementsleden uit het amerikaanse congres (2e Kamer/Lagerhuis), zo liet persbureau PTI via de Hindustan Times van 30 september weten, zijn deel uit gaan maken van de "bipartisan Congressional Hindu, Buddhist, Sikh and Jain American Caucus", opgericht door Shri Thanedár. De organisatie wil discriminatie op grond van religie en religieuze vrijheid in de Verenigde Staten gaan bestrijden, resp. promoten. Shri Thanedar is lid van het Congres.

Het China van 1300 jaar geleden over geslacht (gender). Het artikel is in het engels.

■ Het Young Buddhist Editorial, dat na een gemengde start nu een all-Japanese-American initiatief blijkt te zijn, herinnerde in zijn jongste nieuwsbrief uiteraard ook aan de bosbranden op Maui.
verder

■ Jaren geleden moesten we melden dat scholen die door Ambedkarites in Roemenië waren opgericht voor kinderen van Roma-afkomst, en gefinancierd door de EU, leeg stonden terwijl de onderwijskrachten nog wel in het land aanwezig waren, maar om een of andere reden niet voor de klas stonden.
In de Christian Science Monitor van 6 september lazen we dat dit initiatief in Hongarije nog wel actief is, en wel voor op dit moment 125 kinderen in de plaats Miskolc.

China. Bashar al-Assad op bezoek in Lingyin-tempel.

■ In Australië is een debat aan de gang over het instellen van een bestuursorgaan van en voor de bevolkingsgroep die aboriginals worden genoemd. Voorafgaand aan behandeling en besluit kwamen er tegenstrijdige berichten.
verder

■ Het zencentrum dat het Centre Zen du Brabant wallon wordt genoemd heeft zijn dertigjarig bestaan gevierd. Dat meldde de belgische krant Sud Info op 16 september. Ze hebben het gevierd met een open dag, met zen-instructies, met een thee-ceremonie, en met het reciteren van sutra (het/de Hart soetra waarschijnlijk, maar dat staat er niet bij).

PEW publiceerde jaarlijkse religie-statistieken

Voormalig monnik en Partij voor de Dieren

■ Aan de "Baylor School" in Georgia (VS) kwamen "monk Joseph" en zijn abt van de "wat Buddha Mánodham Buddhist Temple of Georgia" een introductie houden over de beginjaren en basisbegrippen van het boeddhisme.
verder

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.