september 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Op Sri Lanka heeft de monnikengemeenschap op een gegeven moment besloten iedere vollemaandag uit te roepen tot "poya-dag". Poya is een verbastering van het Pāli en Sanskriet "pūja", en póedja betekent letterlijk ceremonieel geschenken overdragen. Figuurlijk staat het op het eiland en elders voor een dag waarop iets intensiever gecultiveerd wordt.
Zo ongeveer september-oktober heet dan "nara" (bìnnera). De naam staat gewoon voor het jaargetijde, en voor niets anders.
verder

Singapore. Kinderboek en nieuwe thaise tempel

Korea. Temple-stay en de Jík-dji-sa; klacht over sub-standard verzorging comfort women

Japan. Jaarlijkse herdenking Nichiren

India. Tamil Nadu dorpsgod-tempel blijkt een boeddhistische tempel te zijn geweest

■ Tot 7 september heeft Arte de volledige uitzending van "The World According to Modi - Making India a World Power" online. (leestijd 10 min.)
verder

■ De Irrawaddy was een van de kranten die liet weten dat Aung San Suu Kyi nog eens een extra 6 jaar cel had gekregen op aanklacht van corruptie. Er zou iets zijn met de welzijns-organisatie die ze heeft opgericht ter nagedachtenis van haar moeder. Het bericht onder de doorklik gaat ook over de Rohingya in India. (leestijd 5 min.)
verder

Vietnam. (bij de foto)
De Lang-pagoda en de rotan-beeldjes

Le Parisien had op 26 augustus het bericht dat een vietnamese tempel in de stad Bagneux deels door brand is verwoest. De als klein beschreven vestiging is er in in de mahāyāna-lijn van Khanh Anh. Afgaand op de foto lijkt het alsof het hier niet om een verbouwde woning gaat, maar om een gebouwtje dat binnen de plaatselijke opvattingen van wat mooi en lelijk is, is moge verrijzen naast een gebouw dat vanuit de verte niet te identificeren valt.
Op het altaar zien we een Amitābha Boeddha waarvoor een kleiner beeld is neergezet dat Sakyamuni Boeddha zal verbeelden. Ook staat er een beeld van Ksiti garbha bodhisattva. En hoewel er een groepspotret is van drie bhikshus, toont een andere foto dat de dagelijkse gang van zaken in handen moet zijn van een bhiksuni.

■ Het recente bezoek van een paar thaise hoofdabten aan het Vatikaan heeft resultaat opgeleverd: UCA News had op 27 augustus het bericht dat de kathedraal van de Heilige Michael de aartsengel in Tharae Nongsaeng officiële staatserkenning heeft gekregen. De kathedraal staat er om religieuze harmonie te bewerkstellingen, zo meent de samensteller van het artikel. Die religieuze harmonie was er dus niet, moeten we dat concluderen?

China. Vondst op drooggevallen rivierbedding

"Minderheidsreligies" in Australië

Zomergasten en de psy-wereld

■ Indonesië kan niet veel hebben, zouden we kunnen stellen. Maar dat zal komen omdat de boeddhistische gemeenschap daar erg klein is.
Barrons had het bericht dat een voormalige minister gearresteerd was. Hij was beschuldigd van haatpraat en blasfemie. Hij had een foto van de president over het hoofd van een standbeeld (van Boeddha) heen gefotosjopt en een en ander online gebracht. Deze twitteraar vond het "funny", maar anderen dachten daar anders over. Zowel een niet bij naam genoemde boeddhistische organisatie als een particuliere boeddhist, zeg maar, hadden klacht ingediend nadat de zaak rond het verhogen van de toegangsprijzen voor de Borobudur was afgeblazen (de tickets zijn nog net zo duur of goedkoop als voorheen).
Opgemerkt moet worden dat, formeel gezien, een term als blasfemie binnen het boeddhisme niet van toepassing is. Boeddha was geen god en vertegenwoordigde geen god, dus hem van zijn heiligheid willen ontdoen is een de-kleren-van-de-keizer verhaal.

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.