White Jade River     
maart 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ De provinciale verkiezingen komen er aan. We worden zoveel mogelijk in slaap gesust: 't zal allemaal wel meevallen. Echter economen wijzen er op dat, zelfs wanneer "we" dat willen de bouw stil blijft liggen omdat onder de gestegen energieprijzen dakpannenproducenten, maar ook houtzagerijen stil zijn komen te liggen. Een socioloog als Emmanuel Todd stelt dat op economisch gebied WO-III al begonnen is. We hebben te maken met goedwillende regeringen die niettemin ambtenarenapparaten in stand houden die eveneens goedwillend zijn, op de toeslagenaffaire-veroorzakers e.d. na.
verder

■ (Bij de foto) Taiwan. Stichter van Fo Guang Shan-stroming op 97-jarige leeftijd over-leden (5 min. leestijd);

Op dezelfde pagina: Tzu Chi levert hulp aardbeving-slachtoffers.


■ Daarnaast, zo lazen we op 22 februari, heeft de zuidkoreaanse "Join Together Society", die werd opgericht door de eerw. Pomnyun Sunim, in Pakistan hulpgoederen geleverd aan zo'n 10,000 huishoudens die getroffen zijn door extreme overstromingen in dat land. Een van de JTS-leden vertelt er over op een Youtube-kanaal.

Australië. Tempel in Springvale afgebrand

International Network of Engaged Buddhists; de 2023-plannen

Korea. Geval van verjaring vermeende diefstal cultureel erfgoed; symbool van lijdelijk verzet tijdens japanse bezetting

India. Voor tussentijdse verkiezingen in Arunachal Pradesh heeft de meerderheidspartij de BJP Tsering Lhamu uit het Tawang-district als "front-runner" gekozen. Dat werd op 3 februari bekend gemaakt.

Een van de paginas over Bodhgaya heeft sinds kort een foto van Alexander Cunningham, de britse officier die de plaats ontdekt heeft, zoals dat heet.

Japan. Niwano Peace Prize voor 40ste keer uitgereikt

China. Nieuwe tempel bij Lange Muur; gesprek met docent boeddhisme; tempelboekhoudingen doorgelicht

Radio Free Asia over Telo Tulku en bhikkhu Soy Sat

Curtis White is niet teder in zijn woorden onder de kop (vertaald) "Hoe het bedrijfsleven een poging doet om mede gestalte te geven aan boeddhisme."
Toevoeging: wanneer je gaat zoeken naar plaatjes over "corporate Buddhism", dan zien we bijvoorbeeld hier een als grappig bedoelde handhouding die zelfs in het hindu-yoga niet voorkomt. Al in de vroege leerredes werden er bittere opmerkingen gemaakt over, zeg maar, "dharma-dieven".
verder

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.