februari 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ (5 min. leestijd) We weten weinig over de ins and outs van wijlen Ron L. Hubbard's scientology-theorie anders dan dat hij meende ook wat boeddhisme in de mix te hebben gedaan. Wat het allemaal zou inhouden wordt openbaar gemaakt aan leerlingen die duizenden dollars moeten betalen voor een van de 8 of 10 "OT levels". In OT3 wordt de leerling dan bijgebracht dat hij restanten van buitenaards-gestuurde restanten in zijn/haar lichaam heeft, thetans, die toch maar verwijderd moeten worden middels inzicht krijgen in Ron's ideeën over een zekere buitenaardse "Xenu" die tien "mystieke" vulkanen zou hebben opgeblazen. Van die thetans wordt je namelijk ziek, en dat kunnen we niet hebben. (Nee, hij had het natuurlijk niet over Zeno, en ook niet over titanen.)
verder

Nepal. Nieuwe bestuurder Lumbini-regio

India. Toevluchtneming in Rajasthan; actiegroep Pakistan voor hereniging met India

■ In 1983 werd het boeddhisme in Oostenrijk officieel erkend, schrijft News DayFR op 9/10 januari 2023, eerder dan andere landen in Europa.
verder

Meditatie: goed voor de spijsvertering

Nirvana bier

Yale claimt oudste gedrukte tekst

Japan. Jōdō-shinshu heeft nieuw sjerpje

Verenigde Staten. Schietpartij in San Francisco

Nepal. Benoeming bestuurder Lumbini-district; Militant-protestantse missionarissen ontketenen ergernis

■ In Washington DC wil een organisatie van expat-Indiërs een standbeeld van Ambedkar oprichten. Dat lazen we in The Quint. Beeldhouwer Ram Sutar is op dit moment (bijna) klaar met het beeld. Naast het "Statue of Liberty" en het "Statue of Freedom" moet dit een "Statue of Equality" worden, zo zei de woordvoerder van het "Ambedkar International Center (AIC)". Het beeld komt ca 30 km van het centrum te staan, in Accokeek, op een stuk land waar ook een museale instelling komt. Crowdfunding lijkt de economische kurk te zijn waarop het geheel komt te rusten. In 2025 moet een en ander gereed zijn. Ga er maar van uit dat het iets langer gaat duren.

■ Op 21 januari kwam het bericht dat de paus van Rome de boeddhisten heeft opgeroepen zich in te zetten voor het klimaat. Nu is het zo dat boeddhisten altijd al voor het klimaat zijn geweest en in het verleden de katholieken en andere christenen heeft gestimuleerd hun voorbeeld te volgen. We wijzen op de acties ter voorkoming van illegale kap, van waardige behandeling van dieren, van zuinigheid met grondstoffen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We mogen de paus uitnodigen de toon een beetje te matigen.

■ Onder de voor de ware boeddhist afschuwelijke kop "Meet deities across Taiwan" (we hebben geen goden) gaf Focus Taiwan op 18 januari een kort inzicht in de nieuwjaars-bijeenkomsten op het eiland. Het artikel opende met een verhaaltje over de in december 2012 geopende Nung Chan-tempel van de Fagushan (Dharma Drum Mountain), een mahāyāna-gemeenschap (ch'an/zen) waar de architect Kris Yao middels uitsparingen in de buitengevel het hart soetra heeft laten aanbrengen. De foto hier toont een deel van de openingsplechtigheid in 2012.

■ Meer dan de aanhef in de Telegraph (Verenigd Koninkrijk) hoeven we niet te lezen.
Vorige maand liet de lama Telo Tulku zich in negatieve zin uit over Rusland's invasie van de Oekraïne. Op 29 januari werd bekend dat de Kalmikiër zijn positie zo onder druk zag komen dat hij zijn functie als vertegenwoordiger van "de dalai lama" — eerder: het tibetaanse bestuur in ballingschap — heeft opgegeven. De russische minister van justitie vindt hem een "foreign agent". Of Telo Tulku Rusland heeft moeten verlaten meldde ook Meduza niet.

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.