juni 2023      

  Nieuws over boeddhismeEen klein overzicht van gebeurtenissen en media-aandacht voor de viering van Boeddhadag (Vesak/Wesak) in verschillende aziatische landen en in Europa en de VS. Op de paginas voor Sri Lanka en India staan korte overzichten over hetgeen in deze landen plaatsvond.

■ Boeddhisme is de meest bedreigde religie ter wereld. Zo begint Sénaka Weera-ratna (wiira-ràtna) zijn verslag over de voorbije Global Buddhist Summit die gehouden werd in Delhi, India.
verder

■ Zeer opvallend is het dat een in Maleisië gevestigde afdeling van het Fo Guang Shan en een universiteit in Islamabad een MoU hebben ondertekend voor het oprichten van een Humanistic Buddhism Research Centre. De aandacht van docenten en studenten zal voornamelijk, zo begrijpen we het bericht, gaan over het boedhisme in de Gandāra-periode van het huidige Pakistan.

■ Een heel kort amateur-filmpje laat zien hoe de sika-herten in de japanse stad Nara de toeristen benaderen in de hoop op etenswaar.
De foto is van Trikansh Sharma, niet genomen in Nara maar in het tijgerrreservaat Bhandav-garh in India.
verder op de opgravingen-paginaIndia. Terugblik op Vesak-vieringen en conferenties rond die tijd gehouden.

Japan. Sasaki Shizuka over het belang van het tendai als bron van japanse stromingen.

Vietnam. Monnik gevestigd te Lumbini nodigt India uit vredesonderhandelingen te organiseren in Myanmar.

■ Mevrouw Su, zo meldt Taiwan News is "de Moeder van het Universum".
verder

Korea. First Ladies bezoeken tempel in Seoul; toespraak ten overstaan van parlementariërs

■ Voor de abonnees had de Singapore-krant de Straits Times een artikel over de monnik Seck (of Sick, een cantonese monialen-titel) Kwang Phing die van immigratie-ambtenaar naar het leven van een mahāyāna-monnik is gegaan, en inmiddels de voorzitter is van de Singapore Buddhist Federation. Wie niet geaboneerd is, moet het daar een beetje bij laten. De rest van het verhaal zit achter het geldslotje.

■ We zijn aan deze kant van de wereld aan niemand verantwoording verschuldigd. Dat gezegd zijnde moet er even worden ingegaan op de zaak rond een groepje thaise monniken die donatiegeld achterover hadden gedrukt.
verder

■ In een lang artikel in India Today meent de indiase "auteur en mythologist" Devdutt Pattanaik dat " Buddhists believe that all Buddhist ideas are eternal, and don't have an origin. (Boeddhisten geloven dat alle boeddhistische ideeën eeuwig zijn, en dat ze geen oorsprong hebben).
verder

■ Van over de hele wereld waren monniken naar Ierland gekomen, zo meldt de Facebook-pagina van de nieuwe Minh Tâm Pagoda in of nabij Dublin. De feestelijke opening van de tempel, geen pagoda zoals wij dat verstaan, maar gevestigd in een voormalige fabriek, werd ook bijgewoond door de ierse minister van binnenlandse zaken. De Minh Tâm is een sub-vestiging van de hoofdtempel in Birmingham, Engeland.
We moeten er maar van uitgaan dat de omgeving in de loop van de jaren gaat veranderen, danwel dat men zal verhuizen naar een uiterlijk meer aangepast gebouw.

■ Het Robert H. N. Ho Family Foundation Program in Buddhist Studies heeft al enkele jaren geleden het selecteren van kandidaten en het vinden van plaatsen waar gestudeerd of gedoceerd kan worden overgelaten aan de American Council of Learned Societies (ACLS). Een persbericht van 19 mei meldt dat onder intiatief van beide instellingen in totaal 21 personen een "grant" hebben gekregen voor een professoraat (4 jaar), dissertaties, "vroege carrière-research", en vertaalwerk.

■ Aan het begin van een wielerseizoen waarin weer vlijtig namen en spreekwoorden worden verhaspeld kwam dit bericht over Guangzhou in China als geroepen. Een door het boeddhisme beïnvloed koor uit Japan, Kissa-quo, cancelde medio mei hun optreden in Guangzhou als gevolg van een niet nader toegelicht overheidsbesluit. Het terugtrekken was er een, zo meldde Bloomberg, in een serie.
Kissaquo is een initiatief van de bovengenoemde Robert H.N. Ho Family Foundation. Heeft "China" iets tegen deze instelling? Zo ja, wat dan wel? Of komt het omdat dit onderdeel van de Foundation zijn vestiging in Amerika heeft, aan Stanford?
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.