februari 2024      

  Nieuws over boeddhismeRFE/RL had vlak voor het nieuwe jaar het bericht dat Kalmikiërs in het russische dorp Malye Derbety een memoriaal hebben ingericht ter herdenking van de 80 jaar geleden massa-deportatie naar Siberië. Die deportaties vonden plaats onder het bewind van Stalin.
Op diezelfde 28e december 2023 vonden doorheen Rusland in tempels van de Kalmikiërs herdenkingsdiensten plaats voor al diegenen die tussen 1943 en 1956 het leven verloren als gevolg van die deportaties.
Enkele dagen eerder was een herdenkingsplaquette aangebracht bij het treinstation van Volgograd. Om een of andere reden zijn er lieden geweest die deze plaquette vernielden.
De deportaties vonden tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog plaats omdat het Stalin-regime er van uitging dat de Kalmikiërs collaboreerden met de nazis. Waarom die deportaties dan nog zo lang na het einde van de oorlog doorgingen had te maken met de Georgiër Stalin's persoonlijke achtervolgingswaan: de volkeren van de Noord-Caucasus vond hij niet te vertrouwen.
Vandaag zijn het Kalmikiërs en andere niet rein-russische volkeren die door de huidige autocraat Putin als kanonnenvoer naar het Oekraïense front worden gestuurd.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.