maart 2023      

  Nieuws over boeddhismeIn een van de eerste alineas lezen we een: "In de afgelopen tientallen jaren heeft het amerikaanse boeddhisme zijn eigen verontrustende tweeling ontmoet, iets wat we een "Bizarro Buddha" mogen noemen. Het is een Frankenstein die in elkaar geflanst is uit zakelijke hebzucht, seculier ressentiment, en wetenschappelijke begoocheling, een amerikaanse versie van wat Boeddha "de drie vergiften" noemde."

Even verder komen we een verwijzing naar de meditatie-leraar Jack Kornfield tegen die, iets dat Curtis White niet beseft, de dalai lama citeert, die op zijn beurt een paar spraakmakende hindu-professionals en -geleerden citeert: "Boeddhisme is geen religie. Het is een wetenschap van de geest (science of the mind)."

Als zodanig, zo mogen we er dan aan toevoegen, voelt het bedrijfsleven in Amerika, dat het maximum uit zijn werknemers wil halen, zich niet gegeneerd wanneer het neuro-wetenschappers loslaat op het individu met semi-geleerde praat waar als een sausje een paar boeddhistische termen overheen worden gegoten. Het hele aspect van de boeddhist als actief lid van een samenleving wordt in grote mate teruggedrongen zoal niet veronachtzaamd ten gunste van een do-het-zelf ego-psycho-praktijk waarin overigens de vaak volkomen normale gezonde mens een negatief zelfbeeld kan worden aangepraat: ik ben niet goed genoeg; ik ben niet in staat tot ...; mijn relatie tot ... is sub-optimaal, etc.

We laten de rest aan de lezer over. Gebruik desnoods Google Translate.
■ Corporatief boeddhisme

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.