september 2022      

  Nieuws over boeddhismeDe vollemaandag is dus "nara poya". De gemeenschap heeft besloten dat die dag gewijd zal zijn aan de herdenking van het oprichten van de vrouwenorde.
Het welbekende verhaal gaat dat Boeddha's stiefmoeder Gótamii drie keer moest vragen om met zo'n 500 andere dames van het Hof aangenomen te worden als moniaal voordat ze één keer kreeg waar ze om vroeg. Geen enkel verhaal vertelt waarom de 501 zeven jaar na zijn Ontwaken naar Boeddha trokken om non te mogen worden. Gezien de geschiedenis van de regio moeten we er van uitgaan dat er een gewapend treffen tussen clans heeft plaatsgevonden, en uit andere bronnen hebben we geleerd dat daarna de vrouwen van de overwonnen clan onder de overwinnaars werden verdeeld. Daar hadden Gótamii en de anderen geen zin in.
Na hun bhikkhuni worden (nadruk op -ni) hebben de meesten zich ten volle aan hun nieuwe leven gewijd, en over twee van hen staat een kort stuk, dit en dit, op ondergetekende's engelstalige blog.


Bij de afbeelding: Hier zien we een bhikkhu voor een standbeeld van Boeddha zitten. Even onthouden dat de vroegste lichting bhikku geen rechtstreeks contact met hem mochten hebben. Er werd wat afgeroddeld in die tijd, en men wilde voorkomen dat er "me-too" affaires zouden ontstaan. Helemaal heeft het niet geholpen. Een andere levensbeschouwelijke richting die jaloers was op Boeddha's succes heeft het ooit bestaan, zegt een van de vroege leerredes, om een vrouw te doden en haar lijk voor de ingang van het park te leggen waar Boeddha en zijn monniken de regentijd doorbrachten. Ze vertelden dat hij haar had verkracht en vermoord. Er werd vanuit de tijdelijke vihāra niet rechtstreeks op gereageerd: de stoffelijke resten werden netjes verzorgd (gecremeerd of begraven), en men liet het aan de ontwikkelingen over om het hele verhaal over deze moord boven water te laten komen. Dat gebeurde uiteraard, en de daders werden aangewezen. Het is niet gepast om vervolgens over berechting en straf te spreken. Zoiets vinden we niet in de verschillende canonieke werken. De indruk mag niet ontstaan dat vergelding wel toppie is. Dat geeft maar mentale onrust, en dat kunnen we niet hebben binnen het streven naar verlichting.
■ Bìnara poya

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.