oktober 2023      

  Nieuws over boeddhismeHet ging in feite om een 300-tal meisjes die voor dit kledingstuk kozen.

Het totaal aantal leerlingen in Frankrijk, basisschool plus voortgezet onderwijs, bedraagt iets meer dan 12 miljoen.

Een commentator die voor het abaya-verbod is (als d'r een op school verschijnt in de dracht van een tibetaanse monnik, dan krijgt hij ook te horen dat dit niet kan!) merkte op dat meisjes soms voor dit kledingstuk kiezen als uitdaging jegens het systeem, hetzij de schoolleiding, hetzij de maatschappij als geheel.
Dat laatste, de schoolleiding jennen, kan waar zijn. Ervaringen hebben geleerd dat het dragen van dit kledingstuk (in Nederland, in het verleden) meisjes de mogelijkheid gaf om af te zien van gymnastiek-les, en, op de vroegere huishoudschool, van kookles (want wij gaan toch trouwen, en wij koken anders dan jullie).
Niettemin is het schrijven van een wetstekst, in Frankrijk, dus, voor zo'n miniem aantal personen gekkenwerk. Op een zender als Al Jazeera hebben we de afgelopen twee jaar gezien hoe een presentatrice na verloop van tijd haar stijf om het hoofd gebonden hoofddoek achterwege liet en nu presenteert met een hoofd vol krullen.
Dergelijke aanpassingen gaan vanzelf. Klopten de eerste-generatie Maghreb-vrouwen nog iedere dag het vloerkleed over het balcon uit, hun dochters hebben inmiddels de stofzuiger ontdekt. Enzovoorts. Niet zo haastig; wennen, omschakelen is een natuurlijk proces. Soms gaat het snel en soms wat langzamer. Afgezet tegen de leeftijd van de planeet hebben we het dan nog altijd over seconden.
■ Burka-verbod in Frankrijk verboden

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.