april 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ Teneinde handen en voeten te geven aan het leerstuk van samenwerking en tolerantie is de hele boeddhistische wereld akkoord gegaan met de door Sri Lanka en Myanmar voorgestelde viering van boeddhadag in mei.

Dat neemt echter niet weg dat in verschillende landen en stromingen de drie belangrijkste dagen in Boeddha's leven op verschillende dagen worden herdacht. Zo viert het zen, en meer bepaald Japan, zen of niet, per traditie Boeddha's geboren worden in april, dit jaar op 6 en 7 april. Die gedenkdagen worden Hana-matsuri genoemd.

Korea houdt het herdenken van dat geboren worden dit jaar op 8 april, en de Himalaya-stromingen hebben ook zo hun eigen herdenkingsdagen voor de verschillende belangrijke herdenkingen.

In de stoepa (links op de foto) te (Skr.:) Vaisháli of (P.:) Vésáli werd de crematie-as van Boeddha opgeslagen. De stoepa is in de afgelopen eeuw gerestaureerd. Rechts staat de pilaar met leeuwenkapiteel die Asoka (Ashok) daar ter nagedachtenis heeft laten plaatsen.
■ Vesak en Hanamatsuri

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.