april 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ In de voorbije jaren hebben we gezien hoe het de leden van het UBCV moeilijk werd gemaakt toen ze zich wilden voegen bij de groep toegelaten personen die het overlijden van een van de laatste voorgangers de laatste eer wilden bewijzen. Vietnam wil deze gemeenschap niet; ze willen de oekazes vanuit de Partij niet klakkeloos opvolgen en derhalve moeten ze maar weg, of in het niets oplossen.
Het is dan ook niet zo'n wonder dat het vanuit de VS aangestuurde (vooringenomen, vergeet dat niet!) Radio Free Asia liet weten dat in een van Vietnam's provincies de opknapbeurt van een UBCV-pagoda een nee! kreeg. Dat wil zeggen, het UBCV had geen verzoek ingediend, of kon geen verzoek indienen, en had geen rapport (verslag) ingediend, of kon het niet indienen — omdat ze officieel niet bestaan, en daarom gaan de reparaties aan de Phuoc Buu-pagoda in de Ba Ria-Vung Tau-provincie niet door, vooralsnog. Wellicht wordt er toch nog een mouw aan gepast.

Vietnam kent verschillende namen voor verschillende soorten tempels. Bij de weergave van namen worden de vietnamese diacritische tekens weggelaten. Een gemeenschapshuis ter ere van de dorps- of streekgod heet een "dinh". Wat in de volksmond een boeddhistische "pagode" wordt genoemd heet "chùa". De helden of beschermende wezens krijgen een "den". Het volkse daoïsme kent de "dien" of de "phu", en de confucianisten hebben een "van tu".


Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.