oktober 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ In deze maand komt een officieel eind aan de regentijd-retraites die worden aangehouden in de verschillende monastieke gemeenschappen van het theravāda. In de indiase deelstaat Arunachal Pradèsh werd een en ander onderandere gevierd in plaatsen als Namsai, Piyong, Chongkham, Empong, Phaneng, en Tezu. De hierbovenstaande foto werd vorig jaar genomen. We zien hoe hier het gebruik van de "money tree" nog leeft, het aan de takken van een boom, of een namaakboom, hangen van papiergeld, als gift aan de tempel.

De officiële naam voor die dag is Pavárana. Dit jaar valt het op 29 oktober.
Op die dag wordt, waar het kan, onder de omstandigheden, uiteraard ook in Myanmar de dag gevierd. De dag staat bekend als tazaungdaing. In de avonduren mogen de kinderen de straat op met lantaarns, zoals de foto bij deze alinea laat zien.

De dag wordt vooral in Myanmar gevierd als Abhi-dhamma-dag, een late theravāda-legende die uiteindelijk alleen bedoeld is om nut en noodzaak te onderstrepen van een compendium als de abhi-dhamma.
De foto toont de viering op het platform van de Shwedagon in Myanmar's hoofdstad.


Sri Lanka "Waarschuwing" tegen bouw tempel in meerderheids-Tamilgebied.

Vietnam De serviespagoda in het zuiden.

Cambodja PM Hun Manèt en de eervolle titels.

Thailand Amuletten en gretige chinese toeristen.

Maleisië Kalksteenheuvels naar cementfabriek? Honderd jaar oude grottempel verdwijnt?

Amarávati Monastery uploadde een video met dhamma-toespraken door ajahn Sumédho. Iets meer dan 55 minuten.

Wichita (VS) Ontwikkelingen binnen de laotiaans-boeddhistische gemeenschap; Californië-setting nu ook in Gent

■ De thaise tempel de Dhamma-pa-diiipa in Edinburgh, zo schrijft The Edinburgh Reporter, heeft een of het boeddhabeeld uitgeleend voor een tentoonstelling die op 16 september werd geopend in het nationale museum van Schotland. De tentoonstelling gaat over "de levende tradities van Zuid- en Zuid-oost Azië en Schotland". Het beeld dat in 2013 gemaakt werd als een kopie van de Phra Phuttha Chinnaràt, De Grote Aloverwinnende Boeddha (Phra Poet in de volksmond, Boeddha de monnik), is een van de meest geëerde voorstellingen in Thailand. Dat aloverwinnende is natuurlijk de innerlijke overwinning die ook verlichting wordt genoemd.
Het bericht meldt voorts dat er ondermeer ook amuletten tentoongesteld worden, en dat hadden ze nu niet moeten doen, voor de puriteinen onder ons.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.