februari 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ (Bij de foto)
Vanuit Vietnam werd op de voorlaatste dag van 2023 gemeld dat een begin was gemaakt met het restaureren van de Phât Tich-pagoda in Vientiane. Voor zover we het bericht begrijpen is dit een vietnamees ambassade-project.

Begin januari braken er in en nabij een Rohingya-vestiging in Bangladesh twee branden uit. Een brand schijnt ontstaan te zijn in een van de woningen op het complex, en de ander werd beschreven als een brandstichting. Daarvan was dan de Usaichen Buddhist Temple (foto) in Ramu het doelwit. De gemaskerde dader staat op video, en vastgesteld werd dat hij brand stichtte met gebruikmaking van kerosine, een brandstof die in deze regio in de keukens wordt gebruikt.

Myanmar. Staakt-het-vuren in het noorden, doorgaande gevechten in Arakan (Rakhine)

Thailand. Zonaanbidders

Sri Lanka. Bezoek prinses Anne; recitatiedienst voor nationale spaarbank

Bangladesh. Opnieuw tempeltje in de as gelegd

■ Onder leiding van de eerw. Dhamma-rátana (foto) heeft de maleisische "Ti-Rátana Welfare Society" een fondsenwervingsdiner georganiseerd, jaarlijks gehouden, maar dit jaar ook als een viering van het 29-jarig bestaan van de organisatie. Dat lazen we in The Star van 8 januari.

We lezen dat de organisatie zich bekommert om "de gemarginaliseerden". Dat is een te beknopte benaming. De organisatie heeft als speerpunten het welzijn van kinderen, ouderen, gehandicapten, vrouwen, en gezondheidszorg.
Een van de projecten is de Ti-Ratana Bentong Sanctuary, een "spiritual home" voor monialen.
Als belangrijke gasten waren aanwezig de minister van transport, en ondernemer Seri KK Chai die tevens voorzitter van de TRWS is.
(Ti-Rátana = 3 (Pāli: ti) juwelen. Het "datuk" in het krantenartikel is een eervolle titel vergelijkbaar met "ridder in de orde van dit of dat".)

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.