augustus 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Tijdens de Tour de France van vorig jaar reed het peloton door de Ardeche waar het broertje of zusje van het wilgenroosje, de Laurier de Saint-Antoine in bloei stond. Bij die gelegenheid heb ik het betrokken in een blog over het fauvisme en het ongebruikelijke kleurenpalet van die stroming in de schilderkunst.
Dit jaar wordt de Ardeche als zodanig niet aangedaan, maar die paars-lila bloemstengels stonden ook dit jaar langs het parcours van de twee toer de fransen. Ze werden alleen niet vol in beeld genomen.

■ Op 9 juli werd bekend dat het Leger des Heils homosexualiteit niet langer een zonde vindt. Daarmee hebben ze de bijbelverzen Leviticus 18:22 en 20:13 terzijde geschoven.
Niet langer een zonde zal niet meteen betekenen dat ze homosexualiteit nu helemaal goed gaan vinden, er zullen wel wat uitspraken komen die het besluit verklaren.

■ Geen verstand van zaken, maar het bericht dat "donkere materie", in verband gebracht met de wet van de zwaartekracht, niet bestaat, althans volgens zekere onderzoekers, is toch aardig om te onthouden. De Israeliër Mordehai Milgrom heeft al in 1982 een andere zwaartekracht-theorie voorgesteld. Volgens de schrijvers van het Conversation-artikel gaat het zo: "wanneer de zwaartekracht erg zwak wordt, zoals aan de randen van een sterrenstelsel, dan gaat het zich anders gedragen dan volgens de theorie van Newton. Op die (nieuwe) manier is het mogelijk te verklaren waarom sterren, planeten, en gas van meer dan 150 sterrenstelsels sneller draaien dan verwacht kan worden, en dit zuiver en alleen gebaseerd op hun zichtbare massa" (en niet op "donkere materie").
Toch werd op 20 juli bekendgemaakt dat een ruimtevaartuig was gelanceerd dat apparatuur aan boord heeft waarmee men donkere materie hoopt te kunnen opvangen, waarnemen, verzamelen, o.i.d.

■ Het kan toeval zijn, maar op de Andamanen- en Nicobar-eilanden, meer specifiek in Port-Blair, werd op 9 juli een aardbeving van 4.8 waargenomen, nadat op het Bonin-eiland in Japan op 21 juni een aardbeving met een kracht van 6 was geregistreerd. En op 23/24 juli kwam een vulkaan op het japanse eiland Kyushu weer in actie. De aarde is nog lang niet af, er wordt nog steeds geformeerd en geherformeerd.

■ Ter gelegenheid van het suikerfeest (Eid) waren inwoners van de indiase stad Aurangabad van plan om 50 stieren ritueel te slachten. Dat is verboden volgens de "Maharashtra Animal Preservation Act uit 1976", zo schrijft de Times of India. Het was met name de Vishwa Hindu Parishad, een vereniging van hindus, die de zaak onder de aandacht bracht. De slacht werd verhinderd.

■ Zoals we tijdens de tourritten door Zwitserland en het oosten van Frankrijk zagen, namelijk dat met name dennebomen de droogte niet meer kunnen doorstaan, zo maakt men zich in Nepal zorgen over bosarealen waar de bomen afgestorven zijn, eerst verdroogd, en daarna aangetast door fungus of nog iets anders. Het gaat dan in eerste instantie over de chir pines, ook in de indiase deelstaten Uttarakhand en Himachal Pradèsh een geïmporteerde soort die zich net zo invasief gedraagt als het japanse knoopkruid hier.
Dergelijke ervaringen zullen ons leren dat import van in de streek onbekende soorten niet zonder problemen is. Een geranium uit de Andes op de vensterbank, dat gaat nog, maar hele bossen van elders gehaalde boomsoorten — nie mee doe, zegt de oude Zeeuw dan.

Sri Lanka ondanks het rumoer rond de regeringswissel

■ De berichten over Myanmar's leger (de Tatmadaw) laaiden rond 22 juli weer op. De BBC had het over 6 overgelopen soldaten die hun verhaal vertelden over standrechtelijk doden van burgers, en uiteraard ook over verkrachtingen — kijk niet naar deze tv-beelden voor het slapen gaan.
Wat kunnen we er nog van zeggen? Niets of niet veel. Geweld stompt af. Waar mensen in normale omstandigheden zelfs niet over denken, dat doen ze zonder er bij na te denken zodra ze in een situatie zijn gebracht waarin men kennelijk vrij snel geestelijk afstompt. Daarom vinden we oorlog niet zo fijn, zelfs geen gerechtvaardigde oorlog om een volk te redden. Het duurt generaties voordat het geweld er weer uitgesleten is.

■ Het is niet de bedoeling om hier politieke standpunten als zodanig weer te geven, maar het South China Morning Post-interview met John Pilger, ooit een journalist die het westen de ogen opende aangaande de oorlog in Vietnam, is het beluisteren waard. Het ondertitelde interview behandelt de drie belangrijkste themas van dit moment: Rusland-Oekraïne, VS-China, en Julian Assange in relatie tot vrije pers.

■ En in India wordt de 64-jarige Draupadi Murmu president. Ms. Murmu was ooit onderwijzeres, werd later regeringleider in de deelstaat Jharkhand, en is lid van de regerende BJP. Zelfs de nederlandse media meldden dat ze geboren is in de Santhal-stam. De Santhal (in Jharkhand) zijn een van de volkeren binnen de Munda-etniciteit. De Santhal worden gerekend tot de "scheduled tribes", d.w.z. staand buiten de in de vedische literatuur gemelde volkeren. Het is een van de 700 minderheids-volkeren die op specifieke steun van de overheid kunnen rekenen. Ga er maar van uit dat Ms Murmu geen specifieke steun nodig heeft. Indiase vrouwen die het tot regeringsfuncties schoppen staan hun mannetje.
Haar eerste taak was het schouwen van de erewacht (inspects ...Guard of Honour). In Ms Murmu's thuisstad werd feest gevierd.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.