december 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Nee, ook al strooit u poedersuiker op uw oliebollen, sneeuwen gaat het deze december ook weer niet, laat staan vriezen. En toch zijn ook wij hier langs de boorden van de Noordzee dol op dit soort wintertafereeltjes.
De familie van deze hoofdpersoon hield het schilderijtje tot 1949 voor zichzelf, maar sindsdien is dit, waarschijnlijk door Henry Raeburn gemaakte tafereeltje in de Scottish National Gallery in Edinburgh het succesnummer geworden.
Dominee Robert Walker die schaatst op Duddington Loch: dat is Schotland, vinden ze. Zo zijn wij, de Schotten, recht in de leer, en toch zwieren op het ijs, en tegelijk kinderen van de verlichting, d.w.z. van het in Walker's tijd zojuist ontdekte wetenschappelijke materialisme, ondanks al ons vasthouden aan het hogere en het onbegrijpelijke waar we zulke gefantaseerde verhalen over weten te vertellen.
Zoals die van Rrobbie Burrns (Robert Burns 1759-1796), de dichter van het bekende "Auld lang syne" die een ander half spookverhaal aanvangt met "Upon that night, when fairies light | On Cassilis Downans dance, ..." (Die ene nacht, toen over Cassilis Downans het licht van feeën danste, ...).

■ 1 november 2022: Wales, zo werd bekend, wil na de eerstkomende wereldkampioenschappen voetbal niet langer Wales heten. Dan moet het Cimru worden, Wales op z'n Welsh. En de prins van Wales dan? Prins van Cimru?

■ 18 november 2022. Citaat van Minka Nijhuis in het NOS Radio 1 Journaal: "Zij (Aung San Suu Kyi) moet nog zo'n 27 jaar zitten en er lopen nog rechtszaken tegen haar. Ze wordt nu ook vastgehouden onder veel erbarmelijker omstandigheden dan ooit tevoren. In isolement, in gevangeniskledij in een gebouwtje ergens op een gevangenisterrein in de nieuwe hoofdstad Naypyidaw. Zij zal alleen worden vrijgelaten als de militaire machthebbers daar enorme politieke winst bij kunnen boeken. Vooralsnog is zij staatsvijand nummer 1."

■ Op het in de lift zittende Mastodon zagen we op 29 november een bericht van Roos Vonk. Ingekort: "Door vogelgriep zijn inmiddels zoveel kippen vergast dat het budget daarvoor t/m 2024 op is en er schaarste is aan gas."
Moet daar nog wat aan toegevoegd worden?

■ (Bij de foto) Even voor de goede orde: spreeuwen komen in Zeeland nog niet zo lang voor, en dan nog alleen in stedelijke gebieden zoals in Vlissingen, zoals de inwoners dat meldden. Ze waren er "sch...ziek" van — zo kennen we Vlissingen weer: de bijl d'r in.
verder

Bomen op joodse begraafplaats Borne

Het buitenlanddebat in de Tweede Kamer

Geboorteplaats in Nepalees paspoort


Sri Lanka. Olifantentelling; buitenlandse hulp; emiraten en hernieuwbare energie

Tamil Nadu. Kerkenbouw en militant christendom

China. Herdenking Nanjing-massacre

■ In de plaats Cudderville in de VS is de lokale bevolking in opstand gekomen tegen de hoofdvestiging van de sekte de Falun gong. De omwonenden mogen het terrein niet op, maar vermoeden dat de vervuiling van de daar lopende rivier afkomstig is van bouwactiviteiten, al dan niet legaal uitgevoerd door de Falungong die, zo zegt een buurtbewoonster, zodanig willen uitbreiden dat er 2000 mensen per dag op bezoek kunnen komen. Dat kan de infrastructuur niet aan, zo zegt ze, en uit het interview moeten we begrijpen dat ze er bij het lokale bestuur op aandringen dat hier onderzoek en regelgeving komt.

Japan Today had een artikel over kinderen van echtparen die (nieuwe) religieuze groepen zijn gaan aanhangen. Er zijn kinderen die daar niet in mee willen gaan en als gevolg een scheve relatie hebben met hun ouders. In het artikel was expliciet sprake van de Unification Church (de "moonies") die na de dood van premier Abe zo'n slechte pers heeft gekregen. Het is met name de eveneens nieuwe, meer of minder op het boeddhisme steunende Risshō Kōsei-kai die een 10-20-tal jaren geleden een suborgaan in het leven heeft geroepen om de naam van de in Japan nogal vele nieuwe religieuze groeperingen hoog te houden, resp. te zuiveren door middel van juiste inhoudelijke informatie. (Zie ook deze pagina)
Of de Unification Church ook in de aandacht van de R K-k is gekomen, is hier niet bekend. De UC is nogal groot, en dan komt het voor dat men de hulp en bijstand van "kleintjes" niet zo kan waarderen.

Thailand heeft 3,4 miljoen armen. Dat werd op 7 november bekendgemaakt. Het verschil met 40 - 50 jaar geleden is dat er nu een "state welfare card" is die een maandelijks minimum bedrag — een hoger bedrag dan toen — voor levensonderhoud garandeert.

■ Vanuit Semarang liet persbureau Antara weten dat de indonesische overheid besloten had iets te doen aan de regionale talen. Men is bezig met een poging 39 regionale talen te behouden of nieuw leven in te blazen. Een middel is in de afgelopen weken een talenfestival geweest, specifiek voor de middelbare schooljeugd en voor studenten voortgezet onderwijs. En zoals dat in Indonesië gaat, er was een competitie liedjes maken, in dit geval in zo'n regionale moedertaal.

■ Voor Lee Kuan Yew, Singapore's eerste regeringsleider, die op 14 december 1963 moest erkennen dat het uit was met zijn droom van een verenigd Singapore en Maleisië — we hadden het er vorige maand nog over, is bij zijn toenmalige huis, in herinnering aan die dag, een herdenkingsboom geplant: de "Flame of the forest", een van de meest opmerkelijk bloeiende bomen in dat deel van Azië.

■ Of in Cambodja het hanengevecht nu helemaal verboden is, is hier niet duidelijk, maar in ieder geval werden onlangs een aantal mannen bekeurd die hadden ingezet, zoals dat heet, op de hanen die ze tegenover elkaar hadden gezet. Dat lazen we in de Khmer Times.

■ Laat ik nu ook eens iets leuks zeggen over de voormalige DWDD-baas die giechelde van angst en spanning bij zijn eerste ontmoeting met een echte Afrikaan. Maar daar hebben we het hier niet over.
Die avond was er een bekende Nederlander-gast, ergens op de Balkan geboren, voormalig tenniser, radiomaker van middernachtelijke zweefprogrammas met emo-meisjes. Kennelijk was het op een of andere manier bekend geworden dat ondergetekende niet alleen een boeddhistisch professional is, maar ook een vrouw (ja, dat in de meest gendergefocuste natie van Europa!). De DWDD-baas een beetje opgewonden tegen zijn gast: "kun jij er niet eens mee gaan praten? De gast: Nee, dat durf ik niet. DWDD-baas: Nee, ik ook niet.
Whaaah! Mijn avond kon niet meer stuk. Zo gaat-ie goed, die gaan we er in houden.
De foto is van Robert Bateman.
Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.