■
India. ― De G20 en de naamswijziging. ― De Khalistan-beweging. ― Sanatana Dharma en Bharat. ― Jaarlijkse prijs voor ambachtslieden. ― Blijvend rumoer rond Sábarimála-tempel.

■ Op 8 september was de
super-tyfoon over Taiwan en Zuid-China slechts een van de extreme resultaten van een klimaatsysteem in totale verwarring. Er staat hier te lande nog wel eens een stevige wind, maar dit is toch een graadje erger.
Op 6:35 van de ca 8 min durende video zien we hoe een tempelcomplex op een eiland in een brede rivier onder water staat en volkomen is geïsoleerd van de twee oevers.
■ Mede omdat veel nog niet zo heel oude Russen niet in het leger willen om naar de grens met Oekraïne te worden gestuurd zijn ze massaal in Phuket, Thailand, neergestreken.
verder
■ In Frankrijk heeft het Hooggerechtshof een verbod op het dragen van de abaya op school tegengehouden. Dat leerden we op 8 september.
verder
■ Binnen-Mongolië was ooit de leverancier van de superdikke boomstammen waarmee tempels werden gebouwd in Mongolië, China, Korea, Japan, en vast nog wel een paar andere plaatsen. Toen was het op, en Binnen-Mongolië werd een bijna-woestijn. Vandaag toont de chinese staatspers dat herbebossing succes heeft opgeleverd. We zien op de foto dat er sprake is van nog maar dunne stammetjes, maar kleine boompjes worden groot. Er is ca. 8,7 miljoen hectare bos aangeplant om verzanding tegen te gaan, en het bosareaal bedraagt nu 20,79%, terwijl het grasland 45% van de regio beslaat.
■ We hoorden er de laatste paar jaar weinig meer over, maar een firma met de naam "Slimming Gummies" beveelt zijn vermageringsproducten aan met deze foto van een anorexia-meisje dat trots haar vel-over-been laat zien. Dat is ernstig schrikken. Kan het zijn dat de voorlichtingscampagne tegen magerzucht opnieuw opgestart moet gaan worden?
■ Ter gelegenheid van het jaarlijkse Shoton, ca. mid-september, zo liet de chinese staatspers weten, is er in China en Tibet extra aandacht gegeven aan de
tibetaanse opera.
Tibet Vista noemt
shoton (of
shodun) het "yoghurt-feestmaal". De yoghurt is gemaakt van yak-melk, uiteraard.
■
Zoon thaise koning spreekt over wet op majesteitsschennis
■ Op 28 september werd door France24 een video online gebracht waarop we zien hoe de franse President het eiland Corsica een autonomie in het vooruitzicht stelt. In verschillende media werden zijn woorden opgetekend met het typische Macron-idioom "en même temps" (tegelijkertijd), hier verbogen naar een "ni ni" (noch noch): "noch tegen de Staat, noch zonder de Staat".
Corsica streeft sinds het eind van de 50-er jaren naar onafhankelijkheid. Daar heeft Frankrijk zich altijd fel tegen verweerd, en Corsicanen zijn omgekomen tijdens treffens tussen separatisten en de Staat. Sinds de dood van een bekende onafhankelijkheidsstrijder als Yvan Colonna, 2 maart van dit jaar, is er — nadat vanuit de nieuw-linkse hoek op het vasteland voor onafhankelijkheid werd gepleit, beweging in de zaak gekomen. De koppigheid van Corsicanen kennende zal niet iedereen op het eiland zich bij autonomie (zoals in de overzeese gebiedsdelen ["DomTom"]) neer gaan leggen. We mogen er op rekenen dat er een onafhankelijkheidsstreven blijft.
■ Minder gezellig was de executie van Marie-Antoinette op 16 oktober 1793. Nadat zij en haar man en zoon waren gevlucht werden ze door een groep vrouwen uit Parijs buiten de stad opgewacht en teruggebracht naar het hoofdkwartier van de Revolutie van die tijd: hier hebben jullie de bakker, de bakkerin en het kleine kotertje. Of die vrouwen zaten te wachten op de daarop volgende onthoofdingen — het kan zijn dat ook zij schrokken van het geweld.
De Revolutie duurde niet lang. Een nieuwe poging werd gedaan met het oprichten van de Commune van Parijs. Die bestond van 18 maart 1871 tot 28 mei van datzelfde jaar.
Het bewind wilde het wel laten weten: wij, de adel en de kerk, zijn hier de baas, begrijp dat goed. Om hun woorden kracht bij te zetten werd boven het opstandige Montmartre de Sacre Coeur gebouwd. In 1875 begon de bouw, en in 1891 was het suikerbrood afgebakken.
■ Zaterdag 1 september, Singapore tijd, werd bekend gemaakt dat de heer
Thárman Shan-muga-rátnam de presidentsverkiezing met 70.4% had gewonnen. Als zodanig volgt hij
Halimah Jacob op. Eerder was Tharman Shanmugaratnam vice-president. Deze nieuwe President, zelf van Srilankaanse Tamil-afkomst, is getrouwd met Jane Yumiko Ittogi, dochter van een japanse handelaar en een etnisch-chinese moeder.
Waar er sinds 1910 8 Presidenten zijn geweest — en nu de 9e in de startblokken staat — heeft Singapore sinds 1959 niet meer dan 3 Premiers gekend waarvan de laatste, de heer Lee Hsien Loong in 2004 aantrad. Het Premierschap is in vergelijking redelijk nieuw.
■ Ter illustratie van het vorige maand vermelde feit dat Indiërs uit het zuiden van de taartpunt een naam hebben opgebouwd in de IT-sector, staat hier
een doorklik naar een tweet, pardon, een send, van Sundar Pichai die een nieuwe versie van Google's Chrome heeft gemaakt. Een artikel in
Ars Technica heeft er voor gezorgd dat belangstellende gebruikers niet blij zijn met Pichai's inspanningen, maar dat is een ander verhaal. Sundar Pichai heeft inmiddels de amerikaanse nationaliteit.