maart 2023      

  Nieuws over boeddhisme



■ Zoals ook elders gebeurt, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, heeft Sri Lanka besloten tot een naamswijziging van een van de eilanden naast het grote. Wat tot 2023 bekend stond als "Slave Island" heet nu "Kompagngna Veediya". De naam lijkt in ieder van de drie talen op het eiland een (zelfde) betekenis te hebben. "Slave Island" kwam er in tijdens het britse bewind en verwees naar de plek waar afrikaanse (Swahili en portugees Oost-Afrika, zegt een krant) hun verdere verscheping naar Amerika moesten afwachten.
Daarbij is ook India verder gegaan met het terugdraaien van stadsnamen zoals die in de Moghul-periode waren vastgesteld. Daarbij zijn namen bedacht die de eenvoudige Europeaan waarschijnlijk niet zal kunnen uitsoreken, laat staan onthouden. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft Aurangabad herdoopt in Chhatrapati Sambhaji Nagar (dzjàtra-patii samba-djii nagár), en Osmána-bad is Dharashiv geworden (dhara-shiev).

India. Rijstoogst West-Bengalen; nieuw volkslied deelstaat Maharashtra; kindhuwelijken

■ De Assam Times citeerde het resultaat van een studie die in Rusland was gedaan. We lezen: "Jonge mensen hebben een voorkeur voor stalinistische architectuur, sociocentristen kiezen klassieke architectuur, en hedonisten en egocentristen hebben een voorkeur voor high tech."
Zo eenvoudig kan het leven zijn.

■ Kort nadat de roomskatholieke paus homosexualiteit zondig maar niet strafbaar had genoemd besloot de Anglicaanse kerk same-sex huwelijken uit de sfeer van verboden te halen. Dat lazen we in The Guardian.

■ Dat mensen tegen het eind van hun leven toch nog een soort veiligheid en houvast in hun leven zoeken is welbekend. Zo heeft de acteur Gérard Depardieu, hier vooral bekend als Obelix, zich zo rond zijn 70ste laten dopen. Eerder heeft hij van alles uitgeprobeerd: de Islam (2 jaar), het boeddhisme en het hinduïsme (vaagjes, onbekende periode). Daarnaast heeft hij jaren geleden de russische nationaliteit aangenomen. Naar dat laatste nu, medio februari, gevraagd, zit hij er een beetje mee verlegen: ik mijd het onderwerp liever.

■ Dit is een schattig kindergedichtje, maar degeen die 't gemaakt heeft is met de dood bedreigd.

■ Voor de tweede keer in dertig dagen, zo lazen we in Calcutta News van 3 februari, is in Karachi, Pakistan, een moskee van de Ahmadiyya-stroming in de islam gevandaliseerd. Hier, zo werd vastgesteld was een politieke partij als de Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) voor verantwoordelijk.

■ Half februari werd bekend dat in Jammu lithium was gevonden, zo nodig voor de productie van electrisch aangedreven autos, ook die in India zelf worden geproduceerd.
Vanuit Frankrijk werd eveneens een voorraadje lithium gemeld, waar, dat werd nog niet bekend gemaakt.
We mogen aannemen dat het aanzien en het maatschappelijke leven in Jammu de komende tijd behoorlijk zal veranderen, en dat alle producenten zich op deze grondstof willen storten, want men wil wel hernieuwbare energie, maar de spulletjes die men daarvoor nodig heeft, raken ook een beetje op. Daar hebben "we" de afgelopen 100 jaar wel voor gezorgd.

■ Op 24 februari meldde de BBC website nog een "... China heeft in het afgelopen jaar herhaald dat men de soevereiniteit (van de Oekraïene) zou respecteren en de nationale veiligheids-belangen (van Rusland) zou beschermen, terwijl men zich tegelijkertijd tegen het eenzijdig afroepen van sancties (door de VS) zou moeten teweerstellen. ..."
verder

■ Morteza Gharib en anderen hebben in een recente studie geprobeerd aan te tonen dat twee eeuwen voor Newton's werk over de zwaartekracht, Leonardo da Vinci hier al mee aan het stoeien was. Dat zou blijken uit driehoekjes die hij tekende op een paar bladen waarop hij in zijn typerende spiegelschrift schreef over de effecten van wind, voorzover die effecten aan stofwervelingen en wolken waar te nemen waren. De afbeelding toont een fragment van da Vinci's werk zoals het gepresenteerd werd door Art Daily van 20 februari.

■ De terril (steenberg, mijnberg) van Argales, zo schrijft Reporterre van 23 februari, een kolenstort ergens tussen de steden Lens en Valenciennes in het voormalige mijngebied van Noord-Frankrijk, ligt binnenin te branden. Tot voor kort een bult waar sportievelingen graag op klommen, daar mag nu niemand meer op. Slecht 30 cm. beneden de top bedraagt de temperatuur al 6000 celcius, zo meldden de autoriteiten. Daarbij is men niet zozeer bang voor uitslaande brand maar eerder voor het vrijkomen van gevaarlijke gassen die zich in het binnenste ophopen. En bovendien vreest men voor instorten van deze slakkenhoop. Er nog uithalen wat bruikbaar lijkt is dan ook uitgesloten, maar een gevaarlijke gaswolk, een dezer maanden, of zelfs jaren, ligt alleszins voor de hand.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog






Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
Stichting onder nummer 20138036.