juni 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ In Frankrijk heeft het parlement met een kleine meerderheid voor gestemd op een tekst volgens welke de EU-vlag in overheidsgebouwen gehangen moet worden. Het is zeer waarschijnlijk dat de Senaat, waar de oppositie de meerderheid heeft, deze tekst zal verwerpen.
Op het moment dat de kwestie in Frankrijk speelde, was dit ook in Nederland een thema, en we mogen vermoeden dat hier een gezamenlijke actie van bijvoorbeeld europarlementariërs aan de hand was.

In het franse parlement stelde een oppositie-lid (van de Republikeienen) terecht dat er noch in de landelijke, noch in de EU-wetgeving iets is opgenomen over EU-vlaggen en verplichting deze al dan niet te voeren.

Het thema vlag is in de nederlands Grondwet nogal summier behandeld. Wet van 7 augustus 1806, art. 2: "De voormalige vlag van den Staat zal behouden worden." Kleur, vorm, waar, wie, hoe, daarover staat niets vermeld.
Op de site van de Rijksoverheid staat "Alle ministeries in Nederland hangen op 9 mei (Dag van Europa) de Europese vlag uit. Gemeenten en provincies bepalen zelf of zij dit ook doen. Het is niet verplicht."
Ergo: het voeren van de EU-vlag is niet opgenomen in enigerlei wet, en parlementaire behandeling van voorstellen hieromtrent zijn tijdverspilling.
■ De EU-vlag

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.