april 2024      

  Nieuws over boeddhismeDe India-ambassadeur bij de VN wees op een toenemende fobie jegens hindus, boeddhisten, en sikhs. Daarmee zal ze vooral incidenten in de VS voor ogen hebben gehad.

Dat eerste bericht werd gevolgd door een tweede waarin we lezen hoe in Californië "boeddhistische faith leaders" — volgens verslaggever Deepa Bharath — "voor het eerst bij elkaar waren gekomen voor een memoriaal en 'pelgrimage' als antwoord op anti-Aziaten-haat."
Wat Deepa (diipa) bedoelde met 'pelgrimage' is, zo lezen we, een tocht door de stad Antioch geweest, waaraan niet alleen boeddhisten deelnamen, maar ook daoïsten.
Er wordt in het artikel verwezen naar het verleden waarin het vooral de behandeling van chinese arbeiders was die herdacht werd, mannen die spoorwegen aanlegden waarbij nogal eens iemand het leven liet. En ook was een thema de Tweede Wereldoorlog tijdens welke periode alle Japanners in de VS in kampen werden opgesloten, als potentiële vijanden van Amerika.
De titel van de optocht, "May We Gather", werd eerder elders in de VS gebezigd. Het gaat ongetwijfeld een trend worden.

Elders op de wereld horen we ruwe grappen over heilige koeien, en "swamibami's", maar komt desecratie van heiligdommen toch zelden of nooit voor. Wel was er medio maart in Nederland een nieuwsitem over toenemende discriminatie van mensen van aziatische afkomst in Nederland.

■ May We Gather

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.