februari 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ Hoe moeilijk het oostaziatische kanji kan zijn, zelfs voor diegenen die geboren zijn in kanji-schrijvende landen, werd aangestipt door de schrijver van een artikel in Art Daily. Een zekere Yuki heeft zijn voornaam mogen veranderen in Yuuki, voor zijn japanse medemens gemakkelijk te schrijven en zonder negatieve of lachwekkende content.

Wat "Yuki" betekent liet de schrijver maar in het midden, dat moesten we dus opzoeken. Zo erg is het nu ook weer niet, alleen kreeg deze jongen een specifieke meisjesnaam: Maan, of een combinatie van Vriendelijk en Hoop. Althans, dat zegt Mom.com.
De jongen die nu Yuuki heet heeft daarmee een naam genomen die Moedig, Dapper, Bravour betekent — en zijn ouders die wel een experimentje aandurfden hebben het nakijken.

Zo wordt het chinese "Ma" op vier verschillende manieren uitgesproken, afhankelijk van de 1e, 2e, 3e, of 4e toon betekent het moeder, hennep, paard, of schelden.
Erger is het met het woord "xing", geschreven op verschillende manieren en in Pinyin overgezet met verschillende toonsoorten, de bovengenoemde 4. Op een dag raakte een toch heel geduldige collega zo geërgerd over mijn verkeerde toonsoort-keuze — xìng — dat ik een "zeg dat nooit meer, zo betekent het iets waar we het fatsoenshalve niet over hebben" kreeg.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.