oktober 2024      

  Nieuws over boeddhisme



■ Het was op 15 september tien jaar geleden dat Akong Rinpoche in Chengdu om het leven kwam. Hier staat een engelstalige biografie.

■ Een van de redenen waarom op deze paginas geen aandacht meer wordt gegeven aan wat het "tibetaanse boeddhisme" wordt genoemd is het gedoe rond "gereïncarneerde lamas" en dergelijke; het "zoeken" en "vinden" van een kind dat, zoals de Vlaming zou zeggen, "het gespogen evenbeeld" van een overleden persoon is, of zou zijn. In zijn reïncarnatie-gedaante is dit zo'n overdreven sterke beïnvloeding vanuit het hinduïsme, een aspect dat Boeddha expliciet van de hand wees, dat we er geen nadruk op willen leggen.
Dat gezegd zijnde werd in de 2e week van september een kind naast de dalai lama geplaatst dat volgens hem, en volgens de "vinders", een zoveelste voorganger van het gelug-pa in Mongolië is, een "Khalkha Jetsun Dhampa Rinpoché" (allemaal titels, geen eigennamen).
Mocht er in de wiki-pagina opnieuw sprake zijn van "de gelug", weet dan dat het "het gelug" moet zijn. Kleinigheidje.
De vorige met die titel en naam, de 9e, ― die daar duidelijk niet mee ingenomen was, overleed in 2012 buiten Mongolië. Sindsdien is het niet stil gebleven over de wens zo'n voorganger opnieuw te installeren.

■ De buiten de orde geplaatste (New) Kadámpa-stroming heeft zo rond de wereld toch nog redelijk wat aanhang, genoeg om in Spanje een niet al te klein nieuw gebouw neer te zetten.
Zie voor het "buiten de orde plaatsen" de wiki-pagina over een spook of geest die Dordje Shugden wordt genoemd. Nergens anders dan in Tibet waar het boeddhisme niet alleen inclusies heeft gekregen vanuit het saivisme, maar ook vanuit het regionale sjamanisme, vinden we woorden over dat spook. We mogen toch hopen dat het Kadámpa — dat het "New" heeft afgezworen — in de loop van de jaren enigszins bij zinnen is gekomen.

Het is een beslist omineus bericht, zeker voor die boeddhistische Tibetanen en hun sympathisanten buiten het land zelf.

Heeft China inmiddels be-sloten dat Tibet voortaan Xizang zal heten, tijdens een bijeenkomst op 8 september besliste een overheids-comité dat er 800 "nieuwe termen en terminologieën" zijn inge-voerd "ter ontwikkeling van het tibetaanse boeddhisme". Of meer bepaald, het gaat, volgens dit gremium, over een "standaardiseren van het tibetaans." Ze hebben het ook over het "métavers" (de eind-e even vergeten).
Daar moet de lezer van "Tibet.cn" het mee doen. Wie bij dat deel van de wereld betrokken is gaat in de komende tijd termen tegenkomen die niet eerder gebezigd zijn, en waarvoor niet of maar moeilijk de "oude" variant te vinden zal zijn.

■ China reageerde als een bij gestoken toen bekend werd dat India een bergtop op de Line of Actual Control (LaC), de niet officiële grens tussen beide landen, de "Tsangyang Gyatso" is gaan noemen, naar een dalai lama die in 1682 in de Tawang-regio was geboren. Genoemde had, zo is het indiase verhaal, vooral zijn mede-Monpa veel goed gedaan. Monpa is een bevolkingsgroep.
In het bericht zien we ook dat China de naam Tawang heeft "gestandaardiseerd". Er is sprake van "Zangnan", en Tawang/Zangnan is chinees territorium, zo werd voor de zoveelste keer vanuit Beijing herhaald. China ziet de indiase deelstaat "Arunachal Pradèsh als Zuid-Tibet". We hebben elders gezien dat volgens de chinese standaardisering Tibet inmiddels Xizang (Spr.: Ziizang) wordt genoemd. Of in dit krantenbericht een foutje aan chinese danwel aan indiase kant werd gemaakt, was even niet duidelijk. Met "Arunachal Pradèsh (=) Zuid-Tibet" citeerde de IE-verslaggever dus de chinese woordvoerder niet letterlijk.

■ Tibet en de Tibetanen

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodon



Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.