februari 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ Nu ongeveer 2 maanden geleden lanceerde de franse regering een "nationale aanvalsstrategie tegen secten". Ongeveer een maand later had een franse tv-zender een uitzending over verschillende organisaties en organisatietjes, van beeldschone en prachtig in het zwart geklede mevrouwen-tovenaressen tot de m.i. overal elders uitgestorven therapeuten die met suggestie en/of paardenpis e.d. de mens gaan genezen van zijn/haar over het algemeen ingebeelde ziekte, maar uiteraard ook van kanker, long-covid, diabetes en wat dies meer zij.

Wat opviel was, dat waar deze kwakzalvers "vroeger" genoegen namen met een boeddhabeeldje op de kast naast de klankschaal, ze inmiddels iets meer ingelezen zijn en beeldjes van de Helende Boeddha neerzetten, met de bekende medicijnpot in de hand. Daarin veronderstellen deze luitjes dan niet de nog steeds in de indiase kruidenkast staande myrobalán, maar de concocties die ze zelf hebben bedacht.

Het is van belang om regelmatig, om de paar jaar, er nog eens de nadruk op te leggen dat die boeddhabeeldjes daar volstrekt niet op hun plaats staan, dat boeddhisme niets met gektesekten te maken heeft, en dat de belangstelling van gektesekters hier niet gewenst is.

Dat klinkt hard, maar de westerse wereld gaat pas rechtop zitten zodra ze tegen de schenen of andere kwetsbare delen geschopt worden, pas dan worden de woorden van afkeuring niet meer meewarig weggelachen — maar zijn de zo goedbedoelende gektesekters uiteraard wel tot in het diepst van hun zelf gekwatst.

■ Frankrijk en de sekten

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.