juni 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ Een mini-onderzoekje aan een nederlandse academicus die het over spraak en geheugen had, leerde onlangs dat die sector over boeddhisme denkt als zijnde metafysica, zoals hij het stelde. Er valt dus niet veel verstand over het onderwerp boeddhisme te verwachten in deze regionen, noch over het al lang vastgestelde feit dat wanneer één zintuig uitvalt een ander zintuig op zijn manier de zaak compenseert (wie slecht ziet, zal beter horen of voelen b.v.).
Ik verbond dat aan de geschiedenis over de eerste canon-vastleggende bijeenkomst, 3 maanden na Boeddha's overlijden: overgang van een memoriserende/sprekende naar een vergetende/schriftelijke overlevering.
Dat had ik niet moeten doen. Het persoon reageerde des duivels; hij voelde zich blijkbaar in het kruis getast en reageerde beledigend.
Andrew Feinstein, Labour-tegenkandidaat voor de komende britse verkiezingen in juli: "people who have no argument tend to abuse."
Dat wisten we al lang, maar 't is aardig het ook nog eens te horen uit de mond van iemand die zich buiten iedere levensbeschouwelijke stroming acht.

En toen was er ook nog een franse scribent die het onderwerp vasten, en dan over de hele breedte van alle levensbeschouwingen, even vlotjes samenvatte.
Vasten, dacht ik, is bepaald niet metafysisch, maar het kan zomaar zijn dat iemand denkt dat "van die boeddhisten" — metafysici ongetwijfeld — menen dat je er verlicht door raakt.
Omdat er over het onderwerp vasten in combinatie met boeddhisme dus kennelijk hier en daar wordt nagedacht, is er op de vervolgpagina over vegetarisme een woordje over toegevoegd. Heel kort. Het neemt minder dan een halve minuut om het even te lezen.

■ spraak-geheugen; praktijk van vasten

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.