september 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Het is een franse 2020-productie over het leven en werken van India's Premier Narendra Modi, die sinds 2014 aan de macht is, en in de inleiding "un nationaliste de droite" wordt genoemd, een rechts-nationalist.

Makers Sophie Lepault en Laure Bernard zijn waarschijnlijk van mening dat ze een objectief product hebben afgeleverd waarin voor- en tegenstanders van Modi aan het woord komen. Niettemin is het een productie geworden waarbij de min of meer kenner van het gebied diep moet zuchten en nog wel een paar dingetjes had willen toevoegen of verhelderen.

We zouden willen beginnen met de personen voor te stellen die in de iets meer dan een uur durende documentaire aan het woord worden gelaten. Merkwaardigerwijs worden hun namen in de in het engels ondertitelde online-versie weggelaten. We zien echter een paar namen voorbijkomen in een 6-7 minuten durende, zeer anti-Modi-gezinde Youtube-samenvatting, eveneens een Arte-productie. Dat zijn tegenstanders als Arundhati Roy, Sashi Tharoor, Kapil Komireddi, en Mukulika Banerjee. Om toch nog een waas van objectiveit op te houden wordt een van de twee BJP-leden, Ashok Malik, aan het woord gelaten (BJP = Modi's politieke partij). En verder is er de "Science Po" onderzoeker ("onderzoeker" betekent vaak dat ze geen studenten hebben), Christoffe Jaffrelot die ook een boek over Modi heeft geschreven. Hij is iemand voor wie alle koeien heilig zijn, letterlijk, hij zegt het.

Uiteraard gaan beide makers van de documentaire diep in op het bestaan van de RSS waarin Modi zijn politieke en bestuurlijke ervaring heeft opgedaan. De aan Modi's BJP gelieerde Shiv Sena (Shivaji's leger, in de zin van activisten) bevond zich in juli-augustus 2022 in een interne machtstrijd. Of de BJP en/of de RSS daarin meegesleurd zullen gaan worden zal de toekomst uitwijzen.(1)
In ieder geval moeten we constateren dat het politieke landschap in India vrij grondig wordt opgeschud door de teloorgang van een paar oude, en het wankelend opstaan van een paar nieuwe partijen.

Redelijk aan het begin van de tv-uitzending wordt ingegaan op de Kashmir-kwestie.
India heeft in oktober 2019 van het indiase deel de "speciale status" afgenomen en het, in drie stukken verdeeld, tot een normale deelstaat gemaakt — nog steeds rekening houdend met het feit dat het andere deel van Kashmir in handen van Pakistan is. De meerderheid in India's Kashmir, de moslims, zijn in opstand gekomen tegen het afnemen van die speciale status — de vanzelfsprekend-heid dat de hoofdbestuurder een moslim zou zijn was met het seculariseren van het gebied verdwenen, en de vallei zou (weer) openstaan voor inwoners van andere denominaties. Deze kwestie, d.w.z. het afnemen van de speciale status, is buiten India opgevat als een "moslim-pesten", en alhoewel er in de westerse wereld wordt "geroeptoeterd" over deze religie en haar vertegenwoordigers, wordt formeel en officieel de islamitische aanwezigheid in westerse landen bezien als een bescherming nodig hebbende minderheid.

De Kashmir-vallei is als uitsluitend islamitisch gebied achtergebleven nadat de zogenoemde Pandits, een hindu-stroming, in 1990 met harde hand waren verdreven. "Met harde hand" = moord, brandstichting, en ander geweld. Deze groepering is elders in het land in vluchtelingenkampen terechtgekomen waaruit slechts enkelen zijn kunnen vertrekken om elders een bestaan op te bouwen.
Na de statuswijziging van Kashmir, in 2019, heeft de Modi-regering de Pandits uitgenodigd weer terug te gaan naar hun oude gebied, Kashmir was immers een gewone deelstaat geworden waar alle bevolkingsgroepen zich vrij kunnen vestigen. Dat hebben de Pandits gedaan. In april 2022 zijn 2100 Pandits teruggekeerd. In juni 2022 bleken ze in migrantenkolonies te zijn ondergebracht die vele jaren eerder waren ingericht voor migrerende moslims — die sindsdien elders hervestiging hadden gevonden.
De Pandits lijken die tijdelijke onderkomens niet te kunnen inruilen voor normale woningen — de gezeten bevolking wil niet verkopen of verhuren, en indien al, dan zijn de prijzen niet op te brengen. In juli 2022 was er sprake van dat een groep wilde vertrekken naar Jammu, deel van Kashmir, maar met eigen bestuur. Ze werden daar door de plaatselijke machtshandhavers van weerhouden. De reden van dit in de 7 verschillende vluchtelingenkampen houden werd niet verduidelijkt.

Dat is de achtergrond waartegen de ophef over het afschaffen van de speciale status van Kashmir en de daaropvolgende protesten door de gezeten bevolking — met inderdaad tijdelijk onderbreken van internet en telefoonverbindingen — moet worden gezien.(1) Op 26 augustus meldde Inda's nationale persbureau dat het "oude" deel van de Shiv Sena een alliantie was aangegaan met de "Sambhaji Brigade", een "Máratha outfit", volgens velen. Máratha is uit de deelstaat Maha-ráshtra waar de door velen vereerde, door anderen verguisde Shivaji vandaan kwam.
Wat aan de Sambhaji Brigade opvalt is dat ze voorstander zijn van het burgerlijk huwelijk (bij de "burgerlijke stand"), en niet van (enkel maar) een religieuze dienst ter bevestiging van het samengaan van een man en een vrouw. Wat verder opvalt is dat ze een nieuwe religie willen, of liever, nieuwe wijn in oude zakken: "Shiva dharma", dus een vorm van het saivisme.
Een grappig feitje is dat deze outfit ooit een standbeeld van de tiger dog in de rivier hebben gekukeld. Het dier zou niet het huisdier van Shivaji hebben voorgesteld maar heel iets anders, en dat standbeeld was dus een belediging aan het adres van de grote krijgsheer en zijn hond. Een nieuw standbeeld, maar identiek aan het oude verscheen opnieuw op de sokkel bij de herdenkingsplaats voor Shivaji.
■ Arte-documentaire

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.