oktober 2023      

  Nieuws over boeddhismeZe behoren tot een mahāyāna-stroming die door de Reading Chronicle niet wordt genoemd. Andere slecht geïnformeere bronnen hebben het dan over "Regimental Buddhist Lama Guru". "Lama" en "guru" zijn beide titels en geen eigennamen of dharmanamen; ze zeggen niets. Er staan fotos online waarop de dalai lama te zien is temidden van gurka-soldaten in Manchester. Dus dat wijst op een aanwezigheid van het gelugpa (spreek: gee-loeg-pa - g als in "good").
Eerder werd een Gurka-boeddhistisch centrum geopend in het Catterick-garnizoen. Ook daar was sprake van die Lama Guru. In ieder geval lijkt het er op dat het britse leger die aanwezigheid van boeddhisme onder de Gurka-soldaten wil bevorderen; we weten niet welke fantasieën ze daar bij hebben.

De nepalese Gurkas zijn wat bekender geworden door de inspanningen van actrice Joanna Lumley die het voor elkaar heeft gekregen dat deze mensen een normaal pensioen kregen. Voorheen was dat een bijdrage die rond het bestaansminimum lag.
■ Gurka-boeddhisten

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.