december 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ De chinese emigrant-monnik Jianzhen (Japans: Ganjin), die ik maar steeds geen vaste plaats in het archief wil geven — zijn geschiedenis is te verdrietig en pas lang na zijn dood kreeg hij in Japan erkenning — zo schrijft Ars Technica, is ook medicijnman geweest. Deze 8e-eeuwse monnik die er niet in slaagde het volledige orthodoxe wijdingsgebruik van China naar Japan te transporteren gaf, zo staat er, zo'n 1200 gezondheidsadviezen die na verloop van tijd zijn samengevat in de bundel "Jianshangren, (Holy Priest) Jianzhen's Secret Prescription."

Omdat hier sprake is van "Jianzhen's geheime recepten" moeten we er van uitgaan dat dit een bundel is geweest die in zijn bagage zat, op weg van de kust van Shandong (voorheen Shantung, waar een bepaalde soort zijde naar genoemd werd) naar Japan.
Uit het artikel maken we op dat "Japan" die bundel recepten nooit is gaan gebruiken, het is pas in 2009 ontdekt door oudheidkundigen die in Jiangzhen's nagelaten spullen zijn gaan rommelen.
Nu zou de bundel dan, in Japan, op de lijst 'intangible cultural heritage' geplaatst gaan worden. Althans, dat hoopt men.

Jianzhen = ongev.: djßn zhèn ; Guangdong = ongev.: gwàng dóng ; Ganjin = ongev.: gan djíén - g als in 'good'.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.