december 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ Op 19 november was de monnik Dadul Namgyal, abt over het niet onbekende Srávasti Abbey nog steeds niet gevon-den. Enkele dagen daarvoor was hij de de bossen van Washington State gaan wandelen en moest verdwaald zijn geraakt. Daar ging men op genoemde dag van uit. Vanuit het kantoor van de sheriff werd op alle mogelijke manieren assistentie gevraagd om de verdwaalde te kunnen opsporen.
Je hoeft op een dergelijk terrein maar je enkel te verstuiken en je komt geen meter meer vooruit.

■ De Koyasan Shingon Mission in Noord-Amerika bestaat 110 jaar, meldde de Rafu Shinpo, een krant voor etnisch-japanse Amerikanen. (Spreek: kooja-san en sjien-gon - g als in 'good'.)
Wat "Little Tokyo" wordt ge-noemd is een buurt in Los Angeles. Het hoogtepunt van de viering vormde de "Dai-hannya Tendoku-e" ceremonie, de recitatie van de Dai-hannya Sūtra, een tekst die door Xuanzang vanuit (Ser-)India mee teruggebracht werd naar China. Het kostte hem vier jaar om alles te vertalen.
De Dai-hannya-kyō heet in het Hybrid-Sanskrit de Mahā prajñā-pāramitā sūtra, de Perfectie van Wijsheid collectie, waarschijnlijk de eerste voluit mahāyāna-tekst. Het shingon werd gesticht door Kūkai.
De foto toont de Koyasan in Japan, in de winter.

■ Nadat eerder dit jaar de stacaravan van Susan Nguyen (de abdis wordt met haar voornaam aangesproken) in brand vloog, en er vraagtekens werden geplaatst over de oorzaak, meldde ABC13, een krant uit Texas, dat nu het Huyen Trang Buddhist Meditation Centre, een mahāyāna-vietnamese vestiging in New Caney, bijna was afgebrand ware het niet dat de abdis er onmiddellijk bij was nadat een brandbom door het raam naar binnen was gegooid.
Na deze op camera vastgelegde daad door een volwassen man met een bivakmuts over het hoofd, is de vraag gerezen of deze persoon verantwoordelijk is voor beide branden. En vooral vraagt men zich van alles af over zijn motief of motieven.
De VS is het land van religieus fanatisme, graag aangewakkerd door, op dit moment, MAGA gelovigen. Het is echter, zoals vorige maand al werd gesteld, ook mogelijk dat de opgezweepte afkeer van "China" — de topconcurrent op economisch gebied — hier heeft meegespeeld. Men mag de impact niet onderschatten van haatpraat op het pummelgedeelte van diverse bevolkingen.

■ Het kon verwacht worden, een zekere Narcis Chiciu is aangeduid als de "ringleader" achter inbraken in boeddhistische tempels in de VS. Dat meldde een nieuwsorgaan uit Texas.
We hebben er vorig jaar al op gewezen dat Roma uit de Balkan hun boeltje hebben opgepakt om in de VS hun geluk te gaan beproeven.
De politie-woordvoerder ter plaatse had het niet over de afkomst van Chiciu, en we hebben in Vlaanderen gezien hoe een politicus als Conner Rousseau over de knie werd gelegd toen hij de Roma in verband bracht met ongewenst gedrag. Maar hoe, in vredesnaam, moet het dan verklaard worden? Zouden we net zo hypergevoelig reageren wanneer en nieuws kwam over stelselmatig vissen van (bijvoorbeeld) Katwijkers in vreemde, voor externen afgesloten wateren? Slaan we niet door?

■ In alle stilte lijkt de City of 10.000 Buddhas in het amerikaanse Ukiah te zijn gegroeid, en lijkt het er op dat etnisch-chinese monniken de erfenis van meester Hsuan Hua (oude spelling; uitspr.: sjèn hwa) succesvol hebben over-genomen. Dat tegen de achtergrond van het op 29 oktober jongstleden gevierde "Guan Yin's het huis verlaten", de, volgens de overlevering/legende, dag waarop Miao-shan besloot professioneel volgeling te worden van Amitābha Boeddha, en dus de dag waarop ze de voordeur achter zich dicht trok.

■ Mahāyāna in Noord-Amerika

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.