juli 2025      

  Nieuws over boeddhisme
Opgegraven, Tentoongesteld



Johan Van Manen (1877-1943) heeft tijdens zijn leven een flink aantal thankas verzameld. Op de avond van 19 juni heeft Nils Martin ze getoond in de hallen van het Musée Guimet in Parijs.
Het was het begin van een hele cyclus voordrachten over de Himalaya-staten en hun kunstvormen.
De op de introductiepagina getoonde thanka is uitgeleend door het Wereldmuseum te Leiden. Het hier getoonde voorbeeld komt uit
La maison du Bhoutan, ook in Parijs.


In Kadri, India, zo meldde onderandere Dai-dji World, werd bij de vijver op het terrein van een hindu-tempel een ontdekking gedaan die "opmerkelijk" wordt genoemd.
Het tempelbestuur had de archeologische werkzaamheden goedgekeurd, en wat naar boven kwam was een boeddhabeeld in de meditatiehouding (
dhyana-mudra. Onderandere het hoofd van het beeld was verloren gegaan. →

Verdere inspectie leverde meer boeddha-afbeeldingen op de lagere delen van de tempelmuren op. Hoger op de heuvel zijn drie grotten aangetroffen, uitgehouwen uit het lateriet een super-brokkelige steensoort waar ook op Sri Lanka stoepas van werden gebouwd. In Kadri, ten zuiden van Goa en ten noorden van de deelstaat Kérala aan de westkust, wordt een en ander gedateerd, of althans verondersteld, op de 4e/5e eeuw.

The Times of Central Asia had het rond 10 juni over een aantal oude sites in Kazakhstan. Een van de vondsten van een ploeg archeologen waren de restanten van een boeddhistische tempel in de Ayranada-kloof in de Zhambyl-regio.
De vestiging van zo'n tempelcompound moet een van de moedige ondernemingen van nog net niet, of al net wel mahāyānistische monniken zijn geweest die meereisden met een
karavaan (ook hier). Ze zullen de hoop of de gedachte hebben gehad dat dit een goede tussenstop was op wat we nu de oude zijderoute noemen.
Gebruikelijk is — bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden langs de Laotiaanse grens — dat men zich vestigt in de verwachting dat de burgerij niet alleen tijdens het eten ophalen in de morgen een schepje rijst-met in de kom legt, maar ook eens langskomt voor eerbetoon →

aan Boeddha. Gebeurt dat niet, dan pakt de moniaal zijn clothbag en stapt zonder omkijken op; geen probleem, de wereld is wijd en uitgestrekt.

Wat in die Zhambyl-regio werd aangetroffen was onderandere een deels in het zand verdwenen boeddhabeeld.
Is het in Zuid-India gebruikelijk (geweest) dat een naast een boom gezet boeddhabeeld, weggehaald uit een vervallen tempel, met rust wordt gelaten, zo is dat in Kazakhstan blijkbaar ook gebeurd, ook al heeft het feit meegeholpen dat het hier om moeilijk toegankelijk terrein gaat, op grote hoogte. "Je blijft er met je vingers van af", zo is de opvatting in die beschaving; het representeert iets ontzagwekkends, daar knoei je niet mee.

In het Smart Museum, zo meldde de New York Times, is zo'n 35 jaar geleden een scroll terechtgekomen die even werd meegenomen uit de Bomun-sa in de Koreaanse Noord-Gyeongsang-provincie.
Het met opgetrokken neus geklavierde artikel heeft het over "an order of Buddhist monks" en "robed monks", zijnde de Jogye Orde. Het werk werd in 1989 ontvreemd na een zware storm die de tempel had getroffen.
Het hier getoonde fragment toont de hoofdpersoon aan de rechterkant van de schildering. Dat is heel ongebruikelijk. En verder lijkt het een aantal burgers (sponsoren, regeerders?) te tonen van wie binnen afzienbare tijd wellicht de identiteit bekend gaat worden.




Die Engelstalige berichten die geen extra toelichting nodig hebben staan hier:
Opvallend onopvallende nieuwe tempel in Busan, Korea | Angkor Wat, 8e Wereldwonder



Terug naar de voorpagina | words in picture-blog



Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.