maart 2023      

  Nieuws over boeddhisme
Opgegraven, Tentoongesteld
Get Bengal had een artikel over de stoepa the Bharatpur (India). →


De archeologische dienst is opnieuw gaan graven om te zien of er nog meer onder het opwaaiende zand verborgen ligt. Shuvra Dey heeft er een artikel voor totaal oningewijden van gemaakt. Dat lijkt nodig in het Bengalen waar boeddhisme het toch nog het langst heeft uitgehouden.


Max Gimblett (1935 Auckland), een rinzai zen-monnik heeft in de Hosfelt gallerie in San Francisco een eenmanstentoonstelling gekregen. →

In zijn CV lezen we dat hij in 2006 als zenni toevlucht nam in het San Francisco Zen Center dat gesticht werd door Shunryu Suzuki die in principe een sōtō-leraar was en later lijkt te zijn overgegaan naar het rinzai waarin hij Gimblett initieerde. Ook Uitg. Milinda verklaart niet hoe dat gegaan is en wie Suzuki de rinzai-transmissie heeft gegeven.

De hier getoonde vorm lijkt kenmerkend te zijn voor het werk van Gimblett.

   In een heel mooi vormgegeven
e-pagina, online gebracht door CNN zien we schilderingen die gemaakt zijn tijdens de Song-dynastie. Het verhaal erbij gaat over "literati", mannen, en soms een vrouw (confucianiste) die samen bordspelletjes spelen, en praten over poëzie, andere kunsten, en de sociaal-maatschappelijke onderwerpen van hun tijd. Onder de vier personen op de bovenste afbeelding zien we confucianisten, waarschijnlijk een daoïst, en, zonder hoed op, gezeten op een stoel, en niet op een tijgervel — dat is belangrijk — een boeddhistisch monnik.

   Rond 20 februari werd bekend gemaakt dat het Tokyo National Museum zo'n beetje klaar is met het digitaliseren van (een deel van) de collectie. Daarvoor al zagen we in een artikel in NHK World-Japan dat in ieder geval een zeer fragiel werk uit de Horyu-[d]ji tempel in Nara in gedigitaliseerde vorm in Tokyo werd gepresenteerd.
Het schilderwerk gaat over de legende die ontstaan is rond prins Shotoku, de hoveling die het na wat mislukte pogingen vanwege chinees-boeddhistische monniken toegestaan heeft dat boeddhisme zich op deze eilandengroep zou vestigen.
Let op! Verschillende japans-boeddhistische stromingen hebben verschillende Shotoku-verhalen.

Van 16 tot 24 maart wordt in New York weer een Asia Week gehouden. Lom naar New York wanneer je aziatische kunst wil kopen, staat er in een aankondiging. "Zen paintings", met het bekende karikatuur van Bodhidharma op de aankondigings-pagina, is een van de categorieën. U weet wel, dat grapje-grapje verhaal →


uit China waarin wordt verteld uit China waarin wordt verteld dat die Indiër Bodhidharma zijn oogleden afsneed om maar niet in slaap te vallen.
De pagina van de Asia Society opent met een ander werkje waarop eveneens Indiërs te zien zijn, althans ventjes met grote snorren zoals je ze in het lichtbehaarde China doorgaans niet vindt.

Yun-Fei Ji maakte een prent (links) waarop de migratie te zien is van mensen die moesten verkassen voor de "Three Gorges Dam", dat deels mislukte megaproject op de Yangtze die sindsdien niet meer is wat z/hij was. Moest even zoeken op het plaatje. Downloaden = vergroten.

Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


>