juni 2024      

  Nieuws over boeddhisme
Opgegraven, TentoongesteldSusan Bradford, woonachtig op Hawai'i, heeft 23 stuks antiek teruggegeven aan Nepal. Of ze deze artefacten op reizen naar het land heeft gekocht of even heeft meegenomen, werd niet bekendgemaakt door My Republica van 3 mei.
Onder de standbeeldjes die zowel tot het (Newar-)boeddhisme als tot het hinduïsme behoren zijn er een paar die Manjushri voorstellen, en is er een Prajña-paramitá. De krantenfoto is niet duidelijk genoeg om te kunnen zien wat wat is. In ieder geval heeft Nepal, zo meldt de ambassade in Washington, gedurende het voorgaande jaar "63 verschillende beelden en architecturale artefacten" teruggekregen.


De Wall Street Journal bracht op 10 mei een artikel online over de Karla (of Karle) grotten niet al te ver van Mumbai. Wie dat wil kan zich op de krant abonneren. Wie dat niet wil kan ook hier terecht voor nadere informatie. Vandaag schijnen de grotten moeilijk bereikbaar te zijn. Zo'n 40 jaar geleden stopte de taxi bij de trappen naar boven. Wel was het zo dat de grotten op dat moment werden gebruikt om geitjes de keel af te snijden, als offerande aan een hindu-god. →

En beneden in de vallei misdroegen kinderen zich, tot vreugde van hun moeder die toekeek en niets deed. Een dergelijke situatie is voor boeddhisten niet aantrekkelijk om eens te gaan kijken.
Op het blog van Kevin zien we dat hij behoorlijk wat tijd heeft kunnen nemen om de bas-reliefs te fotograferen, vooral die waarop olifanten staan afgebeeld, zinnebeeld voor Boeddha.

Een scroll gekalligrafeerd door Gocho Kankai, een japanse tendai-moniaal die leefde op de grens van de 18e en 19e eeuw, is nog steeds te zien in een aparte tentoonstelling in het New Orleans Museum. De tentoonstelling heet "Envisioning Japan".
We gaan er waarschijnlijk geen van allen heen, maar het is een mooie aanvulling op de pagina over Ksiti-gárbha bodhisattva in zijn japanse vorm van [d]Jizó.
De scroll zegt "Respect Jizo". De maker Gocho Kankai was dan ook een blotevoeten-dokter die dit helende aspect van de Jizo-figuur als inspiratie →

hanteerde, zoals vandaag heel wat etnisch-chinese en koreaanse mahāyāna-monniken zich hebben gespecialiseerd in de massage-technieken van Azië. Bij hen melden zich dan ook regelmatig mensen die zware beroepen uitoefenen, die als gevolg wat extra aandacht voor spieren en pezen nodig hebben.

In 2003 verklaarde de koreaanse overheid de rolschildering Yeongsan-hoesang-do en Palsang-do in de Suncheon Song-wang-sa tot "erfgoed". Eind mei 2024 werd het "nationaal erfgoed", een graadje meer.
Het gaat in totaal om negen rolschilderingen waarvan de belangrijkste een boeddha voorstelt die onderwijst op de berg de Yeong-chwi-san.
De rolschildering die de krant Donga toonde zou het kunnen zijn hoewel boeddha hier niet de standaard onderwijzende mudra toont. Het artikel meldt dat hier de monnik (= sunim) Ui-gyeom en assistenten in 1725 aan het werk zijn geweest aan de eerste rolschilderingen in deze toen pasgebouwde tempel.


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


>