mei 2025      

  Nieuws over boeddhisme
Opgegraven, Tentoongesteld



Medio april meldde Outlook Traveller dat de indiase deelstaat Madhya Pradesh (spr.: maadja pradèsj) de 51 Dhamnar grotten op de "tentative" lijst van Unesco heeft gekregen.
Het complex dateert uit de 7e eeuw en heeft grotten die zowel zijn uitgehouwen door hindus als door boeddhisten. Nadere bestudering zou nodig zijn om vast te stellen of hier het Kleine of het Grote Voertuig van het boeddhisme aan het hakken is geweest, of beide.
Op
wikipedia staat o.a. een foto van de "Badi-grot", die ongetwijfeld is →


geapproprieerd door hindus omdat de stupa binnenin onversierd is en dus gezien kan worden als een (Skr.:) lingam.

De japanse geleerde professional in het Shin-boeddhisme (ook Jōdō genaamd), Ishikawa Shuntai (1842-1931), kwam na het einde van de imperiale tijd in China in het bezit van een handschrift van de chinese literati Rao Jie (1271-1368).
Zoals elders in de WJR-kolommen is gemeld had de uit de keizerlijke gratie gevallen chinese intelligentia moeite hun
frustratie te onderdrukken over de chinese overheid van die tijd, zo ook Rao Jie (spr.: raw djee). Althans, dat schijnt tussen de regels door te lezen zijn in de 2 door hem in cursief schrift gekopieerde werken: Han Yu's "Afscheid van Meng Dongye", en Liu Zongyuan's "Het verhaal over de timmerman". →


Houd even in gedachten dat er in Rao Jie's tijd nog geen kopieermachines waren.
De handschriften zijn onlangs voor een astronomisch bedrag
geveild.

De Archaeological Survey of India (ASI) heeft op de site van Ratna-giri in Odisha restanten gevonden van een stoepa-hal (Hybr.Skr.: Chaitya Griha).
En ja hoor, de publicist op de
MSN-pagina heeft het over de hal als zijnde gewijd te zijn geweest aan de "Buddhist Gods and Goddesses".
Nog problematischer is dat het artikel is geïllustreerd met de foto van een vierarmig vrouwelijk wezen. Dat moet dan wel de vooral in de Himalayas bekende Chenrezig zijn, zal z/hij gedacht hebben, de naam die ze daar geven aan een vierarmige
Avalokiteshvara-manifestatie.
Men kent in het hinduïsme echter ook vrouwelijke rolmodellen als Lakshmi als een van de (Skr.) Chatur-bhuja, de vierarmigen, onder wie ook Saràswati en Káli. Dus of de krantenopmaker zomaar eens een leuk afbeeldinkje heeft gezocht dat niet direct relevant is voor het artikel, of dat ooit iemand of meerdere personen te Ratna-giri een hindu-schrijn(tje) heeft gehad, en weer verlaten, dat alles is bepaald niet zeker. →


Het MSN-artikel is rommelig, inaccuraat. We zitten dan ook al in het hete seizoen in India, een seizoen dat op bepaalde momenten van de dag nog onaangenamer wordt door de vele stortbuien die naar beneden komen en de zaak niet bepaald opfrissen.

Je weet nooit waarom oud nieuws als nieuw nieuws wordt gepresenteerd. Al in 2019 had The Wire het over de vondst van potscherven in Tamil Nadu waarop inscripties staan in de schriftsoort het Brahmi. Daarom is het verbazingwekkend dat The Print op 22 april 2025 een artikel had over een bijeenkomst van archeologen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu tijdens welke de vondst van deze schriftsoort werd gepresenteerd als iets wat nog nooit eerder was aangetoond. Tijdens die bijeenkomst had archeoloog K. Rajan het onderandere over het ontstaan van de schriftsoort het Brahmi. Het wordt de oorspronkelijke schriftsoort van India genoemd.

Het algemene verhaal is dat dit Brahmi pas tot volle wasdom kwam tijdens de regeerperiode van
Asoka (Ashoka, Ashok).
De heer Rajan heeft het dan over de vondst van een pot in de vallei van de Amáraváti-rivier. Deze pot en andere voorwerpen zouden stammen uit de 3e eeuw voor de westerse jaartelling.
Genoemde pot heeft een inscriptie in het Brahmi: "Vaira". →

Zijn conclusie en die van anderen is daarom dat tenminste in het diepe zuiden van India de schriftsoort veel eerder gebruikt werd dan tot dan toe werd aangenomen.

Voorbij aan het Brahmi.
Vreemd genoeg komt het woord "vaira" in de hindu Puránas (Śivapurána 2.3.14) en in de eveneens hindu Kāśyapa Samhitā voor als "vijandig gezind", resp. vijandigheid". In de Devyāmata (105), zelfde stroming, staat het dan weer voor "heroïsme". We moeten daarom aannemen dat omringende woorden op die pot, waarmee het "vaira" een zin zal hebben gevormd, in de loop van de tijd zijn weggesleten; zonder context kan het woord, althans op die pot, niet geduid worden. Maar in ieder geval staat wel vast dat die vondst bewijst dat het Brahmi veel eerder wijd(er) verspreid was dan eerder voor mogelijk werd gehouden.

Hieronder een voorbeeld van de schriftsoort.

Op 30 april opende in het parijse Musée Guimet de tentoonstelling Bronzes royaux d'Angkor, un art du divin.
Onder de "meer dan 240 werken" (weten ze niet precies hoeveel en wat ze in huis hebben?) zijn er 126 in leen uit het nationale museum van Cambodja.
De afbeelding rechts toont de Garuda die een of ander vierarmig mythisch wezen draagt. Zie hierboven het artikel over die vier armen. Het is niet onmogelijk dat de cambodjaanse bronsgieter hier een afbeelding heeft willen tonen van de hindugod Vishnu die op de vleugels van Garuda door het universum gaat. We hebben het immers over de hybride Khmer-geschiedenis.






Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.