februari 2024      

  Nieuws over boeddhisme
Opgegraven, TentoongesteldRobin Cunningham is als het ware gerehabiliteerd. Onder zijn leiding gaan de archeologische opgravingen van start naar wat er over is van de oudste restanten van de Mahā-vihāra in Anu-rádha-púra. Anuradhapura is van de 4e tot de 11e eeuw de hoofdstad geweest van wat toen Ceylon heette.


Te Kurunthur-malái in het noorden van Sri Lanka werd in januari een boeddhistische tempel opgeleverd met een niet al te kleine stoepa er naast. In tegenstelling tot veel van Sri Lanka's stoepas, die glad afgewerkt en wit geschilderd zijn, is deze stoepa opgetrokken uit baksteen van lateriet. Lateriet is de op het eiland goedkoopste steensoort die voor heel eenvoudige bouwwerken wordt gebruikt.


Ter gelegenheid van het 900 jaar geleden voor het eerst gebouwde Chuson-[d]ji heeft een museum in Tokyo een tentoonstelling ingericht. (Nee, al schrijft u 100 keer "Tokio", die rare vernederlandsing gaan we hier niet volgen!)
De Gouden Hal is wat er van het origineel over is van een vestiging in een van de Reine Land-stromingen. Die hal is digitaal herschapen ten behoeve van de museum-bezoekers die niet allemaal naar het origineel kunnen afreizen. Het artikel in nippon.com is rijk geïllustreerd.


Met instemming van de inwoners, zo schrijft The Hindu van 26 januari, gaat een terrein in Anakapalle, Andhra Pradèsh, India, ontwikkeld worden tot administratief hoofdkwartier van de deelstaat. We zagen op de krantenfoto hoe er ijverig geshoveld werd. Ana-kapálle is niet zozeer een pelgimsoord voor boeddhisme, zoals de Hindu-verslaggever dat meldt, maar de nabijgelegen grot-site van Bojjannakonda (boodjana-kònda) is dat wel. Of hij met "Lingalakonda" (líng-gala-kònda, g als in 'good') eigenlijk Lingala-raja bedoelt, een voluit hindu-monument, dat zou zomaar kunnen.
In ieder geval ligt Bojjannakonda tegen een heuvel, we hoeven dus niet te vrezen dat er dwars door archeologische restanten wordt gebulldozerd.


De Aragarh hill, 10e-11e eeuw, in de indiase deelstaat Odisha (in het westen meer bekend als Orissa) ligt er verlaten bij, zo lezen we in OdishaTV van 27 januari.
Beeldhouwwerken zoals die van naga (zie ook hier) en leeuwen (P./Skr.: sinhā/simhā) zijn gebroken, we zien de plaatselijke jeugd rondhangen tussen de scheefstaande restanten.
Twintig, dertig jaar geleden werd me aangeraden niet naar Odisha te gaan omdat het banditisme daar welig tierde. De stoere koreaanse monnik en zijn begeleider keken me dan ook stomverbaasd aan, op die luchthaven waar een vliegtuigje naar die deelstaat zou landen.
(Let niet al te veel op de formuleringen van de Odisha-TV verslaggever; het bevat de bekende misverstanden die hindus er op na houden.)

De foto toont een zwaar beschadigd beeldje van een "sinha raja", een "koning leeuw", in herinnering aan een uitspraak van Māyā, de moeder van Boeddha's zoon: leeuw onder de mensen.

Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


>