januari 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Tegen de achtergrond van onderandere "een volledige set porseleinen boeddhistische heiligenfiguren in rood, wit, en blauw" kan de hongerige "Smoked premium pork belly" en "Braised pigeon legs and stir-fried pigeon fillets" komen eten in het voor 9 miljoen hongkongs verbouwde restaurant Yung Kee. ChannelNewsAsia noemt het een "iconisch gebouw".

Het toont een van de zwakke plekken in de wereld van het boeddhisme, voor zover het de burger-boeddhist in de mahāyāna-stromingen aangaat. Men accepteert graag het concept van vegetarisme of veganisme, maar laat het voorlopig even over aan "de anderen", met een uitzondering eens per jaar, of misschien iets vaker.

Wanneer de tempel (niet meer bestaand) aan de Jalan Pudu in Kuala Lumpur eens per jaar de bevolking uitnodigde om veganistische gerechten te komen afhalen, voor een bedrag dat ze zich konden veroorloven, en de de staf na een dag hard werken zelf op weg ging naar een veganistisch restaurant om zelf ook een hapje te eten, zagen we onze bezoekers van die dag door de ruiten van een niet-vegetarisch restaurant aan de bak kut teh zitten, of aan de chun gen.
We zwaaiden naar elkaar, maar wat ons betreft wel een beetje bedroefd.

De foto toont een voorbeeld van een veganistische maaltijd, geserveerd op een "lazy Susan", een draaischijf.

Zie ook de pagina over de culturele setting van het chinese vegetarisme en veganisme.

Op 29 december maakten internationale persagentschappen bekend dat medewerkers van de Hong Kong-krant "Stand News" waren gearresteerd en de lokalen gesloten. Onmiddelijk verscheen er een wikipedia-pagina met het allerlaatste nieuws over de sluiting. De krant publiceerde overigens in het "traditionele chinees" zoals op de wikipagina te lezen valt.
Hong Kong lijkt geen gebied meer te zijn waar je als bezoeker onbezorgd kunt rondgaan; neem maar aan dat inmiddels iedereen scherp in de gaten wordt gehouden door in burgerkleding gestoken agenten.
Hong Kong

In het mandarin wordt de stadstaat Xiang Gang genoemd, en in het cantonees Hoèng Góng, in beide talen "geurige haven", zo genoemd naar de agarboom die daar groeide en in het verleden werd gebruikt om er wierook van te maken.
Macau, waar we het hier niet over hebben, heet in het moderne mandarin Aomen, afgeleid van het oude Ama-gao oftewel "De baai van Ama", de volksgodin van de zeelieden.Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.