White Jade River      
juli 2019      


Frans en zijn vrouw ontmoetten een Nederlander die al 20 jaar in AziŰ woont, maar overduidelijk geen al te diepgaand contact heeft met de mensen om hem heen. Hier in Hong Kong wist de Nederlander te vertellen dat de Chinezen eens per jaar dingen verbranden om ze op te zenden "naar de goden enzo". Ongetwijfeld heeft hij rondgevraagd bij oppervlakkige kennissen: wordt dit verbrand voor de goden?
— Yeah.
"Yeah" hier staat voor "bemoei je d'r niet mee, dit zijn onze zaken." De Nederlander interpreteert het "yeah" echter in letterlijke zin, en weet het dan ook zeker; hij dacht het al, maar nu is het bevestigd.
Dan maakt het niet eens veel uit of hij hier kennis heeft gemaakt met de ceremonieŰn rond UllÓmbana, in eerste aanzet gebaseerd op een boeddhistisch verhaal.

Of het nu expres is gedaan, dat een bevolking beide feestelijke weken in elkaar heeft geschoven om er niet al te veel tijd aan te hoeven besteden, is eigenlijk niet bekend, maar het UllÓmbana-gebeuren valt samen met een semi- of neo-dao´stisch gebruik, en wel dat waarin men eens per jaar offerandes brengt aan de geesten van overledenen, het Hungry Ghost Festival.

In principe staan beide gebeurtenissen haaks op elkaar. Daarbij moeten we erkennen dat hier het concept mythe meespeelt; voor wie er in gelooft is een mythe waar, voor wie er niet in gelooft is het ofwel een sprookje, danwel een gebeuren waar enige lering uit te trekken valt:

Het UllÓmbana is bedoeld, zoals onder de bovenstaande doorklik al gegeven wordt, om de restanten van overledenen die zich, net als alle andere wezens in het immer doorgaande rad van leven na leven bevinden (samsßra) te helpen zo spoedig mogelijk weer tot een gelukkig bestaan op aarde te komen, want het is immers alleen in een mensenleven dat verlichting bereikt kan worden, het doel van het boeddhisme.

Het min of meer dao´stische "Hungry Ghost Festival" heeft een andere betekenis en doel. Van oudsher zijn er verhalen over geesten van overledenen die de levenden hier op aarde komen bezoeken en lastigvallen. Of het nu waar is of niet — waarschijnlijk niet —, dat wil men niet. Het "Hungry Ghost Festival" is dan ook uitsluitend bedoeld om de geesten "in hun hok" te houden: blijf alsjeblieft weg! we geven wel wat eten, en maken ook mooie buigingen, maar hecht je niet aan een levend wezen want zo'n wezen trekt dat niet en overlijdt. (Het filosofische dao´sme zal het "Hungry Ghost Festival" afwijzen, maar daar trekt de meerderheid van de bevolking zich weinig of niets van aan.)

Dan is er eens per jaar nog het Ching Ming-festival, dat dit jaar 2019 op 5 april viel, waarop de graven een beetje schoon worden gemaakt, familiebanden worden aangehaald, en de voorouders, die trailblazers, eerbiedig worden herdacht: zonder hen waren wij er ook niet geweest. Dit Ching Ming-festival, dat ooit in leven werd geroepen door een van de eerste chinese keizers heeft noch met UllÓmbana (YŘ Lan Pen in het Chinees), noch met het Hungry Ghost Festival te maken. UllÓmbana vindt op 15 augustus 2019 plaats; wanneer de overigen hun Hungry Ghost Festival houden moeten ze zelf maar weten.

De online informatie die gegeven wordt door Hello Travel, de advertentie die als eerst op het scherm getoond wordt na het intypen van Hungry Ghost Festival is compleet verkeerd: ze hebben, zoals zovelen doen dit geestenfestival verward met UllÓmbana.
Hong Kong

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.