mei 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Ieder jaar op 8 april, zo lazen we in de Phnom Penh Post van 11 april, wordt de Internationale Dag van het boeddhisme gevierd (International Buddhist Day), en dat sind 2014 toen tijdens de Zesde Buddhist Summit in Kobe, Japan door afgevaardigden uit 41 landen het besluit tot de instelling van zo'n dag werd genomen. Dit ongetwijfeld tegen de achtergrond van de jaarlijkse op 8 april gehouden herdenking van Boeddha's geboren worden, althans volgens de japanse kalender. Buiten Japan lijkt niemand het met die tijdrekening eens te zijn, en dus werd een compromis gezocht en gevonden om wel 8 april als speciale dag aan te houden, maar niet persé in verband met Boeddha's geboorte.
verder

"Critical race theory", nieuwe studierichting VS gericht op "witte boeddhisten"

Boeddhisten in Israel

India. De Sópara-stoepa; Uitgebreide viering van Ambedkar's geboorte in India en in het VK

Taiwan. Activiteiten naar aanleiding van Earth Day

Japan. Mako en komende tentoonstelling in"MET"; Gitaarbegeleiding Hart Soetra

Vietnam. Nieuwjaar, President bezoekt Khmer-gemeenschap; Europa-reis vietnamees-boeddhistische afvaardiging

Mahāyāna in Noord-Amerika. Tentoonstelling japanse emigranten in LA; keerwal langs kust op Mau'i

Korea. Nieuw geestelijk leider Joygye Orde; lantaarn-optocht; boek over tempel-bellen (foto)

■ De "Vereniging voor wezen in Cambodja" vierde nieuwjaar in de franse plaats Cholet. De plaatselijke krant toonde een groepsfoto met op de achtergrond een plaat waarop we Boedha's "afdaling vanuit 'de hemel van de 33'" zien, een sprookjesachtig verhaal.
verder

■ Op de pagina over nieuwjaar en astrologie is een korte introductie toegevoegd over Loy Kratóng en Songkran, geen boeddhistische nieuwjaarsvieringen, maar wel door boeddhisten gevierd.

■ Sri[d]jan Foundation, een indiaas intiatief dat videos maakt over, doorgaans, aspecten van het hinduïsme, maar ook over aan de orde zijnde seculiere onderwerpen heeft Vimeo ontdekt, een streaming service die inmiddels door de meeste boeddhistische uploaders is verlaten.
verder

■ De Chung Tian Temple (tsoeng tjèn) in Priestdale, Queensland, Australië, heeft in 2008 een stek van de bodhiboom gekregen. Sindsdien wordt de dag waarop deze boom werd geplant jaarlijks herdacht, tussen 6 en 8 mei. De Chung Tian is er een in de serie tempels die de Foguangshan-gemeenschap heeft laten bouwen.

■ In een 1:42 min. durende video werd de officiële opening van de eerste zen-tempel in Ierland aangekondigd. In Dublin zaten tot dan toe drie man bij elkaar, maar matjes lagen klaar voor een aantal meer deelnemers. Op de centrale plek zagen we een mooi nieuw beeld van de schutspatroon van de zennis, Majushri, zittend op zijn leeuw.

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.