White Jade River      
oktober 2021      


19 september 2021. Bij de afbeelding: zwaar beschadigde muurschildering Kizil.

Onder de titel "Endlich offen" kondigde het Humboldt Forum in Berlijn de opening aan van een museum dat zowel aan Berlijn is gewijd, en over een groot oppervlak de inhoud bevat van het voormalige museum in Dahlem waar de uit Afrika, Oceanië en Azië "meegebrachte", en deels van de Britten overgenomen collecties zich nu bevinden.
De vraag aan mezelf, tijdens mijn bezoek aan Dahlem, wat nu het verschil is tussen "kunst" en "etnogragrafie" is ook bij het aanschouwen van een door Arte op 19 september 2021 uitgezonden documentaire niet beantwoord. Waarom men de vooral uit de Kizil-grotten gehaalde boeddhistische muurschilderingen "kunst" vindt, en de Benin-bronzen, een troon die teruggevraagd wordt door een van de volkeren van Afrika, de vele rituele afrikaanse maskers, en de indrukwekkende vaartuigen uit Oceanië "etnografie", het blijft een vraag, ook voor de duitse betrokkenen die zich er over hebben gebogen en ook geen antwoord hebben gevonden. Dit, en de vraag over teruggave van bepaalde onderdelen van de collectie hebben tot een controverse geleid, en ook die controverse is onbeslist de voorlopige geschiedenis ingegaan, ook al zijn er enkele concessies aan "terugvragers" gedaan.
Daarbij komt dat een deel van de museum-façade een modern aanzien heeft, maar een ander deel het neo-classicisme van de berlijnse architectuur weerspiegelt, compleet met gouden koepel en daarop het kruis van de christenen. Het moet voor de architect van dat deel van het gebouw duidelijk zijn geweest: het christendom buigt zich welwillend over de culturele uitingen van elders.
Verder heeft het Humboldt Forum een of meer Kizil-grotten nagebouwd, compleet met gecopieerde wandschilderingen en daarin dan de beeldhouwwerken en structuren die in Dahlem al te bezichtigen waren. (spreek: Kizl)

Ahnenerbe. 1938: zoektocht in Tibet naar "ariërs".

Taiwan. Tzu Chi mede-donor van BioNtech-vaccin.

Mahāyāna in Amerika. Nieuwbouw in San Francisco; school genoemd naar Amy Imai

China. Onnozele wijfies

Canada. Nieuwbouwplannen LingYen-tempel in Richmond

Frankrijk. Rennes jubileert

India. Meer "boeddhazetels" in Bodhgaya

Nepal. Vernieuwbouw Dathu Bahá in Thimi

Maleisië. Wet op meer restricties non-muslim stromingen?

Japan. crematie-verbod tijdens Meiji-jaren

Shikoku. Live-stream vanuit tempel


■ Het Center for Religious Studies (CERES) in Bochum, Duitsland, heeft een lezing door Neil Schmid gepland onder de titel Dunhuang Caves and the Aesthetics of Scale.
Aanmelden schijnt nog te kunnen.
verder

Terug naar de inhoudsopgave

De laatste dag van september had een krant uit een van de omringende landen een artikel waarin stond dat boeddhisme toch zo goed is voor de mentale gezondheid. U moet daar goed over nadenken. Iedereen die zegt dat boeddhisme een therapie is, zegt tegelijkertijd dat alle boeddhisten in Azië een mentaal probleem of een hersendefect hebben.


Dit is de meest voorkomende handhouding bij boeddhistische meditatie.
verder


... EN VERDER

Ander nieuwsPublicaties

— Toshihide Numata Book Award
— Reimagining Chan Buddhism

Opgegraven
Tentoongesteld


— Salamander
— Tadjikistan

de theravāda-pagina

Tulpen en Tempels blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

uitspraak van moeilijke woorden

cultuurverschillen oost en west

Een kleine selectie boeddhisme op video

redactie


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.