december 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Niet alleen "Tiger's Nest" in Bhutan is gevaarlijk hangend tegen de rotsen van een berg geplakt, maar ook Japan heeft er een, tegen de berg Mitoku, maar dan kleiner.
Japan Today liet zien hoe zoiets er uit ziet. De tempel staat op de lijst nationale erfgoederen, maar dat wil nog niet zeggen dat de structuur helemaal safe is.
De hal maakt deel uit van het "Sanbutsu-[d]ji" complex, dus dat van "de drie Boeddhas": Shaka Nyorai (Sakyamuni), Amida Nyorai (Amitābha), en Dainichi Nyorai (Vairocana).
Niettemin lezen we in Tottori dat Kannon (Avalokiteshvara) de meest vereerde is; een beeltenis van deze bodhisattva staat in de grootste hal.

Het sterke verhaal over het ontstaan van de hal daargelaten heeft de bezoeker heel wat stamina en een paar stevige schoenen nodig, anders wordt het niks, dat dagje uit tegen de berg op.

Een en ander, zo lezen we, werd gesticht door de monnik En no Gyoja (blokje: De Lotus Soetra, Shingon en Amidá Boeddha), die van de bergasceten. Daarmee is de Sanbutsuji een beetje boeddhistisch, maar ook een beetje iets anders, al zal de huidige daar aanwezige stroming, het tendai, de nadruk op de boeddhistische component willen blijven leggen.


■ "Odoshi" (of "shishi-odoshi) heet het, herten-afschrikker, zo leren we in Japan Journeys. Dat is de naam voor de bamboe contraptie die klepperend op en neer gaat en bij het neergaan telkens een guts water produceert. Ze komen hier inmiddels ook al op redelijk grote schaal voor en kunnen voor een eveneens redelijk bedragje aangeschaft worden in tuincentra en webwinkels.

Japan

Even onthouden:
Wanneer de japanse mens over zijn land spreekt dan zegt z/hij "Nihon". "Japan" is een westerse verbastering.


december 2022:
Ryan Norrbom verschafte de komende Japan-reiziger een goede handleiding voor het bezoek aan boeddhistische tempels en shintō-schrijnen. Hij schreef dit in het kader van het verzamelen van stempels, een nieuwe hobby, zo te zien, en een aardige aanleiding, schrijft hij, om ook eens een bezoek te brengen aan tempels en schrijnen die anders maar voorbijgereden worden.

Terug naar de voorpagina

naar White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.