maart 2023      

  Nieuws over boeddhisme
■ De Niwano Peace Prize, een japans intitaitef van de Rissho kosei-kai, wordt dit jaar toegekend aan P.V. Raja-gopal, een indiase sociaal activist.
Dat zal dan de 40ste keer zijn dat zo'n prijs wordt uitgereikt. Ze bedraagt US$150,000. Op de "reason" pagina wordt uitgelegd waarom die prijs aan deze persoon is toegekend. We lezen dat de stichter van de Ekta parishad India "buitengewoon werk heeft verricht op het gebied van recht en vrede." De organisatie werkt ten bate van de tribale bevolking "en andere gemarginaliseerde gemeenschappen" in India.
Een "Gandiaanse denker en doener" zijnd, zo meldt het bericht, gelooft hij sterk in een voortgaan in sociaal engagement dat begint met een "innerlijke transformatie die uitwaaiert naar de wereld daar buiten."

Takumi Okada toonde op 27 februari niet het eerste initiatief waarbij een hotel voor, naast, of in dit geval, bovenop een boeddhistische tempel werd, c.q. wordt gebouwd.
Niettemin is het initiatief van de Mitsutera tempel in Osaka in die zin nieuw dat men de in 1808 herbouwde tempelhal, die drie verdiepingen hoog is, wil laten omringen, om het zo te zeggen, door het Candeo Hotel. Men hoopt dat hier de hotelgasten de regelmatige diensten zullen gaan bijwonen ten overstaan van een elfhoofdige Kanzeon zoals de Omuro-sectie van het shingon (sjien gòn) dat ziet. Een en ander betekent dat ook vrouwen hier deel kunnen nemen, hetgeen voor de meest orthodoxe stromingen binnen het shingon nog steeds een thema is — want men zal er toch niet toe overgaan om vrouwelijke hotelgasten voor het hoofd te stoten door hen toegang te weigeren.

Hoe dan ook, het hotel zal ook gaan beschikken over een openlucht-bad, een sauna, en een vegetarisch menu voor wie daar prijs op stelt.
Japan

Even onthouden:
Wanneer de japanse mens over zijn land spreekt dan zegt z/hij "Nihon". "Japan" is een westerse verbastering.


maart 2023:
Ryan Norrbom verschafte de komende Japan-reiziger een goede handleiding voor het bezoek aan boeddhistische tempels en shintō-schrijnen. Hij schreef dit in het kader van het verzamelen van stempels, een nieuwe hobby, zo te zien, en een aardige aanleiding, schrijft hij, om ook eens een bezoek te brengen aan tempels en schrijnen die anders maar voorbijgereden worden.

Terug naar de voorpagina

naar White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.