december 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ In de deelstaat Uttar Pradèsh, die bestuurd wordt door een hindu-professional, zijn drie verschillende toeristische routes aangewezen, resp. nieuw leven is ingeblazen. Teneinde het duidelijk te krijgen citeren we hier de Times of India: "... experten zeiden dat deze (deze toeristen-circuits) ook zullen bijdragen aan (de deelstaat's) doel een een-miljarddollar-economie te worden."
Voor de circuits zelve: het "Ramayana-circuit", het "Krishna-circuit", en het "boeddhistisch circuit" gaan langs oorden die in de hindu- respectievelijk de boeddhistische canons genoemd worden. Voor wat betreft het boeddhistische circuit gaat het dan om Kapil[a]-vastu (dat door indiase ultras nog steeds op indiaas grondgebied wordt gesitueerd, waar Nepal telkens weer uiterst verontwaardigd tegen protesteert - terecht),
om Sarnath,
Kushi-nágar,
Kosambii (Kaushambii),
Shravastii (noot a),
en Ramgram (in India, en niet het Rama-grama in Nepal) "en andere plaatsen."


■ Op 6 december 1956 overleed Ambedkar. In Mumbai, in de regio waar hij geboren werd, is een crematie-as-bewaarplaats voor hem ingericht die, naar de plek waar de eerste massa-toevluchtnames plaatsvonden, de Chaitya-bhoomi wordt genoemd. (tsjàj tja boemie - zie hier voor chaitya).


■ De Telegraph of India had op 3 november het bericht dat Jambey Tashi op de leeftijd van 48 was overleden. Als een teken van respect werd een jaarlijks religieus dansfestijn afgelast.
Jambey Tashi kwam uit Tawang, deel van de deelstaat Arunachal Pradèsh.
Tawang heeft een bewogen geschiedenis. In 1951 kwam het onder indiaas beheer dankzij de Assam Rifles die het wonnen van China. China noemt Tawang nog steeds "Zuid-Tibet".


■ De geruchten blijven hardnekkig: Boeddha (Gáutama, tama, Sakyamuni) zelf zou de Nalla-para-stoepa zelf geïnaugureerd hebben.
Er wordt niet altijd door iedereen nagedacht, of iets logisch zou zijn, en of er inderdaad manuscripten zijn waarin staat dat Boeddha zo ver beneden de Ganges is geraakt, tot de havenstad Mumbai.

Nee, dus, niet in de Pāli-canon; "Nalla" komt er niet in voor, het tussen-voegsel "sopa-" wel, maar dat verwijst naar heel andere zaken, het heeft geen geografische betekenis. De andere canonieke collecties, behalve de Himalaya āgama, hebben het niet over geschiedenis zoals wij ons dat voorstellen, dus daarin gaan we het ook niet vinden.

En hoewel die grafheuvel gefinancierd zou zijn door een handelaar met de naam Poorna (spreek: poerna) weet niemand wiens overblijfselen daar dan wel opgeslagen werden. Stelde Poerna zich voor een soort farao te zijn die bij leven maar vast een grafheuvel/pyramide voor zichzelf liet bouwen, en vond Boeddha dat een prima idee?(1)
Zoiets is, voorzover hier bekend, nergens anders op het indiase continent gepresteerd.
Maar, nadenken is niet een ieder gegeven, en dus is dit verhaal voor boeddhistische inwoners van de stad Mumbai reden genoeg geweest om zich in Nalla-para te vestigen. En nu, vandaag, na eeuwen, zijn er mensen geweest die een afschuwelijk lelijk boeddhabeeldje bij de grafheuvel hebben geplaatst, maar dat is hun zorg, niet de onze.

In die buurt wonen ook "islamisten" in de woorden van de Hindu Post. Er zijn communale twisten, zo meldt de krant. En daarbij is dan sprake van schermutselingen tussen moslims en "hindus", volgens de krant. Waar het hinduïsme in India echter ook boeddhisten tot het hinduïsme rekent, kan het zomaar zijn dat het ook de in Nalla-para gevestigde boeddhisten zijn die geviseerd zijn.

(1) Toen iemand zijn goedgunstigheid dacht te kunnen kopen met een overkleed van peperdure stof gaf hij het onmiddelijk door aan een monnik die wat krap in de kledingvoorraad zat (max. 3 sets).Waar we gewend zijn aan de naam India, zijn er ook landen, zoals bijvoorbeeld Pakistan, die de naam Hindustan gebruiken. Dat is goedbedoeld; daar is geen kwaad woord mee gezegd.


India

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.