augustus 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Op 18 juli werd het bouwwerk in aanbouw voor het nieuwe parlementsgebouw in Delhi officieel gepresenteerd ter gelegenheid van de onthulling van een nieuw dak-ornament. De cluster parlementsgebouwen komen in de plaats van het uit rode baksteen opgetrokken gebouw dat, niet voor dat doel, ooit gebouwd werd in opdracht van de toenmalige moghul die vooral vanuit Delhi bestuurde (in tegenstelling tot de Britten die van Calcutta (Kolkata) hun hoofdstad maakten).

Een vierkant, een driehoekig, en een rond gebouw gaan plaats bieden aan het Lagerhuis en het Hogerhuis, en de nodige faciliteiten daaromheen.
Bovenop het belangrijkste gebouw, het driehoekige, zal Asoka's "leeuwenkapiteel" geplaatst worden, althans een kopie daarvan.

Deze top van een van de belangrijkste pilaren die Asoka liet oprichten stond in 1905 nog op de grond naast de grote Dhameka-stoepa in Sarnath waar Boeddha zijn Eerste Leerrede gaf. Toen was ook de massieve Dhameka-stoepa nog in ernstig verval, maar ook deze is sindsdien opgeknapt. Na het als belangwekkend erkennen van dit stuk beeldhouwkunst is het kapiteel verhuisd naar een museum.
Smart History geeft een aardig stuk over de betekenis van de pilaar waarop de inscriptie van beneden naar boven gelezen moet worden ("niemand onder de monniken zal een schisma veroorzaken"). We lezen het vanaf de modder waaruit de lotus opbloeit tot en met de top met de vier leeuwen die de oneindige cirkelgang doorheen samsara, het rondgaan van leven, verbeelden. Juist onder de voeten van de vier leeuwen zien we afbeeldingen van het dharmawiel, weliswaar met veel meer spaken dan de acht die het boeddhisme aanhoudt.

Zoals we dat in India kunnen verwachten is over het plaatsen van dit dakornament op het parlementsgebouw een relletje ontstaan. The Wire meldde dat die nieuwe leeuwen "agressief" zijn want ze laten hun tanden zien. Daarin wijken ze af van het origineel. En inderdaad, de "oude" leeuwen hebben de bek open, maar laten niet al te duidelijk hun tanden zien, het zijn behoorlijk goedmoedige grote katten. Lees ook de woorden over Boeddha als "leeuw onder de mensen" ('enkele opmerkingen').
Voorstellen dat de beelden toch maar vervangen zouden worden door betere kopieën van de oude is te laat. Premier Modi heeft het beeldhouwwerk inmiddels plechtig onthuld, en de commentaren onder deze video waren lovend. Gelukkig zal het beeldhouwerk vanaf de grond niet zo heel goed te zien zijn, dus dat van die tanden zal niet al te veel opzien baren.
Hoe dan ook, de beeldhouwer van vandaag wist niet erg waar hij mee bezig was, de "oude" wel.


Waar we gewend zijn aan de naam India, zijn er ook landen, zoals bijvoorbeeld Pakistan, die de naam Hindustan gebruiken. Dat is goedbedoeld; daar is geen kwaad woord mee gezegd.


India

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.