White Jade River      
september 2021      


■ Alfie Kwa van Mothership is ofwel een atheïstische, danwel een christelijke Singaporean. Ook al zegt de eerwaarde (= shi) You Wei van de Dizang Lin Buddhist Temple in die stad dat hij doorgaans You Wei genoemd wordt, Alfie houdt het op "shi" en ziet dat als een achternaam, zoiets als Kwa.

De monnik legt het culturele gebruik van het verbranden van namaak-offerandes tijdens het inmiddels voorbije jaarlijkse "Hungry Ghost-festival" nog even uit.
Wat ons hier in ieder geval opvalt is dat hij het daoïsme indeelt in tenminste twee stromingen en zegt dat "de echte blauwe daoïsten" (blauw naar de kleur van het uniform van de professionals onder hen) ook niet aan verbranden van offerandes doen.
Zo, dat mogen we hopen, zal dit gebruik binnen niet al te lange tijd wel verdwijnen; niemand zal zich een "folkloristische" daoïst willen laten noemen; iedereen zal toch wel een "blauwe" willen worden, dat wil zeggen, iemand die de filosofie van die stroming snapt. Singapore is trots op zijn hooggeschoolde inwoners.

Bij het zien van goede, en goed geschoolde monnialen als de eerw. You Wei breekt hier altijd weer voor een tijdje de zon door.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.