White Jade River      
maart 2020      


■ In de amerikaanse staat Idaho, in Boise, gaat de vietnamese Linh Thuu Buddhist temple een pagoda bouwen. De architecten leverden mooie tekeningen aan van hoe het er uit gaat zien, en hoe de positionering zal zijn.

De Linh Tuu werd in 2016 gebouwd, en zo te zien hebben ze flink doorgespaard voor de nieuwe achthoekige pagoda die "22 voet" hoog zal worden.
Net als andere zuid-aziatische tempels wendt de Linh Tuu zich uitsluitend tot de expat-bevolking; er wordt al lang niet meer verwacht dat de doorsnee westerse mens zich hier zal aanpassen aan de geldende riten.
Boise heeft wat tech-bedrijven en een universiteit.

■ We kunnen door het bericht in de plaatselijke krant flink op het verkeerde been worden gezet. De krant uit Attleboro, ten zuiden van Boston, liet op 27 februari weten dat er bouwplannen waren goedgekeurd voor een "boeddhistische tempel" op de hoek van "Thurber Avenue", een uit het chinese mahāyāna, zo leert nader onderzoek.
De krant had het dat zo'n 20 burgers waren gekomen om de bouwvoorstellen aan te horen, en dat er zelfs een "welkom in onze buurt" weerklonk.
Er werd echter ook een Facebook-bericht geplaatst waarin wordt gezegd dat Attleboro meer behoefte heeft aan bomen dan aan tempels.
Dan komen we ook nog een Tian Ann-tempel (spreek: tjèn an) in Gainsboro tegen, en nog verder zoekend komen we bij een Tian Ann-tempel in die regio die een confucianistische is.

In ieder geval geeft de foto van het voorgestelde plan iets weer dat verdacht veel op een gewone amerikaanse villa lijkt, helemaal aangepast aan de omgeving, met een paar kleine aanpassingen zoals een Boeddha in de voortuin.
De foto downloaden = hem vergroten
Dezelfde Tian Ann-tempel heeft in zijn interieur een paar rijen witte bankjes. U denkt onmiddellijk dat dit meditatiebankjes zijn, want dat is boeddhisme, nietwaar, mediteren.
Deze zijn bedoeld voor de cultivering van het buigen onder het zeggen van de naam (van in de meeste gevallen Amitābha Boeddha, maar hier zou het zomaar Maitreya kunnen zijn, de komende Boeddha. Dat hier een vorm van volksboeddhisme wordt beleden blijkt uit het beeld van de dikke boeddha op de ereplaats, met rechts naast hem een beeld van Quanyin, en links, waarschijnlijk, Mahāsthāma-prapta (kortwg Shi-chi of Shr-chi).
Helemaal links en rechts zien we dan nog de beeldjes van twee deurbeschermers waarvan een Weito wordt genoemd, en de ander Kwan-foe, een generaal uit het verleden.
De groep beelden vertelt ons ook dat het tempelbestuur nog niet genoeg heeft gespaard om bij elkaar passende beelden aan te kunnen schaffen: het ene is van steen, het andere van brons, en ook in hun voorstelling vormen Quanyin en Shi-chi geen match. Collegae op bezoek zullen daar wel eens wat van gezegd hebben, dat dit niet harmonieus overkomt.
Amerika. Mahāyāna

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.