White Jade River      
augustus 2020      


■ Terwijl Portland in brand stond na de gewelddadige dood van George Floyd hield de Buddhist Peace Fellowship, Portland een loopmeditatie die begrepen moest worden als een stille sympathiebetuiging.
Onderaan het bericht vraagt Steven Sennett of de BPF ook ondersteuning zou gaan vragen aan andere (dan deze "witte") boeddhistische groeperingen. Hij bood aan te helpen.

De Portland Friends of the Dhamma, per bericht van 17 juli, liet weten dat ze gediscussieerd hadden aan de hand van een paper met de titel "Making the Invisible Visible -- Healing Racism in Our Buddhist Communities."

Andere centra, waaronder de Oregon Buddhist Temple hadden de poorten nog steeds gesloten vanwege de corona-pandemie, en streamden de verschillende diensten en toespraken. Het Heart of Wisdom zencentrum had in dat kader een bijdrage onder de titel "Awakening to Whiteness". De Henjyoji Shingon Buddhist Temple publiceerde een vermaning en oproep tot introspectie en materiële steun aan Black Lives Matters en andere organisaties.

Andere boeddhistische organisaties, zeker die zijn opgezet door nieuwe Amerikanen zoals Wat Buddha Oregon, sloegen minder hard, of niet, op de trom. Niet dat ze geen solidariteit zullen opbrengen, maar ze zitten als niet-witte Amerikanen zelf in de wind.

Ongeveer een uur nadat op 28 juli 2020 de laatste informatie op deze pagina was binnengerold keek een verbaasde buitenwereld naar het verhoor van attorney general William Barr door de House Judiciary Committee over het inzetten van federale troepen tijdens een aantal Black Lives Matter-demonstraties. Wanneer we zien hoe beide politieke blokken tegenover elkaar staan, dan moeten we alleen maar verbaasd zijn dat er in de VS nog geen burgeroorlog is uitgebroken.

In ieder geval is de oorlog tussen Donald Trump en Bill de Blasio, de burgemeester van New York, al op zijn kookpunt. De Blasio hielp eigenhandig met het op het wegdek verven van het inmiddels bekende gele "black lives matter" in mega-letters, op Fifht Avenue, en op zo'n vijf of zes andere plaatsen. Sympathisanten van Trump vernielden deze opschriften zoveel mogelijk, en zo'n vijf keer (gerekend tot 30 juli) werd de zaak weer hersteld.
De President, die geen persvoorlichter lang aan zich kan binden, en zelf maar achter de microfoon kruipt, en X keer per dag en nacht twittert, reageerde op die wegdekschilderingen, ook al heeft hij zijn appartement aan Fifht Ave. verkocht en kijkt hij er niet meer op uit.

Op 1 juli:
Donald J. Trump
@realDonaldTrump

NYC is cutting Police $'s by ONE BILLION DOLLARS, and yet the @NYCMayor is going to paint a big, expensive, yellow Black Lives Matter sign on Fifth Avenue, denigrating this luxury Avenue. This will further antagonize New York's Finest, who LOVE New York & vividly remember the horrible BLM chant, "Pigs In A Blanket, Fry 'Em Like Bacon". Maybe our GREAT Police, who have been neutralized and scorned by a mayor who hates & disrespects them, won't let this symbol of hate be affixed to New York's greatest street. Spend this money fighting crime instead!


Bill de Blasio reageerde onmiddelijk, ook per twitter:
Mayor Bill de Blasio
@NYCMayor

Here's what you don't understand:
Black people BUILT 5th Ave and so much of this nation.
Your "luxury" came from THEIR labor, for which they have never been justly compensated.
We are honoring them. The fact that you see it as denigrating your street is the definition of racism.
You also don't know that NY's Finest are now a majority people of color. They already know Black Lives Matter.
There is no "symbol of hate" here. Just a commitment to truth.
Only in your mind could an affirmation of people's value be a scary thing.


Dat een president en een burgemeester elkaar per twitter voor rotte vis uitmaken, is meer een teken van deze tijd dan we op dit moment beseffen. Over een aantal jaren zal de episode worden aangehaald als een van collectief verstandsverlies.
Amerika. Mahāyāna

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.