White Jade River      
oktober 2021      


■ Op het terrein van de American Buddhist Cultural Society gaat een zes verdiepingen hoge tempel gebouwd worden. Dat stond in het uitvoerig geïllustreerde artikel in Socket Site van 1 september.
Naar uiterlijk heeft het gebouw niets meer van de traditionele tempelbouw, maar naar innerlijk krijgen de ruimtes zo te zien de uitgebalanceerde soberheid die we vooral in de japanse architectuur aantreffen.
De San Bao-tempel (tempel van Drie Juwelen: Boeddha, zijn leer, zijn gemeenschap) is getuige dit Facebook-bericht een initiatief van de Fo Guan Shan-gemeenschap met hoofdzetel in Taiwan.

■ In Californië, in de Bay Area, is een basisschool hernoemd naar Amy Imai, een eerste-generatie Japans-amerikaanse die zich, na de internering van Japanners in de VS, bezig heeft gehouden met basisschool-onderwijs. In 2013, zo schrijft Zoe Morgan overleed Amy op de leeftijd van 83.
Het artikel meldt dat Amy Imai ook actief was in de Mountain View Buddhist Temple, een Jodo Shinshu-vestiging, en daar meer dan 45 jaar een dharma-school runde, d.w.z. een klasje waar kinderen samen wat vrije tijd doorbrengen en al spelend over het boeddhisme leren. Bovendien werkte Imai mee aan de planning en organisatie van overlijdensdiensten.

Wat voorheen de Frank L. Huff Elementary School heette, heet nu de Amy Imai Elementary School. Huff's naam werd verwijderd in deze tijd waarin extra aandacht is voor figuren uit het verleden die zich racistisch hebben getoond. Huff was er een van "Amerika voor de Amerikanen" en dus gekant tegen immigratie van mensen wier "bloed" niet overeenkomt met dat van het "caucasische ras." (Nu weten we dat alle bloed rood is, en dat onzuiver bloed tot overlijden op zeer korte termijn leidt, maar sommige vormen van bijgeloof blijven lang hangen, zelfs nadat we naar de maan en weer terug zijn gereisd.)

Het hernoemen van de school in het Mountain View-district staat niet op zichzelf. Twee andere basisscholen in een nabijgelegen streek hebben eveneens andere namen gekregen nadat er op was gewezen dat de vorige naamgevers, Lewis Terman en David Starr, uitgesproken aanhangers waren van wat eugenetica wordt genoemd.
■ Mahāyāna in Amerika

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.