White Jade River      
november 2019      


■ De "hare heiligheid" genoemde mevrouw Keishu Shinso Ito, weduwe van de Shinnyo-en-voorganger de heer Ito, gaat met haar sub-denominatie van het shingon op 20 november een ceremonie in het amerikaanse Elk Grove Village in de buurt van Chicago houden. Mevrouw wordt "one of the highest ranking Buddhists in the world" genoemd, maar dan is natuurlijk de VS ook "the greatest nation on earth".
Ook deze groep claimt "ongeveer een miljoen aanhangers".
Wanneer we alle miljoenen bij elkaar optellen die door boeddhistische stromingen in Japan worden geclaimd, dan komen we wellicht wel op het dubbele van de japanse bevolking uit. Er is hier al eerder op gewezen dat de japanse mens zich nogal eens volger van twee of meer richtingen of tempelgemeenschappen weet.
De "Elk Grove Village temple" bestaat sinds 2017, en wat er dit jaar centraal komt te staan is "to Radiate Our Shinnyo, United In Hope and Diversity". Da's mooi, vooral die "diversity", daar houden we van.

■ "A sight to behold" kunnen we zeggen bij het kijken naar een ultra-korte video over de opening van een chinees-mahāyānistische tempel in Bethany (Peterborough), Ontario, Canada. Een korte wandeling met de nieuwe abt voorop werd voorafgegaan door heuse schotse pipers, en de naar Canada verhuisde chinese gemeenschap begroette de abt met een vriendelijk "Hi!" (en niet "Ni hao, shifu!") Dat zal hij tot dan toe niet vaak gehoord hebben. Waarschijnlijk hebben we te maken met immigranten die zichzelf nu hebben beloofd af en toe eens naar de tempel te gaan.
Amerika. Mahāyana

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.