White Jade River      
november 2019      In omgekeerde richting heeft ook interne migratie plaatsgevonden. De site Cultural survival doet er gedetailleerd verslag van.

In oktober 2019 kwam die constante flux van bevolkingsgroepen opnieuw ter sprake in een artikel in InDepth News waarin Kálinga Sene-viràtne laat weten dat er, zoals we ook al van andere zijde hadden vernomen, nog steeds, en opnieuw, een beduidende boeddhistische aanwezigheid is in de "Hills", compleet met na aanvallen opnieuw opgebouwde tempels waar het grootste deel van de ca 3500 (theravāda-)monniken van Bangladesh verblijven. Hij citeert Dr Dipánkar Sri-jnan Bárua die dit cijfer aanvult met te stellen dat "meer dan 1500 van hen tot de Bárua-gemeenschap behoren, en dat van de in totaal ongeveer 3000 tempels (vihara) er zo'n 1200 in de Chittagong-heuvels staan.

In 2012 vonden er gerichte aanvallen op de boeddhisten en hindus in de Heuvels plaats. De vinger werd gewezen naar de grote Rohingya-vluchtelingenkampen op de grens met Myanmar waar, ondanks pogingen de tijdelijke bewoners daar te houden, regelmatige uitbraken plaats hebben gevonden. We herinneren ons een bericht van begin 2019 waar gesteld werd dat zo'n 1000 Rohingya-families het tot India behorende Ladakh hadden gebracht. Dat is heel ver weg. En bovendien is er nog steeds een "ondergrondse" Rohingya-aanwezigheid in de indiase deelstaat Mizoram, in Maleisië en in Indonesië.

Het bericht van de heer Sene-viràtne is dat de Heuvelbewoners bang zijn voor opnieuw zo'n uitbraak, zeker op een moment waarop er een aangekondigde hervestiging in Myanmar plaats zou gaan vinden, een initiatief waar, naar we uit verschillende media vernemen, bijna geen Rohingya blij mee is. Terug naar Butthidaung en andere plaatsen waar geen infrastructuur en redelijke mogelijkheden van inkomensverwerving zijn laten ze liever voorbijgaan ten gunste van de zekerheid van een minimale voedselvoorziening, medische zorg, en basisscholing in de kampen. We hebben elders gezien hoe vluchtelingenkampen na verloop van tijd min of meer gewone dorpen werden met alles wat je daar kan verwachten aan infrastructuur. De zekerheid van een bestaansminimum hebben de Rohingya in de oude(re) woongebieden niet, en dus wordt in de Bangladeshi Hills gevreesd dat ze er liever voor zullen kiezen om zich te settelen in een redelijk op poten infrastructuur in het gebied dat sinds 2012 weer is opgebouwd.
■ Bangladesh, de Chittagong-heuvels

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.