White Jade River      
september 2020      


■ Een soort helende dans, sommigen zullen er de naam sjamanisme aan geven met de titel "Ma-in Púteri mag niet meer opgevoerd worden van de "PAS-led" overheid in de maleisische deelstaat Kelàntan, tenzij "on-islamitische" aspecten er uit worden gehaald. Dat stond in een stuk in The Diplomat. (PAS = Parti Islam Se-Malaysia)
Wayang Kulit, Mak Yong (een chinees-beïnvloedde hindu-boeddhistische theatervorm), en Dikir Barat mogen al langer niet meer (we zien bij al die theatrale voorstellingen hoofddoekdragende vrouwen in de achtergrond. Die opnamen zullen dan buiten Kelàntan hebben plaatsgevonden).

Deelstaat cultuurminister Anizam Abdul Rahman zat er echt mee: "The elements which are not Shariah-compliant need to be corrected. God willing once we have this cleared, Main Puteri will be back for public viewing". (De delen die niet in overeenstemming zijn met de sharia gaan gecorrigeerd worden. Als god het wil lossen we dit op en zal Ma-in Puteri weer in het openbaar vertoond kunnen worden.)

Commentaar bij het bericht toonde dat tot op zekere hoogte protest nog wel mogelijk is, hoewel we niet weten tot hoever die stemmen kunnen gaan die stellen dat Maleisië "langzaamaan de hindu-boeddhistische cultuur er uit aan het werken is." Main Puteri is noch hindu, noch boeddhistisch, maar aan het recente bericht over een maleisische theravāda-monnik die net over de grens in Myanmar zijn hogere wijding kreeg, omdat dit in eigen land niet mag, moeten we afleiden dat het georganiseerde boeddhisme, en waarschijnlijk ook het hinduïsme — maar daar gaan ze zelf over — nog steeds gefrustreerd wordt in zijn voortbestaan: wie ooit tot de monialengemeenschap toetrad kun je niet wegtoveren, maar nieuwe er bij? Niet als het aan de verdedigers van de shariah ligt.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.