White Jade River      
mei 2020      


■ Temidden van alle sluitingen en afgelastingen vanwege het corona-virus werd ook het honderdjarig bestaan van de Seck Kia Eenh (SKE) Buddhist Temple in Malacca (Melaka) afgelast. Dat meldde The Star op 12 april.
De tempel werd in 1920 opgericht door in "The Straits" (Malaysia en Singapore) geboren Chinezen, die Peranakan werden genoemd. Stichters van de tempel, of althans enthousiast bijdragen leverende personen waren in de eerste jaren Datuk (= een titel, resp. onderscheiding) Seri Dr. Victor Wee, Datuk Charlie Chia, en Bro (Bro = brother) Tan Huat Chye.
Harry Chew schrjft op zijn Facebookpagina dat het in de SKE aanvankelijk neergezette kleine (boeddha-)beeld nog op een zijaltaar te zien is.

De tempel heeft zich ontwikkeld tot een pan-boeddhistisch instituut. Dat wil zeggen dat zowel de mahāyānisten als de theravādin daar een hen aansprekende plek vinden. Iemand als de theravāda-monnik Mahinda Mahā Thera heeft hier een paar jaar verbleven en zijn doorkomst valt nog op te merken aan een wit geglazuurd boeddhabeeld met lichtjes bij wijze van halo, een typisch srilankaans fenomeen.
Bij een te gering aantal (mahāyāna-)monialen heeft ook de SKE zich ontwikkeld tot een organisatie waarbij hulpverlening en programmas voor de jeugd op de eerste plaats staan.

Dat de Melakans de aanwezigheid van de Hollanders(1) in hun Fort niet altijd op prijs hebben gesteld, werd wel duidelijk bij een paar bezoeken van ondergetekende: een Hollandse moniaal hier, ondenkbaar. En grappend "ik ben bang van u", gevolgd door een hartelijk hahaha en "hebt u al gegeten?". We hebben hier te maken met voor het merendeel personen van Hokkien-afkomst (spreek: Hokjèn), het vriendelijkste volk dat ik ooit ben tegengekomen.

(1) Wanneer u onder deze doorklik "Negeri Sembilan" leest, spreekt u het niet uit als negeeeeri sembiiiilan, maar als Négri Sembilàn.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.