White Jade River      
september 2019      


■ Bij het uitzenden, of heruitzenden van een documentaire over het onderwijssysteem in IndonesiŽ, NOS, 15 augustus 2019, werd ruime aandacht geschonken aan de koranlessen in het openbare lagere en voortgezette onderwijs. Wat daarbij opviel was dat wat in het christendom God wordt genoemd, en in de behoudende islam Allah, hier werd aangeduid met Tuhan, Heer (spreek: toehŗn).

Dat bracht de herinnering naar boven aan een episode uit het zeer recente verleden in MaleisiŽ waar christelijke genootschappen aanvankelijk in hun bijbelvertalingen "God" vertaalden met "Tuhan" — totdat zich ook daar het virus van extreme bekeringsdrift manifesteerde, en nieuwe bijbelvertalingen werden binnengebracht waarin "Tuhan" was vervangen door "Allah", ook op de muren van enkele kerken, overigens.
Dit schoot de moslimbevolking van MaleisiŽ in het verkeerde keelgat. In juni 2014 verbood het maleisische Hooggerechtshof de vertaling van "God" met "Allah". Daarna hoorden we er niet meer over.

Bij eerdere ontmoetingen met boeddhisten uit IndonesiŽ werd duidelijk dat de naam "Boeddha" niet in het openbaar uitgesproken mocht worden. Het moest ook maar "Tuhan", Heer, zijn, of iets als "Hoogste Principe". Sindsdien zijn ze wat bijgedraaid en is het mogelijk om te spreken over āgama Buddha.

Vůůr de invoering van een behoudender versie van de islam hanteerde ook MaleisiŽ de iets vagere omschrijving "Tuhan". Met het aanhalen van de touwtjes: het toelaten van nogal extreem-islamitische predikers is MaleisiŽ het voorbeeld van de Golfstaten gaan volgen — waar hun eerste settlers vandaan kwamen. IndonesiŽ daarentegen, dat die influx vanuit de Golfstaten niet in die mate heeft meegemaakt, en eerder teert op erfenissen uit India (bijvoorbeeld de woorden āgama, en pancasīla: 5 levensregels), en uit China (mī: noedels, li: energie, teh-ko: theepot) laat in ieder geval met het voorbeeld van "Tuhan" zien dat het zich nog steeds bekent tot een gematigder vorm van de islam, ook al worden vanuit alle hoeken van de archipel melding gemaakt van daden van intolerantie naar andere levensovertuigingen of naar als deviant geziene vormen van de islam zoals het ahmaddyia.
IndonesiŽ

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.