White Jade River      
augustus 2019      


In de terminologie van leken die boeddhistische in fysieke gedaante gegooide concepten in theologisch-achtige termen willen vangen zijn het "wind deities". In China heten ze Tian-nü, hemelse vrouwen. Ze worden verondersteld de "consorts" te zijn van de gandhárvas, hemelse muzikanten, en de oorsprong van dit geheel moeten we zoeken in de "singing sands" van de woestijnen in het westen van China.

Het plafond is dat van de Ljòng Hwa Sii (Leong Hua See) in Klang, een kuststad nabij de hoofdstad van Maleisië. In die voor het eerst in 1940 gebouwde tempel in de chinese mahāyāna-traditie is de hal voor veelarmige Quan Yin, de belangrijkste, dus het concept van alom behulpzaam zijn.

In tegenstelling tot andere vroeg-maleisische boeddhistische tempels, die er kwamen nadat vooral arbeiders in de tinmijnen zich daar hadden gevestigd, is de naam van de stichter bekend: Chua Zhi fashih.

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in audio-installaties heeft er onlangs een DAS Audio geïnstalleerd. Vraag niet wat dit is, maar de apsáras en de gandhárvas zullen er blij mee zijn — gaan we er voor de grap maar even van uit dat dit ietsen zijn zoals de elfjes in de noordeuropese bossen ietsen zijn, volgens sommigen.
Maleisië

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.