White Jade River      
oktober 2019      


■ Op 30 augustus besteedden de massamedia aandacht aan de indiase deelstaat Assam. Daar was een officiŽle registratie van inwoners aan de gang, met name inwoners die zonder verblijfsvergunning aan te vragen, na de formalisering van het huidige Bangladesh in 1971 naar Assam waren getrokken. Het zouden er zo'n 4 miljoen zijn. De provisorische papieren die Bangladeshi bij zich droegen werden afgenomen; ze kwamen voorlopig niet in aanmerking voor opnemen in het National Register of Citizens (NRC).
verder

■ Himachal Pradesh:
Het deelstaat-parlement van Himachal Pradesh werd op 30 augustus 2019 een wetsvoorstel voorgelegd waarin wordt ingegaan op bekering middels huwelijkssluiting. Wanneer mocht blijken dat een huwelijk "uitsluitend" tot doel heeft iemand een ander geloof binnen te leiden, dan wordt dit, als de wet wordt aangenomen, verboden "onder sectie 5 van deze wet." Dit meldde bovengenoemde Telegraph of India.
Het lijkt symbool-politiek: hoe gaan ze dat vaststellen.
In de tijd dat de 70-jarige migrant zijn 18-jarige bruid, nog in de bruidskleding, bij het nederlandse arbeidsbureau aanmeldde opdat ze nog de volgende dag een werkhuis zou vinden, kon daar nog wel wat aan gedaan worden: schijnhuwelijk, gedwongen huwelijk. Maar vaststellen dat een paar elkaar getroffen heeft, en dat de een de ander iets op het hart heeft gedrukt in de trant van 'we gaan wel kindjes maken, maar dan moet je je eerst bekeren', dat gaat moeilijk worden.
We herinneren ons dat met name in MaleisiŽ het "terugbekeren" uit de islam — ofwel bij een scheiding, danwel bij toewijzing van kinderen — zeer problematisch is, en telkens weer door een rechtscollege opgelost moet worden.■ Assam

Terug naar pagina 2

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.


138036.


rder="0" cellpadding="1" cellspacing="1" body bgcolor="#ffffff" width="600">


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.