White Jade River      
juni 2019      


■ In een 1 juni online gebrachte uiteenzetting gaf Richard Benkin wat cijfers over de aanwezigheid van hindus in wat nu Bangladesh heet, en vóór 1971 Oost-Pakistan: In 1951, bij de opdeling van India en Pakistan, werd een volkstelling gehouden waaruit bleek dat ongeveer een op drie van het toenmalige oostpakistaanse territorium hindu was. In 1971, op het moment dat Oost-Pakistan zelfstandig werd en de naam Bangladesh kreeg, waren er blijkens tellingen nog ongeveer een op vijf. Nu, zegt Richard Benkin, is het cijfer ongeveer een op vijftig, en al dat, zo vervolgt hij, ondanks het feit dat er een "toenemende beweging van bangladeshi moslims richting West-Bengalen, India is."
Dr Benkin is een van de medewerkers van een organisatie die Bhárati heet, zo te zien een indiase BJP-gezinde vereniging. Dat laatste zegt verder niets over de feiten en cijfers die dr. Benkin aandraagt. Feiten zijn feiten.

Vanuit de kant van boeddhisten in Bangladesh komen soortgelijke berichten. Een waarschijnlijk vanuit de Bangladeshi-overheid opererende bijdragen-leverancier aan Wikipedia levert het cijfer 2% van de bevolking aan, maar een andere Wiki-pagina, nu opgezet door Bangladeshi boeddhisten heeft het over een huidig cijfer van 0.4%. Buddhanet citeert cijfers uit 2004, en komt op een toenmalig aantal van 125 miljoen, waarvan 1 miljoen in de Chittagong-heuvels leefde. We zeggen leefde omdat we sinds 2004, het begin van deze nieuwssite, bijna jaarlijks melding moesten maken van aanvallen vanuit andere bevolkingsgroepen en een grootschalige uittocht van ook boeddhisten.

Bangladesh

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.