White Jade River      
mei 2020      


Op 30 april viert Korea (en ook Japan) de geboorte van Sakyamuni Boeddha, maar thuis, niet met grote openlucht-bijeenkomsten zoals in 2019 en de jaren daarvoor. In 2019 zag per traditie de versiering er op het terrein van de Jogye Orde er zo uit, er waren zo'n 400.000 aanwezigen, uiteraard met regeringsvertegenwoordigers als eregasten.
En bij de lantaarnoptocht bij de Insa-dong werd onderstaande nāga meegedragen. De conventionele berekening stelt dat Boeddha 2,644 jaar geleden geboren werd, dus teruggerekend vanaf 2020.
De minister van cultuur bracht op 13 april een privé-bezoek aan de Magók-tempel.

Over die nāga is vorige maand wat toegevoegd op het blog over de vijfhoofdige en de franse diplomaat de Pouvourville. De vervolgpagina heeft het er nog eens over, en op de site over de Lankāvatāra soetra (beginnend met: "... Allen toont ...") gaat het er eveneens over. Al die weetjes bij elkaar geven een inzicht in een van de culturele kenmerken van Azië die we hier niet kennen, tenzij alleen omdat Indiëgangers uit het verleden terug kwamen met verhalen over de vuurspuwende draak, een engerd die je maar beter uit de geschiedenis kan wegkrabben.
■ Boeddhadag-herdenkingen

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.