White Jade River      
januari 2021      


Falungong/Falundafa, een nieuwe selectie van delen van oude levensbeschouwelijke oostaziatische opvattingen wordt in China onder de duim gehouden, of althans, ze worden scherp in de gaten gehouden. Zelf zeggen de chinese Falungong-leden dat ze vervolgd worden, ook al hebben we daar in 2020 weinig of niets over gehoord.

NTDTV (New Tang Dynasty TV) is een initiatief van het Falungong/Falundafa.(1) Het pretendeert onder de naam "New Horizon"/"Nouvel Horizon" een eigen journalistiek, althans een "achter-het-nieuws" fenomeen te zijn. Recentelijk liet de franse afdeling, dus Nouvel Horizon, gepresenteerd door Anthony Bluteau op een niet gegeven datum weten dat Youtube de NH-uitzendingen, of althans de NTDTV zou gaan weren omdat ze onjuiste informatie over de amerikaanse Presidentsvekiezingen zouden verspreiden. Deze mededeling kwam op 17 december 2020 bovendrijven (Élection : le président engage de nouvelles poursuites ; Fichage de vos données « très» personnelles - YouTube).

NTDTV/NH had in de paar weken daarvoor al eerdere min of meer journalistieke bijdragen op Youtube, en daaruit moest geconcludeerd worden dat ze een erg Trump-gezind, en "rechts" standpunt verkondigden, hetgeen mag: vrijheid blijheid, daar niet van.
Een van die andere NTD Youtube-initiatieven is sinds 2 dcember 2020 "Première de Couverture", gepresenteerd door Hélène Tong. We moeten het aan politicologen overlaten om te duiden waarom het falungong zo onvoorwaardelijk heeft gekozen voor het kamp Trump, maar opvallend en verbazingwekkend blijft het.(2)

Het blijft mijn mening dat het negatieve nieuws dat bijna dagelijks over China en het boeddhisme daar, gebracht door een website met de naam "Bitterwinter", een NTD-initiatief is, bedoeld om de maatschappelijke situatie op dat terrein te destabiliseren, of buiten dat land een gezindheid te stimuleren die negatieve gevolgen voor China kan aanwakkeren.
Eerder onderzoek mijnerzijds toonde aan dat "Bitterwinter", als zoveel andere min-of-meer-news-outlets, alle gebouwen in China waar een interessant dak op zit definieert als zijnde boeddhistisch, en dat ze het verwijderen van bijvoorbeeld standbeelden uit en rond leegstaande tempels, en het afbreken van lege dorpstempels als een aanslag op godsdienstvrijheid zien — en er zijn natuurlijk altijd omas die dagelijks bij zo'n tempeltje wierook branden voor de god van de grond, van de lucht, of van het geld.
In de afgelopen weken hebben we dan ook gezien dat er media zijn die in die koeienvlaai zijn getrapt. Een al enkele jaren geleden verbouwde en "strakgetrokken" moskee in de Xinjiang-regio (de Uiguren), bijvoorbeeld, werd getoond als China's aanslag op godsdienstvrijheid.

Wie zich met nieuws over de religieuze situatie in Azië, en in het bijzonder in China bezig houdt, doet er goed aan contacten aan te knopen met deskundigen in het land vooraleer NTD/NH/Bitterwinter-nieuws serieus te nemen.

(1) Falungong: Fa = dharma/leer; lun = verhandeling; gong komt van qigong. Falundafa: da fa = grote leer.
Hoewel lang niet alle wikipedia-paginas berouwbaar zijn, valt die over NDT toch op: New Tang Dynasty Television is a multilingual American television broadcaster, founded by Falun Gong practitioners, based in New York City.
(2) Terwijl "One America News (OAN)", een extreem-rechts kanaal dat pro-Trump is, in 2016 opgericht door Robert Herring Sr., nu wordt gepresenteerd als een initiatief van "Hz Nguyễn Rap".
■ Falungong

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.