White Jade River      
oktober 2019      


De deelnemers deden verwoede pogingen dit onderwerp los te behandelen van de ethisch-morele voorschriften die ze halen uit de geschriften van de verschillende mono-theïsmen. Daar slaagden ze niet in.

Op een dag had deze boeddhist het met een uitgetreden katholieke non over dierenrechten binnen het kader van het boeddhistische concept van mededogen. Ja maar, was de ex-non's reactie, wij (christenen) zijn boven de dieren gesteld; we zijn er (, de bijbel-inhoud volgend,) weliswaar de hoeders over, maar mogen er (volgens diezelfde bijbel) ook mee doen wat we willen.
Daarmee was de discussie teneinde. De spreekster was niet bereid of in staat — want zo niet opgevoed — om mededogen naar mede-wezens te stellen boven hun vermeende ondergeschiktheid aan de mens.
Dat leek impliciet op 25 september ook zo beleefd te zijn. Mocht een algeheel verbod op onverdoofd slachten binnen de nederlandse Tweede Kamer, en de Eerste Kamer, aangenomen worden, dan zullen er protesten komen in de trant van beperking van godsdienstvrijheid — waar de sprekers en spreekster wel naar refereerden ook al zochten ze verwoed naar religieus-neutrale gronden om onverdoofd slachten te laten bestaan.

In dit dossier zullen beide partijen dus nooit tot elkaar komen; er zal, wat er ook besloten wordt, altijd een gevoel blijven bestaan van onrechtvaardig behandeld te zijn, in beide partijen. Als boeddhist kunnen we het onverdoofd slachten beschouwen als een hoogste vorm van onrechtvaardigheid en gebrek aan mededogen, maar de mono-theïsmen zien hier kennelijk geen bezwaar; ze zijn toch van ons, de beesten, en het mes is heus ook heel scherp.
■ Ritueel slachten

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.