White Jade River      
oktober 2020      


Canada lijkt de functie van New York te hebben overgenomen. Boeddhistische meesters die het toch wat bijterige Taiwan wensten te ontlopen, vestigden zich in het verleden graag in die stad, om na bewezen succes zonder al te veel tegenstand weer op Taiwan te kunnen landen. Dat lijkt nu aan de hand te zijn met Canada, alhoewel er gemeenschappen zijn die daar niet meer vandaan willen, kijk naar de uit Hong Kong afkomstige gemeenschap die, in Vancouver, achter het opkomende "Buddhist Door" zit, een e-orgaan dat overigens nu wordt opgestuwd door een Amerikaan die in eigen land weinig waardering wist te krijgen. (Zo gaat dat. Een tibetaans gezegde luidt dat de meest gewaardeerde boeddhistische meester drie valleien verderop woont.)

Alledrie, of alle vier, zijn ze afkomstig van het vasteland van China: de door de Uni van British Columbia ontvangen meester Tsung Tzu (overigens ook naam van generaal uit het verleden) die verbonden is, of lijkt te zijn aan de Dakinava Buddhist Educational and Cultural Society dat gevestigd is in de provincie Victoria, Master Sik Wei-chun die abdis is, of was van de Dakinava-tempel, en haar ordinatiemeesters, vinaya Master Guang Hua (inmiddels overleden, een Zuiver Land-monnik (Jingtu), en zijn opvolger Master Dao Hai.
Diegenen die nog onder ons zijn, zijn via Taiwan naar Canada verhuisd en hebben daar hard gewerkt aan het vestigen van een dharma-gebouw waar bovengenoemde abdis de wijsheid heeft gehad om de canadese Chinezen eerst maar eens de basisprincipes van het boeddhisme bij te brengen vooraleer een stapje verder te zetten richting Groot Voertuig (mahāyāna).

Abby News liet nu op 10 september weten dat de Dakinava-gemeenschap, die gesticht werd in 1995, bouwplannen heeft voor een uitgebreide vihāra met alles er op en er aan, ook met een siima, een wijdingsplatform voor hogere wijdingen binnen het mahāyāna dat de Dharma-gupta monialenregels volgt.
De krant heeft het over "150 acre ... en ... 12 structures" in een plaats die Mission heet, aan de Fraser-rivier, ten oosten van Vancouver. Het wordt een uitgesproken vrouwen-aangelegenheid; het woonoord wordt er een voor bhiksuni.
■ Canadese tempelgemeenschap

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.