White Jade River      
augustus 2021      


Aan het begin van deze eeuw ging een zekere "psycho-analist", David Brazier, in de britse stad Worcester de uitdaging aan om een eigen boeddhistische gemeenschap te stichten. In 2015 kroop het clubje, de "Amida Shu" (hij had een paar woorden japans opgevangen) in een ca 200 jaar oud gebouw en maakte er een "tempel" van. Tegen die tijd had de AS ook in België een of twee leden. Nergens en door niemand opgeleid hadden ze 'keine blasse Ahnung', noch de stichter, noch de leden. Waar ze wel van overtuigd waren was dat de oude stromingen, en met name het geuniformeerde boeddhisme niet deugde. Ze scholden "de rinpoche" dan ook uit, niet wetend dat rinpoche een epithetum, een beroepsnaam is, en dat je er tientallen, zoniet honderden van hebt.

Een tijdje deze sorry sekte gevolgd vervaagde de interesse, maar onlangs kwam het clubje eindelijk in het nieuws: randen langs de gevel van het pand waren van donkerrood in felblauw veranderd, en dat vond het gemeentebestuur niet zomaar goed.

De verandering in kleur zou dan moeten aangeven dat hier niet langer de "Amida Mandala Buddhist Temple" gevestigd was, maar de "Bright Earth Buddhist Temple" — de stichter van de AMBT noemde zich zowel een zennist als een volgeling van het "amidisme", althans zijn invulling van het begrip. Aanvankelijk, zo schreef hij in een van zijn blogs, had hij wel zo'n beetje door wie of wat Amida was, maar dat "Reine Land", dat was nog even een puzzeltje.

We moeten er van uitgaan dat met de naamsverandering er ook een verandering in bestuur en leer-opvattingen is gekomen. We komen online een echtpaar, nu de leiding in dat gebouw, tegen die zichzelf "Kaspa and Satya" noemen. "Kaspa" is dan een misbegrepen verbastering van Kássapa/Kásyapa, en Satya (= weten/kennis) spreken ze ongetwijfeld uit als sa-tiii-ja. Ze schermen met "mindfulness" en hebben wellicht Brazier's aanvankelijke boeddhisme-opvatting achtergelaten.

Wanneer Christian Barnett, de journalist van de plaatselije krant, schrijft dat er een wisseling van "affiliation" is gekomen, dan vergist hij zich: er was geen "affiliation", en er zal er ook geen komen. Het is niet dat deze mensen kwaad in de zin hebben, maar ze zijn onnozel als pasgeboren kinderen. Wellicht is het vooral in de angelsaksische wereld dat dergelijke uitzonderlijke initiatieven kunnen bestaan — voor enige tijd.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.