White Jade River      
december 2019      


De informatie van de Padma Buwana Hindu-Buddhist community in Bantúl, Indonesië, meer bepaald Java, heeft het, volgens Google Translate, dat "de odalán-ceremonie er een is ten overstaan van de "Maha Lingga"...," de grote linga, die symbool staat voor de hindugod Shiva. Deze gemeenschap vierde net als ieder ander jaar het hindu lichtjesfeest en tegelijkertijd de vollemaandag die in het Singalees/Pāli Il-poya wordt genoemd en het officiële einde van het regenseizoen markeert, vandaar de naam van deze groepering die hoogstwaarschijnlijk slechts een keer per jaar bijeen komt, en wel voor dit bepaalde ritueel.

Verschillende kranten deden op 14 november melding van een verstoring van dit feest door buurtgenoten. Gezegd werd dat zo'n honderd buurtgenoten er op hadden gewezen dat deze odalán, een dorps- of buurttempel, geen vergunning had, en dat dus de "arga tranta"(1) niet gehouden mocht worden. De odalán, zo bleek uit een paar bronnen, was het woonhuis van een van de devoten.
Desgevraagd deelde een politiewoordvoerder mee dat er wel was gereageerd op een oproep tot stilleggen van het feest, maar dat de manschappen niettemin hadden gewacht tot de ceremonie was afgelopen; ze zouden pas ingegrepen hebben indien er oproer zou zijn ontstaan, hetgeen niet het geval was.

Een artikel in de Jakarta Post toonde de mooi versierde linga achter een van de deelnemers. The Star en andere media hadden een foto van de "priester" (pándita) Padma Wiira-dharma met op zijn hoofd de hoed die gebruikt wordt bij tantrayāna-boeddhistische ceremoniën.
Het gezegde gaat dat verschillende praktijklijnen tegelijkertijd volgen tot gevolg hebben dat "je hoofd in zeven stukken splijt". Het getal zeven staat voor oneindig, c.q. je wordt starnakel mesjogge.

Het is meer dan waarschijnlijk dat de voluit boeddhistische gemeenschap in de buurt geen vinger zou hebben uitgestoken om deze Padma Buwana Hindu-Buddhist community te helpen of te verdedigen. We hebben hier te maken met een van die volkse adaptaties, om het mooi te zeggen, van de leerstukken uit gevestigde levensbeschouwingen: we willen geen stamppot van aardappelen en rooie kool alleen, nee, we willen stamppot van aardappelen en rooie kool met spekjes.

(1) tranta = waarschijnlijk een verbastering van tantra; bedoeld wordt hier in Bantúl een "water-tribuut-ritueel".
■ Ophef in Bantul

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.