White Jade River      
augustus 2020      


Ook op de vollemaandag van juli viert de boeddhistische gemeenschap Asalha Puja (spreek: aa-sal-ha poedja). Op die dag wordt herdacht hoe Boeddha in het Hertenkamp in Varanasi de eerste Leerrede uitsprak ten overstaan van zijn eerste vijf volgelingen.
Nu zijn de hindu-voorgangers er achter gekomen dat een te gering deel van de bevolking nog aandacht wil schenken aan Vyasa. Ze hebben daarom de inhoud wat aangepast en hebben van Guru Púrnima onderwijzersdag gemaakt, op het model van moederdag, vaderdag, etc.
Ook dat lijkt niet genoeg te zijn. In hun overijver hebben ze Guru Púrnima niet alleen uitgebreid naar alle onderwijzers, van welke soort of aard dan ook, maar ze hebben er het Asalha Puja bij opgenomen: Boeddha was immers ook een leraar. Krantenartikelen over Guru Púrnima werden dan ook geīllustreerd met afbeeldingen van Boeddha. En zo doet het "nationalistisch hinduīsme" zijn uiterste best het boeddhisme weer bij de club in te lijven — het is niet de eerste poging. Er zullen buiten het Himalaya-boeddhisme, waar het "karma yoga" een officiële praktijklijn is geworden, maar weinig boeddhisten zijn die deze "take-over" kunnen waarderen.
■ Asalha / Guru Purnima

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.