White Jade River      
januari 2020      


Oost-Azië heeft nooit veel gehad met "boterbriefjes", officiële huwelijksacten getekend ten overstaan van daartoe aangestelde ambtenaren.

Het chinees kent voor "vrouw van" termen als tai-tai, qīzi, lăopo, fù rén, en nog een stuk of vier andere namen en titels die allemaal even cryptisch zijn: is ze een officiële of een los-vaste?

Het is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw geweest dat chinese vrouwen (in ieder geval van buiten het vasteland van China) niet meer mevrouw-nummer-zoveel wilden zijn van een meneer die vandaag zijn voeten onder deze tafel stak, en morgen weer ergens anders. In die tijd is er een officiële huwelijksregistratie ingesteld die openbaar ter inzage lag. Dat voorkwam veel ellende bij toewijzing van kinderen en delen van de erfenis.

Die tijden zijn weer aan het veranderen. Met voor vrouwen de mogelijkheid om een eigen loopbaan aan te vangen, en daarbij te kunnen sparen voor eigen oudedagsvoorzieningen, is het in ieder geval in Zuid-Korea nu zo ver dat de helft van de twintigers geen zin meer heeft in vastigheid, en afziet van een officieel huwelijk. En ook de kinderwens lijkt op een dieptepunt te zijn aangekomen.

In Japan zijn in bepaalde tempels programmas opgestart om vooral jonge vrouwen de geneugten van het huwelijkse leven voor te houden, maar ook daar lijkt dat niet al te veel deuken in het beroemde pakje boter te veroorzaken. Dus misschien sterft de mensheid wel langzaam uit, en hoeven we ook niet meer al die wegen aan te leggen waar over 100 jaar bijna niemand meer over rijdt. 't Is maar een ideetje.
■ Huwelijk in Oost-Azië

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.