White Jade River      
augustus 2019      


Ze heeft de Rohingya-portefeuille, en in de verdediging van haar minderheid heeft ze jegens de rest van de birmese natie meer kwaad dan goed gedaan.

Journalist-activist Sushil Pandit gaf medio 2017 het aantal naar Jammu vertrokken Rohingya: ca 10.000. Jammu had in 2018, getuige een telling, een totaal aan 5.350.811 inwoners. Het aantal boeddhisten in de deelstaat Jammu & Kashmir is nergens uitgesplitst naar beide landsdelen. In totaal telt de J&K-bevolking 39.7% boeddhisten, en de meesten daarvan wonen in Ladakh.

Wat we ook denken van het kashmiri saivisme dat zo is doorgedrongen in de boeddhistische stromingen in de Himalayas, Jammu is een van de gebieden geweest waar het noordelijke boeddhisme een hoge graad van verfijning heeft gekregen.
Nee, ook de fysieke aanwezigheid van het boeddhisme, althans de aanwezigheid van nog overeind staande bouwwerken, heeft de aanslagen door de westelijk daarvan gelegen monocultuur niet overleefd. Maar voor wat betreft de geschiedenis: de monnik Naga-sena, gesprekspartner van de grieks-bactrische koning Menander, kwam uit Jammu. De vertaler Rinchen Zangpo kwam uit het Jammu dat ten noordwesten ligt van Dharamsala, de vestigingsplaats in India van de tibetaanse gemeenschap in ballingschap.

De ongelukkige geschiedenis van Jammu & Kashmir wordt nog het meest duidelijk wanneer we kijken naar de hindu-tempel die genoemd is naar de stichter van het hindu-vedánta Shankar-a-chárya, die gebouwd is bovenop de restanten van een boeddhistische tempel in de buurt van Sri-nágar, op de top van de Takht-i-Suleiman (de troon van Salomon). Dat wil zeggen, boeddhisme was er eerst, althans op die plek, hinduďsme kwam er overheen, en de islam ruimde de laatste resten op van de culturen van de kafir.
Yanghee Lee

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.