White Jade River      
oktober 2019      


Durga is een van de meest geëerde hindugodinnen van dit zuidoosten van het land. Ze word rond september uitgebreid vereerd met enorme straatfestivals, georganiseerd vanuit een of meer van de grote hindu-tempels van de stad.
De weigering een bezoek te brengen aan zo'n festival heeft ondergetekende eens in conflict met het hotel-management ter stede gebracht. Gelukkig was de vlucht naar elders op dat moment al geboekt.
We hebben hier te maken met een gebruik waar de maag van een vegatariër en dierenvriend van omdraait. Tijdens dit festival zagen de goten langs de straten rood van het bloed van geiten en schapen die voor Durga de keel wordt doorgesneden. Dat vindt ze leuk, vond het volk. "Zagen" en "vond", want in 2014 verbood een Hof in noord-India deze gruwelijke slachtpartijen. Maar zolang een Federaal Hof zo'n uitspraak niet ondersteunt, trekt de bevolking zich er niets van aan. Nog in 2015, 2017, en dit jaar, getoond door onderandere door @VeganRam, werden beelden online gebracht van dergelijke slachtpartijen.

Het "Rajasthan Mitra Mandal" maakte het helemaal bont. In Ranchi (India) hebben ze een tijdelijke schrijn opgesteld voor deze goddelijke dame, waarin ze plaats hebben gemaakt voor "Mahatma Buddha" onder de bodhiboom. Ze hechten er de waarde van wereldvrede aan. Bovendien is de structuur van de schrijn zo vormgegeven dat deze lijkt op een boeddhistische tempel in Thailand.
Er wordt dezer jaren door hindus in en buiten India hevig geklaagd dat hun levensovertuiging aan het verdwijnen is, onder druk van buitenaf, want zelf zijn ze onschuldig als lammeren. Overigens klonk diezelfde klacht 30/40 jaar geleden ook al. Ook het hinduïsme heeft een klaagcultuur, net zoals de srilankaanse Tamils en de sectie van zwaar overtuigde moslims.
■ Vervolg Durga pūja

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.