White Jade River      
januari 2020      

■ We zijn ons ervan bewust dat hier een jaarlijkse herhaling van kleine newsitems voorbijkomt, van die dingetjes die de mens de indruk kunnen geven dat "all's well that ends well". Nippon.com liet op 12 december weten dat in Japan het karakter REI tot kanji van het jaar is verkozen. De nieuwe regeerperiode onder een nieuwe keizer wordt REIWA genoemd, vandaar.
Om een of andere reden gaat de schrijver voor dJidJi Press dan verder met een verklaring van het woord SHIN: nieuw. Dus dan gaan we maar op zoek naar het woord REI, en vinden dat het onderandere "mooi, aardig" betekent. Nou, da's leuk.
Op de foto zien we dat een niet genoemde abt over de niet genoemde tempel het woord in koeien van kanji op een bord buiten de poort van zijn tempel penseelt.


■ Diefstal uit offerblokken in kerken en tempels is zo oud als het gebruik van geld doneren voor het goede doel. Op een zekere plaats in een zeker tropisch land hadden bezoekers aan een tempelhal hun hielen nog niet gelicht of de lieve dorpsjeugd gapte de in het offerblok geplaatste muntjes.
Dat wordt hoe langer hoe lastiger, vooral in Japan, zo laat Unseen Japan weten. Daar is het steeds vaker mogelijk om digitaal een donatie achter te laten. Hier en daar staan "touch screens" waarop de gever het bedrag kan intoetsen, met, gaan we van uit, het inscreenen van het bankpasje of het scherm van de handy. Voordeel is dat gappen niet meer mogelijk is, nadeel is dat de donatie niet echt anoniem kan zijn.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.