White Jade River      
september 2019      


■ Dus alle culturen kennen spoken of geesten. Soms zijn het engerds, soms is het de geest van ome Dirk.
Dus ook in Japan zijn er maar zat verhalen ontstaan over geesten. Een van die verhalenvertellers is een zekere Sanyu-tei Encho geweest die in 1900 op zijn 61ste overleed. Die spookverhalen heten raa-koe-go (rakugo), en stukken van wat Encho aan rolschilderingen over spoken bewaard heeft worden nu tentoongesteld in de Zen-shoan tempel in Tokyo.
Wat die tempel betreft, die werd in 1883 gebouwd in opdracht van een samurai, Yama-oka Tèsshu. In juli 1957 brandde de pagoda op het terrein af en bij het opruimen werden de restanten van een man een een vrouw gevonden die daar kennelijk samen een eind aan hun leven hadden gemaakt. Kwestie van overspel, zo veronderstelt men. En daarom, zo wordt er aan toegevoegd, worden er in de nachtelijke uurtjes nog wel eens spoken waargenomen die daar rondhangen.
Dus 't is niet alleen in britse kastelen en inns dat 't spookt, je komt ze overal tegen. En waarom komen we ze overal tegen? Omdat we er niet aan willen dat jantje of marietje dood is; we blijven er aan vasthouden — en kunnen op die manier ook niet verder met ons leven zoals het modieuze spreekwoord het zegt.
It's all in the mind, zei de oude monnik opgewekt. En zo is het.

■ Voor de deur van de Wahiawa Hongwanji in Hawai'i werd deze zomer dus ook het Obon-festival gehouden, het memoriaal voor de doden, compleet met een ceremonie en een min of meer gestyleerde, geritualiseerde dans. Het dansevenement werd op video vastgelegd, en we zien hoe ook de oudste generatie af en toe even na moet denken: hoe ging het ook alweer.
We zien ook hoe jonge Amerikaans-Hawaiers, in afwachting van een gezamenlijke maaltijd, dan ook maar meedansen, maar wel apart van de rest. En we zien hoe ze kinderen zijn van een cultuur waarin aan handgebaren geen of weinig betekenis wordt gehecht — behalve dan in doventaal en die akelige middelvinger. En zo rennen en huppelen ze maar zo'n beetje rond de taiko-drummers — meedoen, maar weinig sjoege, en ook niet de wens er wat dieper in te duiken, want wij doen zoiets niet.

■ "Waardenvrij" spraken de omstanders van de toenmalige kroonprins die door de leidinggevende van het Rijksmuseum langs de schone kunsten in zijn etablissement werd geleid. Dat was goed. Vond de toenmalige prins ook.
Iets dergelijks kunnen we zeggen van de mooie video die online is gezet door iemand die een drone kon gebruiken om een tempelterrein te verkennen. Wie gewoon over de paden en bruggetjes loopt zal een en ander zo nooit zien, 't is een ander perspectief, maar dat neemt niet weg dat het aangename, waardenvrije beelden oplevert.
De standbeeldjes zijn die van Jizo waarover ook elders op deze paginas gesproken wordt.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.