White Jade River      
januari 2021      


Zo ging het tot veertig, vijftig jaar geleden: Als monniken al geld kregen, dan ging het in de gezamenlijke spaarpot voor bouw, reparaties en restauraties, én voor donaties aan mensen die het nodig hadden: schoolgeld, ziekenhuiskosten, leefgeld; wat binnenkwam ging er ook weer uit, en tellen was overbodig.
De burgerij in Zuid-Azië vond dat een goede oplossing: ze vertrouwden overheden niet.
Nu zijn we in een tijd waarin niemand meer wordt vertrouwd, de overheden niet, en "de tempel" niet. Althans, de laatsten worden door jaloerse overheden op de huid gezeten. Het is in een stad als Singapore al lang gebruikelijk dat tempels een sluitende jaarrekening moeten overlegen op straffe van sluiting van faciliteiten.

       De Nikkei, een site/krant die zich met financiën bezig houdt had een lang artikel over de nieuwe abt over een Jōdō-tempel in Tokyo, de Tsuki-dji Hongwan-dji. Op 13 december stak een Nikkei-redacteur de loftrompet over de voormalige bankier, nu abt, Yugen Yasunaga die tot zijn ontsteltenis had vastgesteld dat de tempel er geen boekhouding op na hield. Hij is een en ander gaan corrigeren, en nu gaat het beter, vinden de abt en de redacteur.

■ Op dezelfde dag had de Asahi Shimbun een stuk over een nieuw voorzitterschap over het Jōdō Shinshu, de Ōtani-branch.
Cho-yu Ōtani leefde tot zijn benoeming in Sao Paulo. Nu is hij de "monshu", hoofd-abt, over deze Reine Land hoofdstroming die zijn hoofdvestiging heeft in de Higashi-Hongan-dji in Kyōto.
Het Jōdō Shinshu is min of meer in tweeën uiteen gevallen, en tot welke groepering Cho-yu Ōtani, nazaat van een grafelijke familie, nu behoort, dat moet tenminste de groepering in de Higashi-Hongan-dji zijn, want het zou zelfs kunnen zijn dat de twee Ōtani-groeperingen weer nader tot elkaar zijn gekomen.

De andere Hongan-dji, de Nishi-Honganji, en wel de vestiging in New York liet op 15 decemer weten dat ze al op 20 december zouden beginnen met de nieuwjaarsvoorbereidingen die dit jaar in het teken staan van verdergaande informatie over deze New York Buddhist Church (NYBC). Ook hebben ze een programma samengesteld waarin de leden van alles kunnen doen, van gedichten schrijven tot eten klaarmaken. Het persbericht meldde niet of dit online evenementen gaan worden, of dat men er op rekent dat tegen die tijd de lockdown zal zijn opgeheven.
Japan

januari 2021:
Ryan Norrbom verschafte de komende Japan-reiziger een goede handleiding voor het bezoek aan boeddhistische tempels en shintō-schrijnen. Hij schreef dit in het kader van het verzamelen van stempels, een nieuwe hobby, zo te zien, en een aardige aanleiding, schrijft hij, om ook eens een bezoek te brengen aan tempels en schrijnen die anders maar voorbijgereden worden.

Terug naar de voorpagina

naar White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.