mei 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ In het oostaziatische boeddhisme wordt de recitatie begeleid door een grote bel die de gemeenschap naar de recitatiehal roept, door de "grote vis", door "de kleine vis" (Japans "mokugyo" -- foto), en door een als schaal gevormde gong die, maar dan kleiner en wijder, door spierietuwele meisjes langs de binnenkant geaaid wordt om u beter te maken.

De kleine vis geeft het tempo van reciteren aan. Recentelijk zijn slagwerkers van tenminste een van de "klassiekemuziek-orkesten" deze, op z'n chinees, mu-i gaan gebruiken. In de tempels staat dit kloppertje met de bek open naar de gemeenschap, opdat iedereen het geluid goed kan horen. De klassieke muzikanten draaien de opening naar zichzelf toe, want dat klopt veel lekkerder. Een poging om in dat verkeerde aanslaan verandering aan te brengen is gestrand; Hollanders weten alles beter, en bovendien doen "wij het op onze manier."

Uit een artikel in de krant de Asahi leerden we begin april dat Togen Yoshihara — abt over de Yokoku-dji in de Niigata-prefectuur, en voorheen lid van een band — voor tenminste de/het Hart sūtra de "mokugyo" heeft vervangen door zijn gitaar. Zijn Youtube-upload toont hem zittend in de sneeuw, maar om die sneeuw gaat het niet.
Het is mogelijk dat die gitaarversie niet wordt gebruikt tijdens officiële diensten.

Wat opvalt aan de Twitter-beelden van deze Sōtō-tempel is dat het bezoek op stoeltjes zit. Dat komt nog niet zo vaak voor. Er wordt, zo zien we, ook aan gewichtheffen gedaan, en ze hebben het over tempelvoedsel.

Nog zo'n grappig incident uit het verleden: de duitse bezoeker aan de Mahābodhi-site in Bihar wilde in de grote tempel dolgraag eens een klap geven op de grote gong. Of dat mocht. Nee, dat mocht niet. Hij jankte nog net niet. Ze denken net niet dat ze in Disneyland zijn, maar waar ze in een christelijke kerk niet over piekeren, dat moet bij van die boeddhisjes toch kunnen. Dat is toch allemaal niet zo serieus, c.q. 't is niet echt.
Japan

Even onthouden:
Wanneer de japanse mens over zijn land spreekt dan zegt z/hij "Nihon". "Japan" is een westerse verbastering.


mei 2022:
Ryan Norrbom verschafte de komende Japan-reiziger een goede handleiding voor het bezoek aan boeddhistische tempels en shintō-schrijnen. Hij schreef dit in het kader van het verzamelen van stempels, een nieuwe hobby, zo te zien, en een aardige aanleiding, schrijft hij, om ook eens een bezoek te brengen aan tempels en schrijnen die anders maar voorbijgereden worden.

Terug naar de voorpagina

naar White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.