White Jade River      
april 2020      


■ Niet alleen heeft de shingon-priester Ryushin Hangai in negen jaar zo'n 400.000 kilometer afgelegd om zijn over het land verspreide supporters te bezoeken die na de Fukushima-ramp alle kanten opdreven, hij heeft ook, schrijft Nippon.com, een nieuwe tempelfaciliteit ingericht in de stad Hirono.
Noch van de oude tempel in Okuma, noch van de nieuwe in Hirono vinden we online afbeeldingen, en slechts een enkele vermelding van de naam, hier en daar.

■ Het zelfde Nippon.com" publiceerde op 19 maart een artikel met een fotoserie over het eiland Shi-Shi-djima waar in de loop van de tijd het gebruik is ontstaan om de doden een klein dodenhuisje bij de haven te geven, en een op het terrein van de plaatselijke tempel, het laatste voor eventuele ceremonieën. Op dit minieme eilandje wonen nu nog zo'n twintig mensen, en deze hebben besloten om de dodenhuisjes op het tempelterrein dan maar te laten voor wat ze zijn.
Dat levert een beeld op dat niet bijzonder prettig is om aan te zien. Dus zouden we kunnen verwachten dat de bouwwerkjes op het tempelterrein — waar geen as o.i.d. bewaard wordt — gaan verdwijnen. Dat zou een goed idee zijn.
De boom die hier getoond wordt als meest bekende op het eilandje heeft een naam gekregen, de ōkusu. We zien hoe de takken van die boom naar oud wabi-sabi gebruik ondersteund worden door stevige palen, opdat ze niet breken. Japan, zo zegt men, vindt dat zo mooi dat zelfs jonge bomen van stutten worden voorzien, desnoods door takken met enige kracht naar beneden te buigen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.