White Jade River      
juli 2019      


■ Twee semi-monialen in Kobe hebben een "Houwa-wedstrijd" gewonnen, zo meldde Mainichi op 3 juni. De krant zelf had de dharma-toespraakwedstrijd (houwa) georganiseerd. De winnaars, een Jōdō-priester en een Sōtō idem, wonnen het van collegae uit de Shinshu Otani-ha, het shingon, en het Nichiren.

■ Als gevolg van arbeidsmigratie en het stichten van gezinnen is het aantal moslims in Japan aan het stijgen, zo meldt de Honolulu Star Advertiser van 7 juni.
Als gebaar van goodwill heeft de overste van een katholieke kerk op Kyushu ruimte op zijn begraafplaats vrijgemaakt voor graven naar islamitisch gebruik. Die ruimte is nu zowat vol, zo meldt de krant.
Inmiddels is contact gezocht met een boeddhistisch moniaal-academicus die de islam in Japan als studie-onderwerp heeft, en resultaat daarvan is dat een tempel op hun terrein in Beppu 500 plekken heeft verhuurd aan de Japan Islamic Trust.
Iets soortgelijks speelt nog steeds op een eiland als Malta. De daar wonende hindus mogen niet gecremeerd worden; ze moeten worden begraven omdat de christelijk-katholieke leer dat nu eenmaal voor lijkt te schrijven. Overleden hindus worden dus als het even kan tegen hoge kosten gerepatrieerd naar India. Wie die kosten niet aankan heeft met begraven, zo bleek ondergetekende, de grootst mogelijke moeite, tot braakneigingen aan toe bij de gedachte alleen al.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.