White Jade River      
augustus 2020      


Yurara Sarara maakte met een camera in de aanslag een rondje over het terrein van de Sho-dji in Kyoto. Het thema van de iets meer dan 5 minuten durende video is "oku", "Japan's unieke opvatting over ruimte".
Naast beelden van de No-mon poort, en de buitenkant van tempelhallen zoals de Amida-do — waar iemand op een stoeltje zit — de Fudo-do (ook deze pagina), en het beeld van Gyoran Kannon, voorgesteld met een vis in een mand, ligt de meeste aandacht toch nog op het bos rond het complex en het water dat er doorheen stroomt.
       Het beeld van Gyoran Kannon berust op een mythologische of legendarische vertelling over Boeddha die, volgens de chinees-mahāyānistische traditie, naar de wereld kwam als een mooi meisje-cum-bodhisattva. Ze verkocht vis (uit haar meegedragen mand) en benutte de gelegenheid om te vertellen over de leer van Boeddha. De naam Gyoran verwijst naar de tempel met de naam Gyoran-ji in Tokyo waar deze voorstelling van zaken voor het eerst Japan binnenkwam.

■ 8 juli 2020
De zogenoemde corona-crisis maakt slachtoffers op de meest onverwachte plaatsen. Zo zijn in India de goudsmeden er mee opgehouden bij gebrek aan klandizie. In Japan, Tokyo, werd op enige schaal hotelpersoneel ontslagen. Japan Today liet weten dat het vooral Vietnamezen lijkt te treffen. De krant meldde dat ze, althans op of voor die dag, werden opgevangen in de Nisshin-kutsu-tempel. Daar lijken ze onderdak te krijgen, althans voor de nacht, en voedsel om de dag door te komen. De vietnamese bhiksuni die doorgaans het uitvoeren van riten voor de doden als bron van inkomsten hebben, hebben nu een dubbele taak. Ze worden bijgestaan door de "Japan-Vietnam Coexistence Support Group". De tempel heeft al eerder vietnamese arbeiders opgevangen, van vrouwen die geen andere uitweg zagen dan abortus na verkrachting, tot arbeiders die hun hardhandige werkgevers ontvluchtten.

Op de video zien we hoe een huisvader het hoofd kaal laat scheren als teken van rouw (zoals ze dat in India ook doen), en voor wat betreft de boeddhisten als een plaatsvervangend goed karma vergaren namens de overledene die het zelf niet meer kan.Met het oog op de komende herdenking van de atoombom-aanval op Hiroshima en Nagasaki is het de tijd om nog eens te kijken naar de pagina over het Ōbaku-zen, en naar de pagina waarop een ex-piloot terugkijkt op de oorlogsjaren.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.