White Jade River      
november 2019      


■ De Sitagu International Buddhist Academy (SIBA) in Myanmar heeft dertig boeddhabeelden in verschillende houdingen geschonken aan Nepal. Dat meldde de Himalayan Times op 19 oktober. Ze werden overhandigd tijdens een staatsbezoek van de Nepalese President aan Myanmar, en voor zover de woorden van Rástriya Sámachar Sámiti te volgen zijn, gaan ze neergezet worden op die plaatsen in Nepal die de historische Boeddha niet heeft kunnen bezoeken.
In 2020 wordt het "Visit Nepal-jaar" gehouden met uiteraard Lumbini, Boeddha's geboorteplaats, als belangrijkste site.
Sitagu is zowel de naam van een plaats in Myanmar als de "roepnaam" van een van de belangrijkste theravāda-monniken van Myanmar van dit moment.

■ De plaats dJánakpur in Nepal, zo laat de Kathmandu Post van 20 oktober zien, wordt dezer dagen opgeschilderd in de kleur saffraan, zoals het heet: van geel tot oranje, de kleur van de kleding van de meeste hindu-swamis — en van de theravāda boeddhistische monniken. Critici menen dat het voormalige enige hindu-koninkrijk uit de recente geschiedenis hier teruggrijpt op die periode, en daarmee tegelijk het "hindutva" verheerlijkt, dat wat "hindu-nationalisme" genoemd wordt. Hindutva is een typisch Indiaas verschijnsel, maar men stelt zich voor dat een soortgelijke gedachte de grens is overgestoken naar Nepal.
Wat er ook van gezegd kan worden, de fotos tonen ons dat dJánakpur, een douane-doorgang net over de grens in Nepal, er met een verfje prima begint uit te zien. Of het nu blauw is of oranje, zodra er wat aandacht aan de geleefde omgeving wordt geschonken knappen de zaken er automatisch enigszins van op.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.