Uit het archief van www.buddha-dharma.nl


Boeddhisme in Nepal

deel 2

Eerste doorstart
In 1978 werd de ICDL opgericht, het "International Committee for the Development of Lumbini". Het ICDL had als doel om de plaats Lumbini, waar Shakyamuni Boeddha geboren werd, tot ontwikkeling te brengen als een oord voor boeddhistische instituties zoals kloosters, tempels en andere pelgrimsfaciliteiten.
Dat was de inhoud van een toen nogal ambitieus "masterplan" waar maar weinig westerse (zeer jong en kwetsbaar) boeddhistische organisaties gehoor en inhoud aan konden geven.
Met het ICDL is het sindsdien niet echt goed gegaan, op 18 september 2005 constateerde Kantipur Online dat de organisatie op sterven na dood was. Een 16-koppig committee heeft inmiddels de zaak weer opgepakt en gaat, aangespoord door de Verenigde Naties, Lumbini nu verder ontwikkelen als een internationaal vredesoord, een "World Peace City".
Daartoe kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelnemende landen, waaronder Nepal, Japan, India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Indonesië, Korea, Singapore en Thailand in een vergadering bijeen. Die vergadering herdacht tevens de 60ste verjaardag van de Verenigde Naties.
Het document dat aan het eind van de eendagsconferentie werd uitgegeven legde er, naast de ontwikkeling van de City of Peace, de nadruk op dat Lumbini een "regionaal scharnierpunt" moet worden voor historische boeddhistische plaatsen, en tevens een toeristenbestemming met internationale aantrekkingskracht.
Tweede doorstart
Op 28 juli 2010 werd bekend gemaakt dat Unesco, samen met Japan het de laatste jaren veelgeplaagde Lumbini min of meer voor hun rekening gaan nemen. Lumbini staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst.
Er zijn een paar heel specifieke taken vastgelegd: het conserveren van de Asoka-pilaar plus de sculptuur die Boeddha's geboorte uitbeeldt, en een rotsinscriptie. Daarnaast is men bezig een management-plan op te stellen voor het beheer van het park als zodanig. De Nepalese archeologische dienst en het "Lumbini Development Trust" krijgen of behouden hierbij ieder hun taken.

In augustus 2010 werd een "eeuwig vuur" van Lumbini naar de Wereldtentoonstelling in Shanghai gedragen. Het zou toeristen moeten uitnodigen Lumbini te bezoeken. De activiteit verraadde de Nepalees-Indiase (hindu) pre-occupatie met vuur, waar Boeddha overigens niet veel mee had.
Restauratie belangrijke monumenten
Nadat in maart 2010 bekend was gemaakt dat archeologen drie jaar hebben uitgetrokken om te gaan graven totdat ze restanten hebben gevonden die te maken kunnen hebben gehad met Boeddha's geboren worden, of met de tijd waarin hij leefde, kwam een maand later een ander bericht over restauratie.
Onder leiding van de Italiaan Costantino Meucci, en onder financiering door de Japanse overheid, is een maand tijd uitgetrokken om drie belangrijke monumenten op het terrein op te knappen. Het betrof dan een platte steen (marker stone) die op de actuele geboorteplek ligt, of zou liggen, een sculptuur met het geboortetafereel, en de bovengenoemde Asoka-pilaar.
Ontwikkelingsprogramma, derde fase
Er zijn heel wat initiatieven ontwikkeld door heel wat organisaties en samenwerkingsverbanden.

De VN-organisatie de UNDP trok in 1978 ca $1 miljoen uit voor de voorbereidingen van een nieuw masterplan voor Lumbini, inclusief ingenieurswerkzaamheden en archeologische studies. Een naamloos Thais initiatief maakte op 20 juli 2012 bekend dat het "in de derde fase" was van verdere ontwikkeling van een Lumbini-plan. Het had de goedkeuring gekregen van het World Heritage Committee, de moederorganisatie waaronder de Unesco opereert.
De eerste seculiere regering in de 20ste eeuw heeft een Lumbini Development National Steering Committee (LDNSC) in het leven geroepen dat de werkzaamheden van het Lumbini Development Trust, dat al jaren bestaat, zou overnemen, wijzigen of teniet doen.
Op 7 mei 2012 liet de voorzitter van de Nepal-Myanmar Chamber of Commerce in Myanmar (Birma) weten dat zijn Kamer van Koophandel overwoog een tempel te bouwen op of nabij het Lumbini-park. Daarnaast is het Korea International Cooperation Agency actief dat bij de start van haar plannen US$2 miljoen had toegezegd.
In juli 2013 liep het project “Strengthening Conservation and Management of Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha, World Heritage Property” teneinde. Het Unesco/Japanese Funds-in-Trust was in mei 2010 met het project begonnen.
Tijdens een begrotingsbespreking medio mei 2014 sprak de Nepalese minister van Financiën het ferme voornemen uit het nationale Lumbini Master Plan snel uit te gaan voeren. Hij zou daarvoor in binnen- en buitenland de nodige fondsen gaan werven.
Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme