Uit het archief van www.buddha-dharma.nl


BOEDDHISTISCHE EN VEDANTA-MEDITATIE

Het verschil
mei 2020

Wanneer de laatste jaren zowel de yoga-studio's als de reclamebureaus 'boeddhistische meditatie' willen weergeven zien we doorgaans de handhouding die hoort bij het raja-yoga, een yoga-vorm voor vergevorderende: het lichaam zoveel mogelijk opgestrekt en de handen met elkaar aanrakende duim- en wijsvingertoppen op het in driehoekshouding geplaatst onderlichaam.
De meest voorkomende handhouding in boeddhistische meditatie is die van beide handen open op elkaar geplaatst (de rechterhand op de linker) zoals hieronder getoond wordt.

Beide denkrichtingen en bijbehorende praktijken staan diametraal tegenover elkaar. Zal de yoga-instructeur de leerling vertellen dat deze handhouding een wens uitdrukt tot volledig samenvallen met al wat zich in het universum bevindt, de boeddhistische leraar herhaalt Boeddha's woorden waar hij zei dat "het hele universum in dit nog geen zes voet lange lichaam gevonden wordt." Als gevolg is de boeddhistische meditatiehouding een gesloten houding zoals dat heet. Er wordt geen samenvallen met een buiten het individu aanwezig universum verklaard, omdat het lichaam-en geestcomplex al een miniatuurweergave van dat universum is.
Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme