februari 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ Op 22 januari werden we opgeschrikt door een bericht over een schietpartij in Los Angeles (Monterey Park) waar een menigte in en rond een danszaal "lunar new year" vierde. De media hadden het een half uur na het feit over zeker tien doden. Er werd onmiddellijk jacht gemaakt op de op dat moment nog onbekende dader die zijn automatische geweer had leeggeschoten op de menigte en in zijn opnieuw laden werd onderbroken door gealarmeerde bewakers.
De volgende dag werd de 72-jarige dader, van aziatische komaf, dood aangetroffen in zijn smetteloos witte vrachtwagentje.
Hoewel een site als Yelp daoïstische tempels rangschikt onder de noemer boeddhistische tempels, heeft Monterey Park en omgeving minstens een dertigtal boeddhistische instituten. We gaan er van uit dat er overal herdenkingsdiensten zijn georganiseerd ter ondersteuning van nabestaanden en ter gedachtenis aan de niet geringe problemen die de dader tot zijn aanslag hebben gebracht.

In dat verband meende de redactie van Nu.nl het te moeten hebben over "Nieuw Maanjaar" want "Chinees Nieuwjaar" was/is te beperkt.

"Lunar New Year" is inderdaad correct vertaald met "Nieuw Maanjaar", maar dan dient onthouden te worden dat het Oost-Azië (China) is geweest dat de maankalender wijd en zijd heeft verspreid, onderandere naar door Nu.nl genoemde landen als Vietnam, Thailand, Maleisië en Zuid-Korea — en Noord-Korea, en de Himalayas, mogen we er aan toe voegen. Desgevraagd bevestigden Thai dat het boeddhisme te lande in meerderheid ooit werd geïntroduceerd vanuit China (om later "ver-theravādiseerd" te worden), en dat op die golf de kalenderberekening is meegereisd.
De kalenderberekening in India en door India beïnvloedde gebieden is complexer. Daar heeft men het zowel over de zonne- als over de maankalender.

Het is wat triviaal om in het licht van deze tragedie over kalenders te spreken. Maar goed, we onthouden wat er bedoeld wordt, met het vers uit de Pāli Dhammapāda in gedachten: "Haat wordt in deze wereld nooit gestild door (tegen-)haat. Alleen door afwezigheid van haat (a vee ree na) wordt haat gestild. Dit is (esá) de eeuwige wetmatigheid (dhammo sanantano)."

(Na hi verena verani
sammantidha kudacanam
averena ca sammanti
esa dhammo sanantano.)

■ San Francisco

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.