februari 2023      

  Nieuws over boeddhisme
■ In het Lumbini-district is de heer Leela Giri tot hoofdbestuurder benoemd. Hij had een hele serie partijen en groeperingen achter zich. Hij is lid van de "Loktantrik Samajwadi Party (LSP)."
Of Giri ook gesteund werd door de boeddhisten in Lumbini zou bevestigend beantwoord kunnen worden wanneer we in een artikel uit 2021 lezen dat hij voorstander is/was van de bouw van de Lumbini Buddhist University. Als reden voerde Giri aan dat het goed voor het toerisme zou zijn.
Een Facebook-pagina toont het ontwerp met op de voorgrond een nieuwe stoepa, de dan te noemen Pragya Stupa, "pragya" zijnde (Skr.) wijsheid. Het wit-gepleisterde bouwwerk midden in een vierkant vormgegeven vijver ziet er erg 'tibetaans' uit.

■ In een op 14 januari door de BBC uitgezonden tweedelige serie over christendom in Nepal, begon deel 2 met een heel duidelijke uitspraak van de heer Thapa: ze zijn niet echt welkom ondat ze aan een georganiseerde vorm van bekeren doen.
Dat is inderdaad het grote verschil met de dharmische tradities. Die laten hun levensovertuiging zien, en wie dat wil kan zich aansluiten, of ook niet. Maar met name de koreaanse, naar extremisme neigende evangelistische protestanten gaan er vol in: drammen, "helpen" van mensen in moeilijkheden, families uit elkaar drijven, en luid en duidelijk hun vermeende superioriteit propageren, onderandere met een inmiddels bekend: "In de naam van Jezus, het coronavirus zal overwonnen worden", en dan schreeuwend en hysterisch de hand opleggen. Puur bijgeloof.

Een andere nepalese heer verklaarde dat het geduld en de tolerantie van de niet-bekeerde bevolking lijkt op te raken, en dat het dan hard tegen hard kan gaan, zoals we dat ook elders in India zien. De missionaris, afkomstig uit dat Zuid-Korea waar de vlam gemakkelijk in de pan slaat, neemt dat risico. Het op de BBC website staande artikel eindigt met "een cultuurschok is onvermijdelijk."

Indien het christendom inderdaad een beter alternatief zou zijn, dan zouden we dat nog kunnen aanvaarden, maar het hele fundament er onder is een collectieve hersenschim (laten we naar eens terugschelden), en de praktijk is sinds het concilie van Nicea in flagrante tegenspraak met wat de dharmische tradities onder bevrijding verstaan.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.