Uit het archief van www.buddha-dharma.nl


De Lotus Soetra-stromingenHet heilige boek van de sikh, de Adi Granth Sahib, wordt min of meer gezien als een levend wezen. In de goer-dwára (gurdwara - tempel) wordt het boek in de ochtend ceremonieel gewekt, en in de avond wordt het evenzo ceremonieel te ruste gelegd.

Het japanse Rissho Kosei-kai, een van de nieuwere, Lotus soetra-gebaseerde boeddhistische stromingen van Japan, heeft sinds juni 2014 een vertegenwoordiging in Mongolië's hoofdstad Ulaanbaatar. In hun hal van samenkomst stond tot 30 juni 2018 een go-hon-zón, door velen beschreven als "een representatie van de Eeuwige Boeddha Shakyamuni".
Op 1 juli van dat jaar kwam er een nieuwe. Waarom de oude weg moest meldt de RK-k-bijdrage niet. Wel wordt gezegd dat de oude, en nu dus ook de nieuwe, de RK-k leden ter plaatse bescherming bood, resp. biedt.

Er wordt bij verteld dat ter gelegenheid van de installatie van de nieuwe gohonzón "een soetra uit de Kyōten" werd gereciteerd. Uit het pdf leren we dat dit stukken zijn uit de hoofdstukken 2, 3, 10, 11, 12, 16, 20, 21, 25, en 26 en 28 van de Lotus Soetra (zie ook de dharanī die besproken worden in de Lankāvatāra Soetra).
Het is niet onmogelijk dat ook de andere Lotus Soetra-georiënteerde stromingen van Japan deze genoemde hoofdstukken hanteren, en de rest ongelezen laten. In de Kern-vertaling telt de Lotus soetra 27 hoofdstukken. Japan heeft dus een van de andere in tweeën geknipt, en is zo op het aantal van 28 gekomen.

Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme