White Jade River      
augustus 2020      


Ook in de VS wordt afkeuring uitgesproken over het gebruik van religieuze en levensbeschouwelijke iconen in bars, nachtclubs en wat dies meer zij. Op de financiën-pagina van Yahoo werd een alliantie van vijf levensovertuigingen aan het woord gelaten.

Radjan Zed (Rajan Zed), een vertegenwoordiger van het hinduīsme in Amerika — Universal Society of Hinduism — was woordvoerder. De alliantie, zo liet hij weten, richt zich vooral op het franchise-bedrijf Foundation Room, en op Live Nation die in alle grote steden nachtclubs beheren. De heer Zed en zijn medestanders willen wel een verschil maken tussen het gebruik van het gewone boeddhabeeld en dat van de dikke Boeddha, die geen boeddha is/was, maar wordt gebruikt door voornamelijk de chinese gastvrijheidsindustrie, en in mindere mate de japanse.

De jaīn-afvaardiging deed het verrassende voorstel de in bars en dergelijke tentoongestelde figuren die het jaīnisme verbeelden door eigenaren van bars en nachtclubs te laten doneren en te doen verhuizen naar jaīn-tempels in de VS. De jaīn-gemeenschap zou de transportkosten op zich nemen.
(Wat is er decadenter, d.w.z. infantiel-opwindender, dan zitten te zuipen naast het beeld van iemand die zijn leven doorbracht in uiterste ascese, zoals Mahāvīra, de stichter van het jaīnisme.)

Ondergetekende heeft ooit geprotesteerd bij een gezichtzalfjes-winkel waar "een boedatje" in de etalage stond/staat met een potje dure smeer op schoot. Het verkoopstertje was zo verschrikkelijk onnozel dat een gesprek, of zelfs maar een vermelding van het woord "boeddha" niet mogelijk was resp. niet aankwam: hùh? De franchise-gever wist alles beter, en wat geeft dat nou.
Een onderneming als "Rituals" heet zelfs een "Happy Buddha-lijn" in cosmetica ontwikkeld. Je verzint het niet, maar zij wel.
Zelfs marktkooplui die in hars gegoten "dikke boeddhas" op hun kraam hebben staan verkondigen meningen waar je nog verbaasd van staat.

Helaas kun je geen rechten vastleggen op het gebruik van namen en afbeeldingen als die van Boeddha, Shiva, Mahāvīra etc. En er is een tijd geweest waarin de europese mens meende met name het boeddhisme een plezier te doen door het "mee te nemen" in de eigen zoektocht naar genot en welbehagen.
■ Alliantie tegen misbruik religieuze beelden

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.