White Jade River      
oktober 2020      


Onder de kop "Prof. Stephen Long stresses recognition of Buddhist in the U.S.", bracht de Asian Tribune van 4 september 2020 een artikel van de hand van Daya Gamage.
Long, een vertrouweling van de srilankaanse sectie van het theravāda in de VS had een bief gezonden aan de voorzitter van het "Democratic National Committee", Tom Perez. In zijn brief wees de heer Long er op dat tijdens de aan de verkiezingen voorafgaande officiële bijeenkomst van de Democraten er wel sprake was geweest van "Christians, Jews, Hindus, and Muslims", maar niet van boeddhisten. Dat vond hij niet terecht.
Tussen de zeventiger jaren en 1996 was het aantal immigrant-boeddhisten gestegen tot zes miljoen. Schattingen zijn dat dit cijfer is opgelopen tot 14 miljoen vandaag, met, voor de Srilankaanse theravādin, inmiddels "meer dan 100" tempels. (Daarbij is het grote aantal tempels uit andere landen en stromingen niet meegerekend.)
Stephen King herinnerde de Democraten er aan dat boeddhisten "liberal thinkers (zijn die) support peace, inclusion, tolerance, and compassion for all peoples.

Daar wringt hem nu juist de schoen: de boeddhisten in de VS en andere streken waar ze naar toe zijn geëmigreerd zwepen de golven van passies niet op, ze zijn bijna onzichtbaar, en geen probleemgroep die stroop om de mond gesmeerd moet worden. Vandaar. Maar dat is ondergetekende's toevoeging.
■ Boeddhisten en de Democraten in de VS

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.