White Jade River      
november 2020      


Het gaat dan om een bodhisattva en om "meerdere vliegende boeddhistische heiligen". Op een andere deur zijn dan weer "gebouwen en bergen" aan het licht gekomen.
Dat van die vliegende heiligen wordt voorlopig gezien als een raiko zu (het vierde alineatje op de Pure Land-pagina waar er sprake is van raigo).
De fotos die Tellerreport toont zijn ietsje duidelijker, maar 't blijft vaag, heel vaag. Alleen een foto die het Smithsonian online bracht valt voor e-readers nog enigszins te ontcijferen.

De Byodo-in, zo lezen we in "The temples of Kyoto"(1) werd oorspronkelijk gebouwd op de site van een aantal aristocratiche villas, behorend tot de Minamoto-clan. Het eerste gebouw, naar chinese trant, verrees in 1052, en was gewijd aan Amidá. De in de aanhef genoemde Phoenix Hall, de Hoo-do, was inderdaad gebouwd in de vorm van deze mytische vogel. Maar welke vorm het gebouw ook had, het beeld van Amidá (tweede afb. van boven) is daarin prominent. In "The temples of Kyoto" lezen we ook dat de gebruikelijke opstelling van deze Boeddha in het midden en Kannon en Seishi ter weerszijden hier ontbreekt.
Wat toch min of meer van belang is, is dat hier het gebruik is ontstaan om door middel van een koordje verbonden te zijn met de Amida-figuur opdat de gelovige — en dat moeten we letterlijk nemen — er van verzekerd zou zijn dat z/hij na het overlijden in Amida's Reine Land zou aankomen.

(1) D. Richie & A. Georges, Tokyo 1995, p. 64 e.v.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.