White Jade River      
februari 2020      


Als roddel en waarheid, zo moeten we een bericht in All-in, das Allgäu online! beoordelen.
Waarheid is dat een rechter in Wenen een oordeel heeft uitgesproken over Ole Nydahl de, althans voor het westen, leider van een van de vele sub-denominaties van het Kagyu (spreek: kàgjoe - 'g' als in 'good'), de "Diamant-Weg", een mahāyāna streep vajra-yāna-stroming uit de Himalayas. Of de rechter een straf heeft uitgesproken meldt de All-in niet. Ole is in beroep gegaan, en tot die tijd is hij uit handen van het justitiële apparaat.

De goede man, die nog steeds lama wordt genoemd hoewel hij niet meer als zodanig leeft, spreekt al een paar jaar schande over de islam en de moslims in zijn algemeenheid. Dat hij dat doet in privé-kring is al problematisch, maar hij laat het zijn toehoorders weten tijdens retraites waarin vast en zeker ook op universele vriendelijkheid zal worden gemediteerd.

Wellicht is een tweede aantijging waar wanneer gezegd wordt dat Nydahl zijn schare in Duitsland (retraites op Gut Hochreute in Immenhof) heeft opgeroepen op de AfD te stemmen, een partij die zwaar inzet op het sluiten van grenzen voor asielzoekers en als islam-vijandig gekenmerkt wordt. Maar wellicht hoort dit onder de kolom roddel. Gezien het arrest van de weense rechter heeft de geboren Deen Nydahl ook in dat land met kritiek te maken. Opvallend is dat de overheden in zijn gastland Duitsland zwijgen — voorzover hier bekend.

Wat beslist roddel moet zijn is dat deze lama-tussen-aanhalingstekens het bericht zou hebben verspreid dat de dalai lama zijn achterban zou hebben opgeroepen zich te bewapenen mochten islamisten tot de aanval willen overgaan.
Dit bericht kan niet waar zijn. De kagyu-stroming waar Trinley Thaye Dordje tot zijn uittreden hoofd over was, en waar Ole nu, althans voor het westen, de scepter zwaait, is door de dalai lama en zijn gelug-stroming aan de andere kant van het hek gehouden; ze mogen niet meedoen, er zijn geen wederzijdse contacten (dit wordt verschillend gewaardeerd). Het is dus ook niet waarschijnlijk dat Ole van die andere kant van het hek betrouwbare informatie heeft gekregen. Hier moet sprake zijn geweest van achter-de-hand gesmiespel.

De dalai lama, die meer staatshoofd-in-exil is dan levensbeschouwelijk leider, heeft zich in het recente verleden vriendelijk uitgelaten jegens de moslims (in India). Weliswaar wijzigt hij zeer regelmatig van standpunt over dit, dat, en het andere, maar dat hij zo onvoorzichtig zou zijn om de moslim-minderheid in Tibet op stang te jagen, moeten we voorlopig maar niet voor zoete koek aannemen. Eerst bewijzen, dan zien we verder.
■ Ole Nydahl

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.