White Jade River      
augustus 2019      


■ In een land waarin de President maatregelen instelde om moslims uit zijn territorium te weren, heeft de New York Times de eindstrijd tegen het boeddhisme ingeluid. Er is binnen het boeddhisme een "golf van nationalisme" (zijnde emancipatoire bewegingen in landen die minder dan 80 jaar geleden nog koloniŽn waren), en dat nationalisme komt voort uit het wars zijn van de islam in landen zoals Sri Lanka en Myanmar.
We moeten ervan uitgaan dat auteur Hannah Beech beide landen best op een blinde landkaart kan aanwijzen, maar zoals dat gaat in The Greatest Nation On Earth zien we een discours van-dik-hout-zaagt-men-planken. Het zou nog interessant zijn om te zien of een (voormalige) sikh als KŠmala Harris, of een hindu als Tulsi Gabbard, of de jood Bernie Sanders de VS's President zou kunnen worden, zonder met de hand op de bijbel de eed te moeten afleggen. Dat gaat niet gebeuren, ze komen niet door de voorrondes bij de Democratische Partij, maar het is een interessant gedachtenexperiment. En dan hebben we het nog niet over de bijna maandelijkse berichten over mensenrechtenschendingen jegens Afro-Amerikanen: onterechte schietpartijen, onterechte gevangenisstraffen.
Als de VS niet binnen afzienbare tijd de troepen kan inzetten tegen die oude, maar bij de onmogelijkheid om elders nog "succesvol" van leer te trekken, vernieuwde vijand Iran, dan zouden ze nog eens een paar acties kunnen ondernemen in het perfide AziŽ, over het hoofd ziend dat op een ander vlak, bijvoorbeeld in dat Griekenland waar de Popes de deur stijf dicht houden naar andere levensovertuigingen dan het Grieks-Orthodoxe, met meer kracht van argument gesproken zou kunnen worden — als men dat zou durven, want dan hebben we het toch over onze vrienden, geallieerden in een Nato en andere supranationale gremia die onze waarden verdedigen en onze normen vestigen waar ze nog niet gevestigd zijn.

"Het American Center for Law and Justice, geleid door Trump's advocaat Jay Sekulow vecht mindfulness-programmas op openbare scholen aan, want die (programmas) ondersteunen het boeddhisme".
Met die zin opende de Washington Post van 10 juli.
De verslaggever gaat verder met te melden dat conservatieve groeperingen menen dat Het Eerste Amendement (van de Grondwet) wordt geschonden, want het vestigen van niet-christelijke religies zou dat amendement geweld aandoen. Onder dit argument heeft het "National Center for Law & Policy" in 2013, samen met de "Alliance Defending Freedom" een californische school voor de rechter gehaald omdat ze middels yoga het hinduÔsme zouden binnenhalen.

We bedoelen maar. Vanuit een diep racistisch land aanvallen op landen als Myanmar en Sri Lanka uitvoeren die moslims zouden dwars liggen, of Tamils, al naar gelang de pet staat. "Bord voor de kop" is toch het meest toepasselijke commentaar.
Amerika, Amerika

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.