White Jade River      
september 2020      


Een opvallend persbericht van het International Peace Bureau had het over de door hen jaarlijks toegekende "Seán MacBride Peace Prize". Het IPB huist in Berlijn. Dit jaar 2020 hebben ze de prijs toegekend aan "Black Lives Matter (BLM)" en aan de "International Signature Campaign in Support of the Appeal of the Hibakusha". Wie namens de BLM de prijs dan in ontvangst zal nemen staat er niet bij, en of deze ad-hoc beweging wel een "leiderschap" heeft is nog onduidelijker.

Het "Hibakusha" in het "International Signature Campaign ..." staat voor de overlevenden van de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Een maand eerder werd er nog een crowdfunding opgezet voor het boek van een van de allerlaatste nog in leven zijnde Hibakusha. Omdat hier in tekst (japans) en gegeven aanwijzingen voor bankoverschrijvingen klaarblijkelijk uitdrukkelijk alleen de japanse gemeenschap wereldwijd werd aangesproken, is het bericht hier niet herhaald.

De figuur van Seán MacBride als "figure head" van de IPB wordt verklaard in een bericht uit 2019. In dat jaar ging de prijs naar Bruce Kent, een uitgesproken tegenstander van nucleaire bewapening. In 2016 ging de prijs nog naar de secretaris-generaal van de IPB zelf, naar Colin Archer.
We lezen in een bericht van 2017 dat iemand als Jeremy Corbyn ook deze prijs heeft gekregen. Corbyn wordt binnen de britse Labour-partij links van links gepositioneerd, en daarom gaan we er voorlopig van uit dat het IPB een soortgelijke politieke agenda heeft, met een nadruk op tegenstand tegen het nucleaire.
■ IPB

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.