White Jade River      
augustus 2021      


Srilankaanse monialen brengen graag een stek van de bodhiboom mee wanneer ze op reis gaan naar streken waar de soort overlevingskansen heeft. Een boom moet verzorgd worden, en als zodanig is het een handenbindertje die tempel- en andere gemeenschappen bij het onderwerp houdt: dat het uiteindelijk de historische Boeddha was wiens leer "boeddhisme" is gaan heten.

Annie Brown en Fiona Parker van het australische ABC lieten op 26 augustus weten dat zo'n stek was gearriveerd in de plaats Bendigo, inmiddels zo'n beetje de hoofdzetel van het boeddhisme in dat land. Voordat de stek geplant mag worden wordt ze eerst 12 maanden in quarantaine gehouden (als check op ongewenste bacteriën e.d.). Daarna gaat het naar een plaats bij de "Great Stupa of Universal Compassion" op het terrein van een speciaal daarvoor ingericht tempelcomplex dat Bodhi Dhamma Vihāra genoemd zal gaan worden.
De North Queensland Register had het over een "sickly" stek. Kennelijk had het "liften" van de stek, middenin de hete periode, zijn sporen nagelaten en moet de kleine plant eerst weer op krachten gebracht worden voordat het op de eindbestemming de grond in kan.

De "Great Stupa of Universal Compassion" is een in aanbouw zijnd bouwwerk in opdracht van het gelugpa, een tibetaans-boeddhistische stroming.
■ Australië, bodhiboom

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.