White Jade River      
mei 2021      


■ Een crowdfunding-intitiatief voor grot nr. 55 te Dunhuang (doen hwang) is heel gunstig verlopen, zo meldt de staatskrant op 28 april. Tegen eind maart 2021 was ca $290.000 opgehaald via onderandere WeChat.

Ook al zijn een aantal grotten in een speciale museumsetting nagebouwd, zodat de vochtige adem van de vele bezoekers de muurschilderingen niet meer kunnen doen afbladderen, dat neemt niet weg dat de echte grotten nog steeds onder reparatie/restauratie verkeren.
Er staat een 10 minuten durend filmpje online waarop grot 55 te zien is. (Zet desnoods het geluid uit.) In een van de eerste shots zien we een afbeelding van hemelse vrouwen. Op ca 3:00 min. zien we de niet-menselijke beschermer(s) van boeddhistische oorden
(nee hoor, we "geloven" het niet, maar vinden het leuk, net zoals Proust al in het eerste hoofdstuk van zijn "A la recherche ..." het heeft over "het astrale lichaam" van die-of-die overledene. Maar wij kunnen dat relativeren, toch?!)

De grot, zo zegt een informatieve pagina, is uitgehouwen tijdens de Song-dynastie, en is opgedragen aan de Helende Boeddha waarvan ook hier en hier (noot 1) sprake is.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.