White Jade River      
mei 2020      


■ Op de eerste pagina in de China en boeddhisme-serie is een enkel woord toegevoegd over het begrip "gouden man". Een tweede (na de vermelding van Boeddha's gestalte) bron werd aangetroffen in het proefschrift van Dominik Declercq waar hij onderzoek deed naar een niet meer bestaande literaire vorm, en daarmee gelijk naar de staatshuishouding onder met name de (eerste, Oostelijke) dJin, een keizerrijk van tussen de 3de en 5de eeuw. De dJin zouden later herrijzen: 1115-1234. Dan wordt het de Jurchen Jin-Dynastie genoemd.

Die bovengenoemde literaire vorm komt neer op het met fraaie ontwijkende woorden omkleed gejeremieer van een meneer van goede komaf die maar geen hoge post aan het keizerlijk hof kan krijgen, of die er voor uitgenodigd is, maar niet wil. De vorm heet shelun (sju-loen), "opgevoerd vertoog", zo vertaalt de uit België afkomstige Dominik dat.
Op de laatste pagina van de China-serie staat dan inmiddels ook een stukje over een eventuele deelname van boeddhisten aan dat toenmalig vanuit het confucianisme geregeld landsbestuur: niet, dus. We kunnen er kort over zijn, maar toch even lezen, maar.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.