White Jade River      
maart 2020      


■ Terwijl vooral vanuit de Anhui, Hebei, en Shanxi-provincies regelmatig wordt gemeld dat allerlei gebouwtjes met religieuze bestemming worden afgebroken, lijken vrijwilligers in en rond de stadsprovincie Chongqing in het zuidwesten de zaken in eigen hand te hebben genomen. Ze zijn tenminste begonnen met het inventariseren van cultureel erfgoed en wat er aan renovatie of restauratie gedaan moet worden. Dat meldde People's Daily Online op 19 februari.
De groep is sinds 2011 bezig en gaat alle gebouwen van belang langs, ook de traditionele woonhuizen. Tegen eind december 2019 hadden ze 2.482 verslagen geschreven over gebouwen die aandacht nodig hebben. Maar hoewel de groep bijgedragen heeft aan het bouwen of inrichten van museums meldde de staatskrant toch niet dat er gevolg is gegeven aan signalen over bouwvalligheid van panden e.d.

Daarbij moeten we wel bedenken dat museums en restauratie van oud goed een typisch europees gebruik is. Nog tot 20 jaar geleden zei Azië: wat ze vroeger konden, kunnen we nu ook, en beter. Wat kapot is, daar gaan we geen energie in steken; we bouwen nieuw, ook aangepast aan de wensen van vandaag. Ze zouden dan ook vreemd opkijken van pogingen in een stad als Utrecht waar men probeert kademuren uit het jaar elfhonderd te restaureren, en dan nog wel met de steentjes die er in 1100 in zijn gestoken.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.