White Jade River      
januari 2020      


Omdat de stad Taiyuan in de Shanxi-provincie doorkruist wordt door de Binhe is er aanleiding om voorafgaand aan een paar woorden over een tentoonstelling in het museum van die stad een paar woorden te wijden aan de rivier en de streek.

(Het -he in Binhe betekent rivier, of water, of nattigheid. We kunnen dus niet spreken over de Binhe-rivier, want dan zeggen we Bin-rivier-rivier. Iets soortgelijks geldt voor het koreaanse -sa in namen als Jogye-sa. -sa staat voor tempel, dus wanneer we zouden spreken over de Jogye-sa-tempel, dan zeggen we Jogye-tempel-tempel. Dat is allemaal wat te veel van het goede. En dan hebben we het nog niet gehad over — hier komt humor — de Kungfu Panda-sfeer: Meester Shifu = Meester meester. Beetje teveel van het goede, maar verder kennen zelfs de tv-kijkende kinderen een deel van het jargon: 'verlammende drukpunten' en 'mijn chi'. )

Inmiddels worden zowel de rivier in de centrale Shanxi-provincie als de gloednieuwe stad met hoogbouw Binhe genoemd (spreek ongev. bin-hù). De oevers van de Binhe zijn in het verre verleden van China een van die vestigingsplaatsen van mahāyānistische tempels geweest, èn omdat het reizen van de ene tempel naar de andere gemakkelijk over water kon, èn omdat het vruchtbaar land was met welgestelde inwoners.
verder

■ Vorig jaar december werd herinnerd aan wat de Nanjing Massacre is gaan heten, en werd een heel oude tekening getoond van de tijdens de Manchu-periode gebouwde porseleinen pagoda op het terrein van de Dabao'en-tempel in genoemde stad.

De Dabao-en werd ontworpen tijdens de regering van Zhoe Di (schrijf: Zhu Di) en in het 22ste jaar van keizer Yongle, een van de Manchu-keizers over het noorden van China, werden de eerste gebouwen opgeleverd. In 1424 vond onder keizer Cheng-zhu een reconstructie plaats en werd de tempel opgedragen aan zijn ouders. In 1448 voegde keizer Zheng-tong de pagoda aan de tempel toe, en hij droeg de bouw specifiek op aan zijn moeder, keizerin Ma.
verder
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.