White Jade River      
juni 2020      


■ Het land kent zo'n 914 "soup kitchens" waar burgervrouwen op vrijwillige basis voedsel klaarmaken voor diegenen die zich geen maaltijd kunnen veroorloven. Met de Covid-19 uitbraak is die activiteit opgeschroefd. Het Nationale Bureau voor Boeddhisme liet rond 14 mei weten dat tot dan toe een totaal aantal van 270.000 mensen een maaltijd hadden ontvangen. De monniksoverste vroeg die tempels die in staat zijn daar aan mee te doen ook bij te springen. Hij was zich er wel van bewust dat de kleinere tempels geen keuken hebben, en dat de monniken daar in de ochtend nog steeds op maaltijdronde moeten gaan.

■ Een paar monniken in de thaise Saraburi-provincie, in de Wat Samúha Pra-dittharam in Saraburi hebben een heel eenvoudig voetpedaal gemaakt als houder voor een flacon handgel, een van die corona-maatregelen. Op 1 mei verscheen het videotje waarop getoond wordt hoe het apparaat in elkaar gezet werd.
Ze hebben dergelijke apparatuur ook gemaakt voor het plaatselijke ziekenhuis, kantoren, en andere tempels. Zo'n initiatief geeft een prettig gevoel, vooral vanuit een land waar de media liever moord en brand schreeuwen over die ene monnik die uit de bocht vliegt dan over de anderen die gewoon leven zoals het hoort.

Dat de apparaten op tempelterreinen worden neergezet is geen overbodige luxe omdat de burgerij aankomt met kommen of zakjes voedsel en paketjes goederen (bovenkleding, zeep, een scheermes, een paar slippers) die ze met eigen hand aan de monniken overdragen. Niet dat de monniken daarbij aangeraakt worden, maar mogelijke contaminatie via de geschonken voorwerpen is niet helemaal uit te sluiten. In de tropen draag je stof en andere zaken makkelijker over dan in plaatsen waar er iedere dag wel een stevige bui valt die het stof aan de grond houdt.

■ Op 22 mei kwamen alle thaise media in beweging toen na jaren van voorbereiding het landelijk hoofd "bureau boeddhisme" (NBO) een gevangenisstraf van 94 jaar kreeg opgelegd.
verderNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.