juli 2024      

  Nieuws over boeddhisme■ De in de Verenigde Staten aanwezige groep vrouwelijke theravāda-monialen heeft zich definitief opgesplitst in drie of vier groepjes. Dat werd enkele maanden geleden al bekend.
Een van die twee-vrouws-groepen verbijft nu in de zogenoemde Pārāyana Vihāra, in Port Towsend.
In een nieuwsbrief van begin juni lieten ze blij weten dat de vestiging bijna helemaal ingericht was; ze hadden een Boeddhabeeld en een beeld van "Gwan Yin" een plek gegeven.
Het eerste is een "uiteraard" vaststelling, het tweede, het plaats geven aan een beeld van Avalokiteshvara in een theravāda-vestiging is bepaald nieuw en anders.

We moeten er van uitgaan dat beide monialen hier de nadruk hebben willen leggen op het vrouw-zijn van zowel zijzelf, als van de verwachte bezoekers.
In ieder geval is dat onderscheid aanleggen iets voor de aanvangsleer, zowel het theravāda als de eerste stappen op het pad van het mahāyāna, en dan met name het centraal stellen van Quanyin in vrouwelijke gedaante, en zoiets als de Tara-figuur in het Himalaya-boeddhisme. Diegenen in het Grote Vehikel (mahāyāna) volgen, en daar serieus werk van maken, halen hier de neus voor op: de dharma is genderloos, en dus zijn wij daar ook niet mee bezig.
Het is geen afwijzen van geslacht/gender, maar een besef dat het daar uiteindelijk niet over gaat, en dat we daar dan ook geen werk van maken zolang het niet moet of hoeft, lichamelijk gesproken.
We moeten dus constateren dat beide monialen hun vestiging dan wel "The Way to the Beyond" hebben genoemd, Pārāyana, maar toch nog even moeten doorcultiveren totdat die tweebaansweg een eenbaansroute is geworden.

■ Dat sommige tempelgemeenschapen, of -pjes, niet lijken te leren zal de een of de ander moedeloos maken. Uit een Cambodjaanse tempel in Cincinnati zijn "duizenden dollars" gestolen door, dat zien we op de beelden: dezelfde usual suspects die elders graaiend rondgaan. Ze zijn als groep geïdentificeerd, maar blijkbaar zo permanent onderweg dat ze niet gesnapt kunnen worden. Het is een plaag, dat deel van de Roma dat niet ook maar een heel klein beetje in de plooi wil vallen.

Theravāda in de Amerikas

Terug naar de theravāda-pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.