White Jade River      
september 2019      


■ Op 15 augustus vierde India Onafhankelijkheidsdag, de drieenzeventigste. Ooit was ondergetekende op die dag op weg naar de Barabar-grotten, die toen nog nagenoeg onbekend waren bij het toeristenvolkje. Onderweg, langs een basisschool, stormde een onderwijzer in grote woede naar het hek rond het schoolplein, en zou tot de aanval zijn overgegaan indien er geen politiebegeleiding was geweest. Pas heel veel jaren later begreep ik dat hij ondergetekende aanzag voor een Britse, een nazaat van die kolonialen die India de dampen hadden aangedaan.

■ Voormalig minister van buitenlandse zaken, Sushma Swaraj, overleed op 6 augustus op de leeftijd van 67. In 2016 had ze een levertransplantatie en is sindsdien niet meer echt genezen. Wanneer we Sushma Swaraj ji een uiteenzetting horen geven over het Sanskriet, en hoe dit de taal van het volk is geweest, dan durven we eigenlijk niets meer over het onderwerp te zeggen, zo indrukwekkend was haar kennis terzake. ([d]ji betekent zoiets als gerespecteerde.)

■ In een gesprek tussen twee indiase economen kwam de term "vedische koeien" opnieuw ter sprake.
verder

Krijgt Fatehpur de oude naam?

■ De laatste dag van juli 2019 nam de indiase overheid de "triple talaq-bill" aan. In het Hogerhuis haalde de wet het met 99 op 84. Dat is toch een heel klein verschil; hier is een coalitie geweest van moslims in het Hogerhuis, de oppositionele Congress-partij die eerder een voorstel had ingediend dat als niet-effectief werd "overruled", en nog een paar kleine oppositiepartijen.
verder

■ De massamedia deden wel degelijk verslag van de gewijzigde staatkundige status van het indiase deel van Kashmir. Berichten waren uiterst summier: India heeft Kashmir zijn semi-onafhankelijke status afgenomen en nu zijn de Kashmiri boos. Zo ongeveer.
verder

"How Administering Our Temples Will Lead To Renaissance Of Hinduism" was de titel van een toespraak door T.R. Ramesh, voorzitter van de "Temple Worshippers Society".
Hij stelt dat met het inkomen dat de overheid uit de verkoop van toegangskaartjes tot een van de grootste tempels in Tamil Nadu haalt, hij 10 basisscholen zou kunnen bouwen, plus nog eens een aantal andere onderwijs- en gezondheidsfaciliteiten inclusief ayurvedische gezondheidscentra, plus centra waar de traditionele kunsten worden onderwezen, plus initiatieven tot landbouw op basis van vedische overlevering, plus onderzoek naar Sanskriet en regionale talen, plus het uitgeven van itihasa: sprookjes en legenden. De heer Ramesh ziet dit als initiatieven om de cultuur van India, inclusief het hindu´sme, weer op de been te krijgen.
verderNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.