White Jade River      
november 2019      


Maya-wati, geen verdere achternaam, daarvoor is ze binnenslands te beroemd, verklaarde medio oktber dat ze "tot het boeddhisme zal toetreden wanneer het haar gelegen komt."
Met verwijzing naar Ambedkar wiens diiksha-bhoemi (toevlucht nemen) nog in het geheugen van boeddhisten gegrift staat, meende Mayawati dat haar daad wijd en zijd gevolgd zou worden: "People in large numbers will convert their religion with me".
Mayawati, van dalit-afkomst en lange tijd Premier geweest van een deelstaat, heeft doorheen haar carrière in ieder geval sympathie geuit jegens het boeddhisme waar zoveel van haar dalit deelstaatgenoten toe waren overgegaan. Zelf is ze nooit zo ver kunnen komen, en uit haar woorden in de Times of India moeten we opmaken dat ze vlak voor haar dood de stap zal zetten. Waarschijnlijk is ze als de dood voor vermeende of werkelijke consequenties op het gebied van ethiek: matigheid, geen fabeltjes meer mogen vertellen ten bate van een politiek doel, etc.
Als dat zo is kan Mayawati de stap maar beter niet zetten, of eerst eens wat onderzoek verrichten en deskundigen het hemd van het lijf vragen over haar angsten en fobieën. En dan duurt het nog jaren voordat Boeddha's Leer voldoende helder gemaakt is om in het bezit van je volle verstand toevlucht te nemen. Wie haast heeft blijve thuis of doet iets in de trant van "ik geloof wel dat er iets is".

■ Terwijl het land in gespannen afwachting was van de uitspraak van het Hooggerechtshof in de zaak over de Ram-tempel/Babri-moskee in Ajoodja, liet Ravi S Singh op 23 oktober 2019 via de "Tribune News Service" weten dat een "RSS-linked Buddhist group" zich achter het pleit van de hindus had geschaard. Beze Bhartiya Baudh Sangh (BBS - "Baudh" = Boeddha) meent dat op de omstreden ruïnes opnieuw een tempel gebouwd moet worden ter ere van de hindu demi-god Ram[a], de hoofdpersoon in het epos de Ramayāna.
De indiase BBS, niet te verwarren met de srilankaanse BBS, meent dat "Heer Ram 's-lands cultureel icoon is, en verbonden is met de identiteit van de Indiërs.
De bijeenkomst waar deze uitspraak werd gedaan werd bijgewoond door een oud-minister en lid van de BJP, de partij die de RSS achter zich heeft. Maar ook was er de voorzitter van de Vishwa Hindu Parishad (VHP).
Er is hier in de afgelopen jaren vaker aandacht gegeven aan het dispuut tussen hindus en moslims over het terrein in de stad Ayodhya waar eerst een boeddhistische tempel stond, op de fundamenten waarvan een hindu-tempel werd gebouw, op de ruïnes waarvan een moskee werd neergezet — die met veel fracas werd afberoken door "hindu-nationalisten".
De stemmen die vanuit boeddhistishe kringen zijn opgegaan om aan te geven dat hier oorspronkelijk een boeddhistische vihara stond, zijn amper opgepikt, en worden ook nu met een zekere onverschilligheid genegeerd.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.