White Jade River      
december 2021      






India. De overlijdensdag van Ambedkar wordt herdacht op 6 december. Dat overlijdens is nu 65 jaar geleden.

Kerala, India. De bijna-afwezigheid van boeddhisme in Kerala

Met een eerste aanloop in 1954, werd in India in 1955 definitief begonnen met het aan landgenoten toekennen van jaarlijkse hoogste onderscheidingen: de Padma Vibhushán (aanzienlijke verdienste van de hoogste orde), de Padma Bhushan (aanzienlijke, hoge verdienste), en de Padma Shri (aanzienlijke verdienste).

Waarschijnlijk voor het eerst werd op 17 november 2021 de Padma Shri toegekend aan iemand van buiten het land. Dit jaar werd deze onderscheiding toegekend aan een Srilankaanse. Vanwege covid-maatregelen kon ze niet afreizen naar Delhi, en dus werd ms. Dr. Vajira Chitrasena (vadjiira tsjitra-seena) ontvangen in "Temple Trees" de srilankaanse presidentiële vestiging. De onderscheiding was toegekend over het afgelopen jaar 2020, en ze werd uitgereikt door de President die tegelijkertijd minister van de buddha-sásana (boeddhistische zaken) en religieuze zaken is.
Dr. Vajira Chitrasena kreeg de prijs vanwege haar werk op het gebied van dans, literatuur, en onderwijs. Ze had al eerder een srilankaanse onderscheiding gekregen, de Deshabandhu (deesja bándoe).
De prijs ging ook naar wijlen Ms. Prof. Indra Dassa-náyake, professor en docent hindi aan de universiteit van Keláni-ya in Sri Lanka. Ze was geboren in India, maar onderwees in Sri Lanka. Haar achternaam verraadt een srilankaanse herkomst van de familie. Ms. Dassanáyake's dochter nam tijdens een gelegenheid op 17 november in Delhi de onderscheiding in ontvangst uit handen van de Premier van India. Er werd een video online gebracht over de prijsuitreiking aan Ms. Vajira.

■ De minister voor toerisme, G.Kishan Reddy, bezocht op 24 november de restanten van de Bhavikonda-site. Ze noemen de ooit tot puin gereduceerde, en nu opgeknapte site een "Buddhist heritage site" die ligt op een te ontwikkelen "mahāyāna Buddhist circuit" in de deelstaat Andhra Pradèsh. De minister wil er een toeristen-attractie van maken.
Het bericht kwam een week nadat bekend was geworden dat de federale toerisme-autoriteit het komende vesak van 2022 gaat organiseren, op het terrein van de Mahābodhi-tempel. Voldoende reden om er niet heen te gaan, c.q. je niet het geld uit de zak te laten kloppen door toeristengidsen die van niets weten, maar wat kletsen, en die verder met de zaak van het boeddhisme niets van doen hebben.
India zit er met hun genationaliseerde aanpak volkomen naast. Het kan toch niet zo heel lang duren voordat dit systeem van eigendom van tempels door de nationale overheid op z'n gat ligt. Maar dan moeten we natuurlijk ook richting China kijken.

■ De Times of India meldde op 28 november dat binnen veertien dagen de vergaderhal gereed zou zijn waarin een maximum van 2000 mensen samen kunnen komen. In en rond het op het terrein van de Mahābodhi-tempel gebouwde centrum zijn een auditorium gerealiseerd, een vergaderzaal, een eetzaal voor 800 gasten, een overnachtings-faciliteit met 100 bedden voor vips, en ander "state-of-the-art facilities". Uit het bericht maken we op dat een en ander is gebouw in opdracht, en op kosten van de (regionale) overheid, alles binnen het kader van toerismebevordering. Je hebt niks meer te vertellen over wat er op het terrein van je tempel, en zelfs binnenin je tempel gebeurt: vader overheid wikt en beschikt.



Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.