White Jade River      
maart 2021      


■ Met wat verwondering werd een artikel in de Times of India geopend waarin het bestuur over het tempelterrein in Bodhgaya een verbod uitsprak over het live-streamen van per telefoontje gemaakte opnames van het tempelterrein en wat zich daar bevindt. In de laatste zin van het artikel wordt het waarom van dit verbod verklaard: online gebrachte detailinformatie over wat daar gebouwd is en wie zich daar bevinden is niet goed uit beveiligingsoogpunt.
Op het terrein vond een paar jaar geleden al eens een aanslag plaats, en men zal herhaling van zaken willen voorkomen.

Parlementair debat kiesrecht niet-kastegebondenen

Monniken solidair met boerenprotest

■ Het wordt waarschijnlijk de eerste keer dat India een boeddhabeeld zal zien dat is gemaakt van fiberglas. Niet alleen dat, die zekere tempel in Bodhgaya die eigendom is van de Buddha International Welfare Association (er zijn op en rond het terrein tientallen tempels, gebouwd door tientallen opdrachtgevers) krijgt het grootste beeld tot nu toe, een in de parinirvana-houding (toel. tkst.63) liggend beeld van 100 voet, dus meer dan 30 meter lang.
Het beeld waarvan men hoopt dat het in mei 2022 klaar zal zijn, zal dan 10 meter langer zijn dan dat andere parinirvana-beeld in Kushinágar (Kusinára of Kushinágara).

De opdrachtgever is een vereniging van nava-yana tempels, een gemeenschap van boeddhisten die Ambedkar als voorbeeld hebben waar het hun maatschappelijk bezig zijn aangaat (zie ook hier).
De beschrijvingen van de 10 tempels in de stad Thane, bij Mumbay in de deelstaat Maha-ráshtra tonen het navayana vooral gericht op dhamma/dharma-onderwijs aan kinderen in de basis-onderwijsleeftijd.

De beeldhouwer Mintu Pal en zijn team uit Kolkata hebben eerder beelden gemaakt van de hindugodin Durga, in die stad een religieus symbool van de eerste orde. Ze specialiseren zich daar echter niet uitsluitend op, en voor de vervaardiging van het liggende Boeddhabeeld hebben ze zich in Mumbai gevestigd. Met het voorbeeld te Kushinara zullen ze een beeld afleveren waar inhoudelijk niet veel op aan te merken zal zijn. Men stelt zich voor het beeld t.z.t. in delen naar Bodhgaya te vervoeren.

De lezer weet inmiddels dat redacteur dezes niet veel op heeft met mega-beelden, maar wanneer een opdrachtgever er blij mee is, dan doen we er het zwijgen toe.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.