White Jade River      
december 2021      


Hij had het ook over de monnik Ven. Thota-gámuwe Sri Ráhula thera die het ten overstaan van koning Para-krama-bahu (de zesde, in de plaats Kotte) die vorm van wetenschap demonstreerde waarbij we afgaan op de verschijning van de dingen. Hij toonde de koning een roestig zwaard dat in de urine had gelegen. Het zwaard is roestig, zo stelde hij, vanwege de inwerking van de urine. Nergens voor nodig om eerst de urine te gaan proeven om vast te stellen dat het een hoge zuurgraad heeft (die roest veroorzaakt).

Eerder vond in China een soortgelijke demonstratie plaats waarbij de monnik Fatzang (Fazang) de keizerin het gouden beeld van een leeuw toonde en uiteenzette hoe het goudpoeder en het uiteindelijke standbeeld ten fundamente een en hetzelfde zijn. Het kan zijn dat hij in zijn rede heeft gezegd dat het niet nodig is zo'n gouden voorwerp tot poeder te vermalen om aan te tonen dat de stelling waar is.
Dit is de methode die het boeddhisme heeft overgehouden uit wat bewaard is gebleven van Sakyamuni Boeddha's woorden: wat je weet, dat weet je. Voor meer gedetailleerd onderzoek kan het gevaarlijk zijn, maar wanneer het over urine, roest, en goudpoeder gaat zal het voldoende zijn, voorlopig.■ Sri Lanka, Science Day

Terug naar pagina 6

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog

twitterNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.