White Jade River      
september 2020      


Persbureau Yonhap had een foto met onderschrift over het terugbrengen van een schilderij naar de Sin-heung-tempel ten noorden van Seoul.
"Sakyamuni Boeddha predikend op de Gierenpiek" was tijdens de Korea-oorlog ontvreemd en in de VS terechtgekomen. Het werd na een tientallen jaren durende rechtszaak teruggebracht.

■ In Zuid-Korea loopt tot eind augustus het "2020 World Heritage Festival", zo meldde de Korea Herald.
In Yeongju (spr.: jong-djoe) wordt bij die gelegenheid een dansvoorstelling gegeven die geïnspireerd is of de boeddhistische filosofie.
Het staat er niet bij, maar we moeten dan toch denken aan de verschillende dansvormen waarover op de Korea-pagina wordt bericht.

■ Op de dag, 13 augustus 2020, waarop een uitzending werd herhaald over de noch voluit Nederlanders, noch voluit Indonesiërs die tijdens WWII buiten de kampen bleven, maar een verschrikkelijk moeilijke tijd hadden, was er ook heel even sprake van de "pemoeda" de, voor zover ik het kon volgen, Sumatranen en Javanen die wel in de concentratiekampen van de Japanners kwamen, veel groter in aantal, een nog beestachtiger bestaan, maar met niet meer herdacht dan met dit enkele regeltje, uitgesproken door een van de overlevenden in Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de pemoeda in een mederlandstalige wikipedia-pagina alleen worden vermeld als de jongeren-organisatie die de Japanners probeerde te werven, en die bij de bevrijding in opstand kwamen tegen Nederland dat de zaken weer dacht te kunnen voortzetten als voorheen. Ook een artikel in Javapost glijdt heen over het fenomeen van pemoeda die zich kennelijk verzetten tegen de japanse overheersing en in eigen kampen werden opgesloten.

Dat ter inleiding. In een artikel van persbureau AP was er op genoemde dag sprake van de 2,4 miljoen japanse soldaten die tijdens WWII "overzee" waren omgekomen. Van ongeveer een miljoen, zo werd gesteld, is nog steeds niet bekend waar ze sneuvelden (of wellicht ook onderdoken). Japan had zijn troepen niet alleen in Indonesië, maar vooral ook in Papua Nieuw-Guinea, China, Mongolië en Rusland. Het japanse ministerie dat zich heeft ingezet voor het vinden van graven e.d. zoekt ook op de eilanden van de South Pacific.

Japan recruteerde ook soldaten uit Korea en Taiwan. In het artikel wordt er op gewezen dat tijdens de koloniale periode "meer dan 240.000 Koreanen" voor Japan streden op het Koreaanse schiereiland, en dit tussen 1910 en 1945. De restanten van zo'n 700 Koreanen zijn geïdentificeerd en worden bewaard in de Yuten-[d]ji (foto) in Tokyo. Voor de helft zouden dit dan Noordkoreanen zijn geweest, zo lezen we. Er zouden "honderden" overblijfselen zijn gerepatrieerd naar hun vaderland, maar aan dat initiatief lijkt vanwege diplomatieke problemen een eind te zijn gekomen. Onder die honderden zouden zich voormalige krijgsgevangenen bevinden en "comfort women", sex-slaven voor het japanse leger.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.