White Jade River      
januari 2020      


■ Ook al is niets meer heel van de boeddhistische overblijfselen in Pakistan — daar werd de voorgaande twee jaar al op gewezen: onthoofde standbeelden, vernietigde gebouwen, een voetbalveld over het antieke Taxila, toch heeft de leiding van de Jogye Orde uit Korea een officieel bezoek aan het land gebracht om daar, ook ten overstaan van de pakistaanse president de belofte te doen een nieuwe boeddhistische tempel te gaan bouwen. Nadere informatie leerde dat het een "Gandhāra Research Center" zou moeten worden. Asia News van 5 december deed er verslag van.
De aanwezigheid van zo'n tempel met inwonende monialen zou de "vriendschapsbanden een boost moeten geven", zo werd gemeld. Uiteraard gaat het binnen een cultuur waarin geen ruimte gelaten wordt voor andere culturen niet over vriendschap maar over toerisme.
De Koreanen stellen zich voor die tempel te bouwen "op de site die historische banden met het boeddhisme" heeft. Het staat er niet bij, maar we moeten er toch van uitgaan dat ze Tàxila bedoelen. Gaat de grasmat er uit? Gaan ze de funderingen van gebouwen uit de oudheid blootleggen? Gaan ze op die funderingen nieuwbouw plegen, of er naast? En zullen de koreaanse "underlings" die daar gaan wonen zich gewoon op straat kunnen vertonen? We zullen het zien.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.