White Jade River      
juni 2020      


Song Seung-hyun schreef op 2 mei dat de "Gezeten Amitābha Boeddha" uit de Baekyang-sa in de Zuidelijke Jeolla-provincie op de nationale erfgoederenlijst was geplaatst. Het 208 cm. hoge beeld werd in 1607 door drie monniken gemaakt: Ven. Hyun-[d]jin, Ven. Hueil, en Ven. Moonseub. Het wordt "van hout" genoemd, maar onderzoek heeft uitgewezen dat op een houten frame een laag klei werd aangebracht die in vorm werd geboetseerd.
De drie monniken maakten het beeld, zo gaat de geschiedenis, voor het koningshuis, opdat men daar het doel van boeddhaschap voor ogen zou houden. Wat we dan zien is een beeld dat helemaal tot de chinese sculpturale traditie behoort, met bedekte schouders en die eigenaardige kale plek vooraan op het hoofd. Het kan daarom zijn dat de drie zich wat buiten de meerderheidstrend onder de collegae bevonden die onder het beleven van het Hwa'om de figuur, of het concept, van Vairocana voor ogen hielden.

Een ander beeld, de "Gezeten Avalokiteshvara Bodhisattva", een naar vermoed 15de eeuws beeld uit de Nam[d]jang-sa in Sang-[d]ju, de Noordelijke Gyeong-sang-provincie is eveneens op de lijst geplaatst. In het midden van de hier getoonde triade zit een bijna identieke Amitābha Boeddha als uit de bovengenoemde Baekyang-sa. Dus moeten we er van uitgaan dat beide beelden werden gemaakt door personen die zich in diezelfde sub-traditie bevonden. Of het nu op de erfgoederenlijst gezette Avalokiteshvara-beeld het getoonde beeld uit de Namjang-sa is (rechts op de foto), is op dit moment even niet bekend. Je zou verwachten dat dan in zo'n geval ook het beeld van Mahā-stháma-prápta (links op de foto) op die lijst zou zijn, of zou worden gezet. Wellicht wordt het in de komende tijd nog wat duidelijker.

■ De koreaanse omroep zette er op 27 mei 2020 een artikel over online. In dit artikel wordt "Jongsanjae" geschreven als "Yeongsanhoisang", en wordt er aan toegevoegd dat deze vorm van muziek onstond tijdens de "Verenigde Silla-periode, van de 7de tot de 10de eeuw.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.