White Jade River      
november 2019      


■ De krant de Donga.com liet in het weekend van 9/10 oktober weten dat Korea niet alleen de enige boekenmolen met boeddhistische soetras heeft, maar dat dit ronddraaiende boekenkastje ook op de nationale erfgoedlijst gezet gaat worden.
Het meer dan 800 jaar oude kastje wordt de Yun-jang-dae genoemd, en wordt in de Yong-mun-sa bewaard, in de Gyeong-sang-provincie. Welke werken er precies in deze boekenmolen staan, schreef de verslaggever niet. Mogelijk staat de hele koreaanse tri-pi-taka er in (geen nadruk op -ta), de "3 manden" met alle leerredes die er zijn, maar mogelijk ook bevat het een selectie.

■ In een bericht van 22 oktober liet Hyo-Lim Son van de Dong-A weten dat recent onderzoek aan een beeld van Mireuk, Maitreya, bewijs opleverde van een militair hospitaal dat tijdens de Korea-oorlog was gevestigd in een van de hallen van de Tongdo-sa.
Guha sunim had een document achtergelaten waarin hij schreef over zo'n 3000 patiënten die daar tussen 1950 en 1952 verbleven en genazen of overleden.
Opvallend is dat de Tongdo-sa vandaag bekend staat als "de tempel zonder boeddhabeelden". Het Maitreya-beeld moet er dus na 1952 uit zijn gehaald.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.