White Jade River      
juni 2020      


■ Tijdens Vesak hebben srilankaanse monniken "honderden achtegelaten heilige beeldjes" "gecremeerd". Dat meldde UCANews op 11 mei.
In plaats van deze kapotte, onbruikbaar geworden beeldjes aan de elementen of souvenirjagers over te laten heeft de staf van de Bodhi-raja-tempel te Èmbili-pitiya er voor gekozen de voorwerpen met enige aandacht en in een sfeer van respect te verbranden. Aan deze tempel is een monniksopleidingsinstuut gevestigd.
Het was de eerste keer dat ze zoiets gedaan hebben, en we mogen verwachten dat andere tempelgemeenschappen hier ook eens over na gaan denken.

■ De Daily Mirror van 16 mei had een artikel over de archeologische sites her en der in het land. De economische situatie is er niet naar om all terreinen goed af te bakenen, en armen die op zoek zijn naar een stukje land om een hut op te bouwen kiezen al snel zo'n braak liggend land uit.
Het artikel meldde dat nu de marine de site gaat bewaken van de Muhudu Mahā vihara (viharaya, schrijft Sri Lanka), en die van Deegawapiya (spreek: diigawápi-ja). De zaak van het Muhudu tempelcomplex speelt al sinds 2017, en die van Deegawapiya sinds 2013.

■ Voorafgaand aan de installatie van een nieuwe "High Commissioner of India to Sri Lanka", zo luidde een persbericht, had India vier vrachten met "essentiële levensreddende medicijnen en medisch materieel, een totaal van meer dan 20 ton, naar Sri Lanka gestuurd, als een goodwill-gebaar." Meteen nadat hij uit de voorgeschreven 14-daagse quarantaine was gekomen bezocht Gopal Baglay, de nieuwe High Commissioner, onderandere de Ganga-ra-maya vihāra (foto), een 120 jaar oud complex in het hart van Colombo.

■ Vorig jaar werd op 16 juni in Sri Lanka Poson Poya gevierd. Er werd vanuit de overheid nadruk op gelegd dat dit een groots gevierde gebeurtenis moest worden. Wat daarvan de reden was, is niet echt te achterhalen. In ieder geval valt het dit jaar op 5 juni.
De foto toont de gebruikelijke verlichting van de stoepa bij het ondergenoemde Polonna-ruwa en het pad naar de top van de berg.

■ Dit jaar zal het de zestigste keer zijn dat hetzelfde feest wodt gevierd te Polonna-ruwa, een van Sri Lanka's hoofdsteden uit de oudheid, of zoals het elders gesteld wordt, het op een na oudste koninkrijk op Sri Lanka (Sri Lanka kende in de oudheid drie koninkrijken). Hier wordt de gebeurtenis de Polonna-ruwa Poson Mahā Bath Dánsala genoemd.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.