White Jade River      
maart 2021      


■ Ter gelegenheid van de 73ste onafhankelijkheidsdag op 4 februari 2021 lieten de vier oversten van de verschillende chapters van het theravāda boeddhisme verklaringen uitgaan. Hoofdthema waren eenheid, onafhankelijkheid, materiële vooruitgang en moraliteit.

Het is hier al vaker vermeld: er is een tijd geweest waarin thaise woudmonniken hun eigen manier hadden gevonden om de bomen in het bos te beschermen tegen illegale houtkap. Ze "wijdden" deze bomen door er een stuk monnikspij omheen te knopen: van ons! afblijven!
Die gewoonte is heel lang effectief gebleken todat een burgerij om allerlei redenen phra niet meer zo hoog had.

In Sri Lanka echter hebben monniken deze gewoonte overgenomen in een eenmalige demonstratie van natuurbehoud. De schaars geworden Legume, officieel Crudia zeylanica, een overigens niet erg spectaculair uitziende boomsoort, kreeg een reep monnikspij, en daarmee gaven ze aan dat de in 1868 voor het eerst geclassificeerde boomsoort wat hen betreft beschermd en behouden moet worden.
De monniken kwamen tot hun actie toen de weg naar Kandy in de eerste week van februari verbreed zou gaan worden. Natuurbeschermers luidden de noodklok: doe s.v.p. iets.
Een docent bosbouw en natuurbehoud aan de Sri Jaye-wàrdene-pura-universiteit wees er nog eens op dat het behoud van een enkele soort al het behoud van een heel ecosysteem inhoudt. Een afbeelding van de soort illustreert een artikel in The Leader.

■ Tegen eind februari kwam de pakistaanse Premier Imran Khan voor het eerst op staatsbezoek naar Sri Lanka. Beide landen hebben het economisch zwaar, en beide landen hebben iets met het "Belt and Road" initiatief van China.
Uiteraard hadden de Premiers van beide landen het ook over betrekkingen op cultureel gebied. Een wat onhandig formulerende verslaggever had het voor wat Pakistan betreft over de "oude civilsaties van Gandhára en boeddhisme" — zo staat het er. Hij meldde voorts dat Khan had verteld dat "The biggest Budha (zo staat het er) has recently been found in Pakistan". Hij vertelde niet waar. Ik heb duidelijk iets gemist.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.