White Jade River      
oktober 2019      


■ Twee kranten uit Sri Lanka hadden op 1 september het bericht dat het supporters-college (dáyaka sábha) van de belangrijkste tempel in Keláni-ja(Kelaniya) de dag ervoor samen waren gekomen om een besluit te nemen over de voorzitter van deze burgerraad.
(De foto toont een afstudeerceremonie in deze universiteit.)
verder

■ In het weekend van 7/8 september werd een korte video uitgebracht waarin de abt van een tempel in een niet genoemde plaats zijn ongenoegen uitte. Hem was opgedragen alle donatie-boxen te vergrendelen opdat het landelijke bureau boeddhistische zaken de inhoud zou kunnen inspecteren. Eerder al had dit bureau verklaard dat de tempel-financiën niet goed werden bijgehouden.
Sterker nog, tempel-financieën zijn door de eeuwen heen nooit bijgehouden, in betere tijden niet omdat de monialen de donaties werden toevertrouwd in de terechte verwachting dat ze er niet alleen de tempel mee zouden onderhouden, maar ook mensen in nood wat zouden toestoppen, en in de tweede plaats niet omdat er overal op de wereld opstand uitbreekt wanneer welke overheden dan ook belasting willen gaan heffen over donaties, op een of andere manier verdiend geld waarover al afdrachten zijn gedaan.
Is het srilankaanse bureau boeddhistische zaken geïnspireerd geworden door chinese overheden die overal hun neus in steken en uit alle potjes een bijdrage vissen?

■ In Kotte, waar op 7 september door de tempel de "Kotte Radja Mahā Vihāra" een pera-hera werd gehouden in het kader van een officiële boeddhistische feestdag, stapten twee olifanten uit de optocht en zochten hun eigen weg. Zeventien mensen raakten daarbij gewond. We weten niet waarom de olifanten op stap gingen; het kan zijn dat ze eten roken en honger hadden.
Bij die optocht draagt de grootste olifant, Raja, meer dan 3 meter hoog, en in dit geval eigendom van de tempel, een baldakijn met daaronder relieken die aan Boeddha worden toegeschreven. Die optocht vindt eens per jaar plaats. Raja werd daarna, vanaf het ongelukkige overlijden van een sterk ondervoedde vrouwtjes-olifant die ook in de optocht meeliep, voorzien van eigen bewakingspersoneel. De olifant legt per dag vele tientallen kilometers af van de ene pera-hera naar de andere, en werd enige tijd geleden bijna per ongeluk aangereden door een bromfietser die om de hoek van een straat kwam stuiven.
In het natuurpark van Habarana werden rond de 28ste vijf wilde olifanten dood aangetroffen bij een drenkplaats. Een van hen was zwanger. Parkopzichters gingen uit van verdachte omstandigheden en een onderzoek naar de doodsoorzaak werd gestart.
Op het moment dat Raja door de straten stapte maakte onderandere The Times of India bekend dat op het Angkor Wat-complex in Cambodja de toerist niet meer mag olifantje-rijden. Een flink deel van de 2,5 miljoen toeristen die daar jaarlijks komen namen de gelegenheid te baat om een olifantenritje te boeken. Dat is nu voorbij. We mogen verwachten dat het volkje nu in karretjes over de terreinen gereden gaat worden.

■ Gehandicapt militair, of tenminste toch bewakingspersoneel in Sri Lanka's hoofdstad hielden op 28 september een demonstratieve sit-in om de aandacht op hun levensomstandigheden te vestigen. Ze kregen bezoek van de abten en hun medemonniken van twee Chapters, die van het Malwátte- en het Asgīriya-chapter. Beide subdivisies van het theravāda-boeddhisme hebben hun hoofdzetel in de Tempel van de Tand in Kandy.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.